Новини

Повернутися до переліку новин

ЩО ТАКЕ ESG-ДАНІ. Приклад їх застосування

ЩО ТАКЕ ESG-ДАНІ?

ESG-дані – це інформація про екологічні, соціальні та управлінські фактори компанії, що є ключовими для вимірювання сталості та етичного впливу інвестицій у компанію та бізнес. Наприклад, туди входить інформація про те: скільки води споживає компанія, cкільки CO2 викидів продукує, скільки має працівників та чи дотримана гендерна рівність, як виплачується заробітна плата, тощо. Щодо управлінських критеріїв, то йдеться, приміром, про склад ради  директорів, внутрішні заходи з протидії корупції та хабарництва.

Однак, важливо розуміти,  що поверхневий збір цих даних та відображення їх у звітах може й допоможе відповідати місцевим нормативним вимогам, але жодним чином не матиме впливу на навколишнє середовище.

Якщо ви, будучи топ-менеджером компанії, заглибитеся у тему і використаєте ці дані як інструмент управління, він може попередити вас про ризики, та допоможе прийняти рішення при будь-яких неочікуваних поворотах у стратегії компанії.

Більше того, це не менш ефективний рушій соціального іміджу компанії та покращення репутації з можливістю подальшого доступу до інших джерел капіталу: від зелених облігацій  до імпакт-фондів. ESG-дані справді додають цінності! І ще - дані ESG можуть використовуватися під час комунікації із зацікавленими сторонами.

Приклад застосування ESG-даних

Вдало наведено приклад застосування ESG ресурсом

Приміром, візьмімо, хімічний чи фармацевтичний проект в Україні.

На ранній стадії ми аналізуємо:

  • який вплив зазнають громади
  • які проблеми існують в ланцюгу постачання
  • чи існує високий ризик забруднення підземних вод та/або ґрунтів.

Якщо щось із цього має негативні показники, ми одразу запитуємо в компанії: «Чи можна зменшити ці ризики зараз і скільки коштує їхня мінімізація?».

Потім ми порівнюємо зібрану інформацію зі здатністю компанії управляти цими ризиками, і розглядаємо впроваджені системи менеджменту, наявність процесів, процедур для управління цими питаннями, та чи є команда з екологічно-соціальних питань та безпеки експлуатації. Чи є взагалі якась команда з питань охорони праці?

І, мабуть, найголовніше: чи визначено відповідальне керівництво за розгляд цих проблем і чи буде воно їх вирішувати в процесі виконання умов угоди.

Також ми співпрацюємо із зовнішніми консультантами, переважно місцевими, які краще знають середовище компанії та інші аспекти.

Усю зібрану інформацію ми порівнюємо з нашими соціально-екологічними вимогами, які значною мірою засновані на стандартах діяльності МФК.

Потім будь-які прогалини, які ми виявили, усуваємо в плані екологічних та соціальних дій (ESAP), який фактично узгоджується в рамках контракту, коли ми приймаємо рішення інвестувати в проект.

Повертаючись до вищезгаданого прикладу, якщо фінансова інституція виявляє, скажімо, забруднення ґрунту та підземних вод, далі проводиться оцінка потужності, бюджету та зобов’язання компанії.

Приймається рішення, чи піддається ситуація контролю, настільки вона критична або, можливо, є доступні технології, і вирішити це не так вже й дорого. З нашого боку це допустимо, і ми включаємо ці пункти в ESAP, і називаємо це «розривом у продуктивності».

Важливість збору інформації з екологічних та соціальних питань на першому етапі належної перевірки, також полягає в тому, що ми не хочемо чекати до останньої хвилини, поки пройде весь процес належної перевірки з інших питань: комерційних, юридичних та ін. Після того, як ці аспекти розглянуті, ми вивчаємо екологічні та соціальні проблеми, а це означає, що значний обсяг часу та потенціалу колег може бути витрачено на угоду, яка буде відхилена з екологічних та соціальних причин через високі ризики.

Інвестиції відповідно до принципу ESG — це вкладення грошей у цінні папери компаній, які роблять внесок у розвиток суспільства. Головний принцип: компанія має нести користь. В ESG інвестуванні не допускаються папери компаній, які хоч якось шкодять суспільству: казино, тютюнові та алкогольні компанії, медіа-холдинги, пов’язані з еротикою тощо.

Розглянемо докладніше три критерії, за якими оцінюються компанії для інвестування ESG:

  • Довкілля. Який вплив має компанія на навколишнє середовище? Це може включати вуглецевий слід компанії, токсичні хімічні речовини, що використовуються у її виробничих процесах, тощо.
  • Соціальне. Як компанія покращує свій соціальний вплив як усередині компанії і у ширшому співтоваристві? Соціальні фактори включають все: від рівності ЛГБТК+, расової різноманітності як серед керівників, так і серед персоналу в цілому, до програм інтеграції та практики найму. Важливо також те, як компанія виступає за громадське благо у ширшому світі, за межами своєї обмеженої сфери бізнесу.
  • Управління. Як рада директорів та керівництво компанії сприяють позитивним змінам? Від питань, пов’язаних з оплатою праці керівників, до різноманітності в керівництві, а також того, наскільки добре це керівництво реагує на акціонерів та взаємодіє з ними.

 

Ресурс psm7.com інформує, для багатьох ESG-інвестування виходить за межі трилітерної абревіатури і вказує на те, як компанія служить усім зацікавленим сторонам: працівникам, спільнотам, клієнтам, акціонерам та навколишньому середовищу.

Приклади інвестування в ESG

Щоб бути ESG інвестором, не обов’язково самому шукати компанії. Можна інвестувати в ETF фонди ESG або акції з високим показником ESG. Ось кілька прикладів інвестицій у ESG зі списку найкращих фондів ESG:

  • 1919 Socially Responsive Balanced A (SSIAX)
  • Pax Large Cap Fund Institutional (PXLIX)
  • Thornburg Better World International I (TBWIX)
  • Parnassus Core Equity Investor (PRBLX)
  • iShares MSCI USA ESG Select ETF (SUSA)

Також ви можете довіритись рейтингам спеціальних агентств, або купувати облігації проектів, які спрямовані на соціальні та екологічні реформи.

Свідомий капіталізм

Створений Раджем Сісодіа, професором маркетингу, та Джоном Маккі, співзасновником Whole Foods, свідомий капіталізм — це переконання в тому, що компанії мають діяти з максимальною етичностю, переслідуючи мету отримання прибутку.

Чотири керівні принципи свідомого капіталізму:

  • Вища мета. Прибуток цих компаній — це нагорода за добре вибудований свідомий бізнес, а не кінцева мета. Вони прагнуть більшого впливу у світі крім грошей і частки ринку.
  • Орієнтація на зацікавлені сторони та свідоме лідерство. Компанія та її керівники повинні розробити екосистему, яка однаково врівноважує потреби всіх зацікавлених сторін, а не лише акціонерів.
  • Свідома культура. Компанії мають свідомо створювати культуру в рамках свого бізнесу, яка просуває їх цінності та цілі.

Свідомий капіталізм напрочуд схожий на ESG — з однією помітною відмінністю. Принципи свідомого капіталізму зазвичай втілюються у життя керівником компанії, що часто призводить до того, що він управляє компанією з високим показником ESG. Таким чином, коли інвестори застосовують стратегію, засновану на ESG, вони, швидше за все, вибирають компанії, які втілюють принципи свідомого капіталізму.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!