Новини

Повернутися до переліку новин

Створення системи євромоніторнгу поверхневих вод

Які зміни відбулись у сфері моніторингу вод за останні кілька років?

У вересні 2018 року Урядом було затверджено новий порядок здійснення державного моніторингу вод. На той момент жодна з 26 лабораторій Держводагентства не змогла виконати аналіз забруднюючих речовин для визначення хімічного стану масивів поверхневих і підземних вод за євростандартом. До того моменту в річках досліджували лише прості речовини, наприклад: азот, кисень, марганець, фосфор... Але ж у 21 столітті забруднення відбувається зовсім іншими речовинами Ніхто і ніколи системно не визначав наявність пестицидів і низки інших хімічних та синтетичних речовин у річках.

Новий євро моніторинг — це і є відправною точкою для лікування українських річок.
«Першу лабораторію ми створили в басейні Дністра і вона запрацювала в червні поточного року. Створили за рахунок грошей від рентного платежу за спецводокористування! Це реально нова формула залучення коштів стейкхолдерів через Фонд розвитку водного господарства!», — зазначає колишній голова Держводагентства Ірина Овчаренко.

І додає: «Другу лабораторію ми створили у Вишгороді і вона запрацює офіційно з січня місяця наступного року. Весь апарат Агентства працював і вболівав, щоб все було бездоганно від керамічної плитки на стінах до приладів. Цю, лабораторію ми створили у співпраці з європейським проектом EUWI +. Третю лабораторію вже завершують створювати мої колеги без мене у Слав‘янську, вона також офіційно запрацює з січня наступного року. І четверта поки що тільки проектується, але вона обов’язково буде в місті Одеса.

Створити лабораторії це ще не все. Хтось має працювати на цих суперсучасних приладах! Навчити і мотивувати людей працювати — це теж було важке для нас завдання! В Україні, як ви розумієте, ніхто навчити не міг, тому вчили ми фахівців лабораторій у друзів-колег в Польщі, допомагали проекти європейської підтримки з навчанням в Австрії та Словаччині. І так, крок за кроком за 3 роки, ми «вишкреблись» і видали результат. Українці відчують позитив від нового моніторингу, щойно  завершиться створення мережі лабораторій, це буде згодом. Вірю, що моніторинг стане в пріоритеті і «відкат назад» ніхто собі не дозволить».

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!