Новини

Повернутися до переліку новин

Таксономія ЄС: чому виникло обурення щодо нових правил екологічних інвестицій?

У грудні 2019 року Європейська комісія та Європейський парламент узгодили список правил екологічного інвестування, відомий як Таксономія ЄС для сталої діяльності.

Ці правила щодо сталого інвестування мали надіслати чіткий сигнал роздрібним інвесторам, емітентам облігацій та фінансовим менеджерам щодо видів фінансових інвестицій, які можна законно назвати екологічними.

Тепер Європейська Комісія оприлюднила другий список технологій, які можуть бути включені до таксономії. До списку входять природний газ і атомна енергетика – обидва вони викликали серію дебатів про те, що вважати «зеленими» інвестиціями.

Що насправді означають «зелені» інвестиції для ЄС?

Регламент ЄС про таксономію вперше почав діяти в 2018 році як основа для сприяння сталим інвестиціям.

Мета правил полягає в тому, щоб допомогти політикам чинити тиск на фінансовий сектор, заохочуючи економіку віддавати пріоритет зеленим альтернативам у боротьбі з кліматичною кризою .

У певному сенсі регламент діє як бізнес-дорожня карта, яка дає ЄС розумний спосіб планувати майбутнє. Подібно до того, як підприємства планують свої цілі та завдання, щоб відмовитися від інвестицій, які викидають вуглець, ЄС створив рамки, які відводять фінансовий сектор від інвестицій, які шкодять навколишньому середовищу.

Історично блок завжди був прогресивним у регулюванні. Зараз у Європі найбільша кількість професійно зареєстрованих криптокомпаній у світі – 48 відсотків, що є доказом того, що регулювання може бути корисним для бізнесу.

Що входить до європейських правил зелених інвестицій?

Цього року багато компаній, банків і менеджерів фондів, що базуються в ЄС, повинні будуть розкрити інформацію про те, чи відповідають їхні інвестиції стандартам, продиктованим системою класифікації Регламенту таксономії.

До нових правил критики відзначали, що існуючі зелені методології нагадували химерну суміш систем. Це означало, що фінансові спеціалісти могли позначати «зеленим» майже все, що завгодно, без доказів на підтвердження своїх тверджень.

Але Положення про таксономію є спробою допомогти роз’яснити, що саме можна назвати стійким.

Положення про таксономію встановлює 6 екологічних цілей:

  1. Пом'якшення наслідків зміни клімату
  2. Адаптація до зміни клімату
  3. Раціональне використання та охорона водних і морських ресурсів
  4. Перехід до циркулярної економіки
  5. Запобігання та контроль забруднення
  6. Охорона та відновлення біорізноманіттята екосистем

Крім того, він встановлює чотири умови, яким економічна діяльність має відповідати, щоб бути визнаною таксономічною:

  1. Зробити значний внесок принаймні в одну екологічну мету
  2. Не завдаючи суттєвої шкоди іншим екологічним цілям
  3. Дотримання мінімальних соціальних гарантій
  4. Відповідність технічним критеріям перевірки

Потім Таксономія об’єднує правила обов’язкового та добровільного розкриття інформації. Зокрема, великі фінансові та нефінансові компанії, які підпадають під дію Директиви, повинні будуть розкривати, наскільки діяльність, яку вони здійснюють, відповідає критеріям, викладеним у Таксономії ЄС.

Крім того, учасники фінансового ринку (такі як менеджери активів) повинні розкривати, наскільки діяльність їхніх фінансових продуктів відповідає критеріям Таксономії.

Це допоможе досягти консенсусу щодо того, що можна охарактеризувати як стійке – важливий крок у напрямку до більш екологічної Європи.

Це ще не все, є й інші відомості про інвестиції щодо розширення або посилення діяльності, яка відповідає таксономії, або приведення інших у відповідність.

Добровільне використання таксономії також заохочується, щоб допомогти компаніям у розробці стратегій і планів щодо захисту навколишнього середовища та сталого розвитку. ЄС сподівається використовувати Таксономію для залучення інвесторів, зацікавлених у зелених можливостях.

Як мінімум, правила створюють загальновизнаний набір визначень для груп у всьому ЄС.

Незалежно від того, погоджуються компанії чи ні, це допоможе досягти консенсусу щодо того, що можна охарактеризувати як стійке – важливий крок у напрямку до більш екологічної Європи.

Оскільки таксономія неймовірно велика, на веб-сайті ЄС є більше інформації.

Чи можна атомну енергетику та газ колись назвати екологічними?

Значна частина нещодавніх суперечок пов’язана з включенням у структуру природного газу та ядерних технологій.

Для деяких включення цих технологій є безглуздим. Вернер Хойер, голова Європейського інвестиційного банку, прямо заявив, що ЄІБ «не має наміру» фінансувати атомну енергетику і що «газ закінчився».

За іронією долі, 25,3 відсотка виробництва електроенергії в Європейському Союзі припадає на атомну енергетику, причому Франція виробляє найбільшу кількість – 70,6 відсотка. Що стосується природного газу , ЄС також є найбільшим у світі імпортером, причому 41 відсоток товарів надходить лише з Росії.

Залежність від російського газу стала головним джерелом суперечок в останні місяці.

Оскільки вторгнення путіна в Україну триває, не дивно, що ці дві технології були включені до Положення про таксономію.

Це може стати ідеальною можливістю назавжди відмовити ЄС від природного газу.

Чи регламент ЄС щодо таксономії є лише політичним інструментом?

Велика частина занепокоєння навколо ядерної та газової промисловості базується на ідеї, що Регламент таксономії є не більш ніж політичним інструментом.

Одна група, яка керує колективним фондом у розмірі 50 трильйонів євро, попередила, що включення газу «перешкоджає спроможності наших членів вирівняти свої портфелі з чистим нулем».

Таксономія бореться з цією проблемою, включаючи форму так/ні, яка розкриває, чи входять до інвестицій газ і атомна енергетика. Включивши цей інструмент перевірки, інвестори, задоволені визначеннями, можуть ігнорувати підприємства та інвестиційні продукти, які відповідають «так» у цій формі.

І, включивши цю просту форму, правила дають інвесторам величезний вибір, не заглиблюючись у дилему, чи можуть природний газ і атомна енергія бути чистими.

Чи може Таксономія підштовхнути Європейський Союз до більш екологічного напрямку?

Враховуючи величезну залежність ЄС від брудного викопного палива , важко уявити, що м’який поштовх, створений Таксономією, буде достатнім.

Один критик зауважив, що немає жодних альтернативних інвестицій, які б відповідали всім вимогам. Але цей аргумент не підтверджує, що нормативні акти розроблені, щоб стати поштовхом у правильному напрямку. З часом кількість доступних зелених інвестицій обов’язково збільшиться.

Багато прихильників стверджують, що регулятори повинні піти ще далі, запровадивши штрафні заходи для банків і страхових компаній, які мають забруднюючі холдинги.

Такі заклики до дій надходять у той час, коли багато хто вимагає, щоб природа також була рівноцінною для політики зміни клімату. І ЄС уже є світовим лідером у таких прогресивних заходах.

У будь-якому випадку, Європейський Союз продовжує свій повільний крок до своєї цілі вуглецевої нейтральності до 2050 року

Джерело: www.euronews.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!