Новини

Повернутися до переліку новин

Старт виробництва біометану в Україні – ще одна інвестиція в енергетичну безпеку держави

«Україна продовжує вражати світ своєю незламністю і стійкістю, особливо на енергетичному фронті. Попри військову агресію росії, українське підприємство запровадило виробництво біометану в країні. Це, за великим рахунком, народження нової перспективної галузі», - наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва під час відкриття першого в країні біометанового заводу. 

Очільниця Агентства підкреслила, що запуск виробництва біометану – ще один крок для подолання залежності від кривавих російських енергоносіїв.

На важливості проєкту також наголосили Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, народний депутат Юрій Камельчук, профільні асоціації та компанії.

Для виробництва біометану завод використовує агровідходи у якості сировини.

Такі проєкти будуть актуальними як для бізнесу, так і для громад. Виробництво і використання біометану дасть змогу зменшити залежність від імпортного газу, використати весь потенціал агровідходів, активізувати бізнес у суміжних галузях, створити нові робочі місця. Фактично, це нова основа для розвитку енергетичних кластерів, а значить і відновлення регіональної економіки.

«Також цей проєкт – сигнал Євросоюзу про нашу готовність й надалі попри будь-що робити прорив в енергетиці і запускати нові проєкти. І мені приємно бачити, що до українського проєкту долучилися нідерландські партнери», - зауважила Голова та нагадала, що у лютому цього року було укладено меморандум про партнерство України та ЄС у сфері відновлюваних газів.

Україна має великий потенціал та готова конкурувати з будь-якою країною у виробництві біометану. Нові проєкти – нові інвестиції в подальше відновлення країни.  

За оцінками експертів, до 2030 року щорічне виробництво біометану в Україні може досягти 1 млрд м3 (у разі зняття усіх можливих бар’єрів щодо експорту та стимулювання внутрішнього попиту). 

«Варто зауважити, що перший біометановий завод – це результат того, як влада, бізнес, міжнародні партнери здатні консолідуватися, заснувати необхідне правове поле і створити умови для запуску цього ринку. І попереду – ще багато роботи, щоб зняти усі перешкоди», - прокоментувала Ганна Замазєєва. 

Нагадаємо, що на державному рівні за участю Держенергоефективності було створено правову базу для впровадження ринку біометану. Також Агентство долучалося до підготовки меморандуму про партнерство України та ЄС у сфері відновлюваних газів.

Голова ще раз наголосила, що на основі біометанових заводів можна створювати енергетичні кластери в громадах. «Це дозволить комплексно відродити регіон, вирішити питання із енергозабезпеченням, дати робочі місця», - підкреслила Ганна Замазєєва.

Наприкінці візиту Голова Держенергоефективності закликала усіх до подальшої співпраці у цьому напрямі: «Ми готові разом робити все для подальшого розвитку ринку, залучення бізнесу, відновлення регіональної економіки та якісного життя громад!».

Джерело: Державне агенство з енергоефективності та енергозберження України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!