Новини

Повернутися до переліку новин

Що необхідно врахувати під час складання програми післяпроєктного моніторингу для оцінки впливу на біорізноманіття?

Плануючи програму післяпроєктного моніторингу суб’єкт господарювання мусить дослідити такі компоненти біорізноманіття: рослинний і тваринний світ, а також середовища існування. Результати моніторингових досліджень рослинного світу передбачають опис характерних видів рослин для місця планованої діяльності, встановлення наявності рослин з Червоної книги, види флори Бернської Конвенції, інших міжнародних договорів, ратифікованих від імені України, та регіонально рідкісні рослини.

Також необхідно встановити загальну вікову структуру деревостанів, наявність певних хвороб, якщо вони простежуються, та площу зайнятих під рослинні компоненти. Якщо рідкісні представники на території планування діяльності, то відповідно їх необхідно включити до програми післяпроєктного моніторингу, а якщо таких об'єктів немає і картографічні матеріали чітко це відображають, то це необхідно відобразити і у звіті з ОВД.

Під час формування програми післяпроєктного моніторингу для тваринного світу необхідно прописати перелік точок спостереження, їхні географічні координати, а також перелік поширених видів тварин (ссавців, птахів, рептилій, амфібій, безхребетних), характеристику їхніх популяцій в регіоні та сезонні коливання чисельності. Тобто це дослідження території, відображення точок спостереження і точок, де встановлені представники тваринного світу, які поширені на даній території. 

Якщо на території планованої діяльності встановлені представники тваринного світу, які занесені до Червоної книги України чи включені в Смарагдову мережу, або є регіонально рідкісними тваринами, які включені в додатки ІІ та ІІІ до Конвенції про охорону дикої флори та фауни, і середовище перебування цих тварин (місця гніздування та існування), то вся ця інформація має бути також відображена.

В Загальних методичних рекомендаціях щодо змісту та порядку складання звітів з оцінки впливу на довкілля, які затверджені 15 березня 2021 року Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, вказується, що вплив планованої діяльності може поширюватися у радіусі 2 км від території суб’єкта господарювання в залежності від виду діяльності. Це означає, що ці території разом із територіями суб’єкта господарювання та санітарно-захисної зони повинні включатися в дослідження та програму післяпроєктного моніторингу.

Складаючи програму для післяпроєктного моніторингу біорізноманіття також необхідно вказати загальний перелік типів природних оселищ (біотипів) на території планованої діяльності (або в межах території суб’єкта господарювання), включаючи природні оселища (біотипи) Бернадської Конвенції, а також середовища існування видів дикої фауни, включаючи місця гніздування, годівлі, зимівлі, линьки, розмноження та інше.

Фіксування всіх рідкісних представників видів рослинного і тваринного світу у звіті з ОВД на картографічних схемах у подальшому стануть підставами для проведення післяпроєктного моніторингу саме у цих зазначених точках. Якщо сама територія планованої діяльності, санітарно-захисна зона та зона у радіусі 2 км не передбачають дослідження біорізноманіття, так як воно там практично відсутнє, і територія не містить об'єктів, які були осередками представників рослинного і тваринного світу, то це необхідно відобразити у звіті, щоб зняти це питання під час післяпроєктного моніторингу.

Якщо така ситуація має місце, але про це не зазначається у звіті з ОВД, то уповноважений орган має повне законне право висунути вимогу до суб’єкта господарювання про проведення такого післяпроєктного моніторингу. Рівень глибини деталізації звіту з ОВД в першу чергу залежить від суб'єкта господарювання та від розробника звіту. Від того, наскільки детально описано в звіті біорізноманіття, будуть залежати вимоги до післяпроєктного моніторингу.

Роз’яснення надані експертами курсу «ПІСЛЯПРОЄКТНИЙ МОНІТОРИНГ: основи організації та проведення»: ЛЮДМИЛОЮ ХОМІЧ, віце-президентом PAEU, та ЕДУАРДОМ ЄВТУШЕНКО, деканом природничого факультету КДПУ, к.б.н., доцент кафедри ботаніки та екології.

Джерело Прес-служба PAEU

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!