Новини

Повернутися до переліку новин

Сонячні кооперативи – не лише інструмент озеленення громад, а й нове джерело отримання прибутку сільськими громадами.

Кооперація та кооператив — слова, що відлякують українців та нагадують їм наслідки радянської колективізації. При цьому у господарствах з одним власником дедалі частіше в Україні ми спостерігаємо, як нераціонально використовуються природні ресурси: на ланах із року в рік вирощується одна монокультура, а часто-густо на родючих чорноземах з’являються сонячні електростанції. Виходом є синергія двох і більше бізнесів на одній земельній ділянці — екологічна кооперація. Як дану кооперацію перетворити на реальний інструмент раціонального природокористування — розповідаємо в медіапроєкті «ЕКОтрансформація» на реальних прикладах.

Європейці вже зрозуміли необхідність переходу на екологічно чисті джерела енергії та нарощують темпи, активно використовуючи при цьому кооперативну форму організації діяльності. Так, у Великобританії функціонує близько 5 тис. кооперативів, задіяних переважно у сонячній та вітрогенерації.

У Німеччині енергетичні кооперативи вже сьогодні стали конкурентами енергетичних холдингів, генеруючи до 30 % електроенергії з ВДЕ. Тому, енергопакет «Clean Energy for All Europeans» у країнах ЄС вже лімітує преференції у першочерговому підключенні енергокооперативів до мережі.

Разом з тим, енергетичні кооперативи повинні, в першу чергу задовольнити власні потреби у енергоносії, що виробляють, а надлишок — продати у мережу, використовуючи правила «зеленого тарифу».


Наприклад:

Енергокооператив, який створено за сприяння Інституту сталого розвитку на Харківщині, який складається, всього, із 3-х домогосподарств, має споживання (1000-1200 кВт*год/місяць), а сонячна електростанція, що вони збудували на власних дахах, виробляє 3000-3300 кВт*год/місяць електричної енергії. 

Щомісяця, кооператив заробляє від 9 до 10 тис. грн. Враховуючи, що будівництво (із документацією) обійшлося у 13 тис. USD, то проєкт окупиться за 2,7 роки, безкоштовно забезпечуючи електричною енергією домогосподарства та надаючи додатковий прибуток. «Сьогодні для прогресивного селянина енергетичний кооператив більш рентабельний, ніж участь у кооперативі з утримання корів та збирання молока», — жартує один із членів харківського енергокооперативу.


Отже, у сільських громадах, особливо, віддалених сіл, де існують проблеми із постійним енергопостачанням, енергетичні кооперативи, що використовують ресурси розсіяної та прямої сонячної радіації (сонячне світло), можуть стати новим джерелом отримання прибутку сільськими громадами.

До участі в проєкті запрошуються:

  • Керівники підприємств, що впроваджують «зелені» технології та прогресивні стратегії з урахуванням дотримання законодав-чих норм охорони навколишнього середовища, раціонального використання ресурсів
  • Керівники підприємств, що виробляють екологічно чисту і безпечну продукцію
  • Керівники підприємств, що використовують екологічно чисті джерела енергії
  • Керівники міст та громад, що активно сприяють «зеленій» модернізації виробництва в регіонах
  • Лідери інноваційних програм з енергоефективності та енергозбереження
  • Лідери проектів екоінновацій і екостартапів

Визнання «ECОtransformation-2021» (ЕКОтрансформація) покликане сприяти формуванню нової системи цінностей, підтримувати лідерів бізнес-спільноти, які попри економічні труднощі формують справжні національні цінності — повагу до своєї землі, піклування про її збереження і процвітання

Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!