Новини

Повернутися до переліку новин

Сучасний сміттєсортувальний комплекс КП «Добробут» в Іллінецькій ОТГ

В рамках проекту «ЕКОтрансформація-2021», відвідали сучасний сміттєсортувальний комплекс КП «Добробут» в Іллінецькій ОТГ, який є яскравим прикладом розв’язання проблем поводження з відходами на місцевому рівні. Екскурсію було проведено директором КП «Добробут» — Гетьманом Денисом Володимировичем.


 
На території Іллінецької  об’єднаної  територіальної громади збудовано сучасний сміттєсортувальний комплекс КП «Добробут». Робота спрямована на вдосконалення системи утилізації твердих побутових відходів через проміжний етап збирання та сортування використаного пластику, паперу, скла та інших ТПВ, що сприяє зменшенню нагромадження сміття на території Іллінецької міської об’єднаної територіальної громади та інших громад, а також вдосконалює систему житлово-комунального господарства, сприяє зміні ставлення жителів до навколишнього середовища та  покращує екологічну ситуацію на території громади.

На реалізацію проекту з облаштування сміттєсортувального комплексу в Іллінцях було виділено 8 млн. грн. з обласного бюджету.

Раніше на території комплексу були стихійні сміттєзвалища. В 2018 році, за ініціативи голови Іллінецької ОТГ та директора сміттєсортувального комплексу, вже за 3 місяці полігон був очищений та підготовлений для будівництва комплекса. Обладнання для комплексу вартістю 12 млн грн було виготовлено на Вінниччині. Завдяки спорудженому комплексу було додатково створено 20 робочих місць.

Щоденно 6 мусоровозів привозять сміття для переробки, сортується 60% від привезених відходів, які поділяються на 14 фракцій, окремо збирається скло, папір, пластикові пляшки, поліетилен, пластмаса, метал, органіка та інші види відходів. 

В місті запроваджено сортування сміття та відбір пластикової тари — близько 50 майданчиків. Поки що збір сміття відбувається лише у межах об’єднаної територіальної громади, в місті та в селах, але в подальшому ми також плануємо збір побутових відходів в інших громадах. Також, в подальшому планується збір побутових відходів у межах сусідніх громадах. 

Сам процес сортування побутових відходів відбувається через їх подачу на ланцюговий конвеєр, подальше сортування у сортувальній кабіні (працівники лінії вибирають необхідні корисні фракції із суцільного потоку сміття, що йде по конвеєру, і складають їх у спеціальні вікна), а далі відходи, які вже непридатні для сортування, через реверсивний конвеєр потрапляють під прес, де їх стискають, після чого відправляють на полігон.

Корисні ж фракції, які збираються під сортувальною платформою у спеціальних відсіках, пресуються і відправляються на склад для зберігання для подальшого транспортування на переробні підприємства.

На комплексі було перероблено одноразових поліетиленових пакетиків за 1,5 року — 110 тонн. Для передачі іншим компаніям на утилізацію є невигідно, захороняти — не ціле образно. І командою було прийнято рішення — реалізувати відход. Саме так і прийшла ідея з виготовлення тротуарної плитки.

Унікальною  технологією є виготовлення тротуарної плитки з подрібнених поліетиленових пакетів та суміші піску. Аналогічного проекту в Україні — немає.

Щоденно виготовляється плитки — від 20 до 30 квадратних метрів. Реалізується плитка лише на території Іллінецької громади. За ініціативи директора підприємства, вирішили реалізувати плитку в будівництво тротуарів по вулицях громади. На даний момент вже йде покладка троутара, протяжністю — 996 м.  

Собівартість кошторису тротуару — 2 200 000 млн. Міськрада виділила кошти на матеріали для тротуару — 400 000 тис. Комплекс з економив — 1 800 000 млн.

Цей комплекс є яскравим прикладом розв’язання проблем поводження з відходами на місцевому рівні. Окрім покращення екологічної ситуації, дозволяє громаді заробляти на реалізації відсортованих відходів.

Наразі комунальне підприємство несе певні збитки, через збільшення вартості за комунальні платежі та підвищення ставки податків. Проте команда підприємства не опускає рук і вірить, що скоро громади зрозуміють важливість і цінність проекту. Та стануть підтримувати ініціативу.

Крім цього, на території підприємства є яблуневий сад, урожай якого йде на дитячі садки та школи.   
 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!