Новини

Повернутися до переліку новин

Театрали частіше сортують сміття, ніж шанувальники блокбастерів — італійське дослідження

Вчені з неаполітанського університету Партенопе, які замислилися, чому в різних регіонах Італії частка окремо зібраного сміття варіюється від 30 % майже до 70 % дійшли цікавого висновку, що театрали частіше сортують сміття, ніж шанувальники блокбастерів.

Поціновувачі так званої елітарної культури (театрів, музеїв і класичної музики) більше схильні сортувати побутові відходи, ніж прихильники масової культури (кінематографу, поп-музики і клубних вечірок).

Серед показників вчені розглядали так звані «звички споживання культури». Вони виявили, що в районах, мешканці яких найчастіше відвідують театри і музеї, частка сортованого сміття була вищою, ніж в тих районах, де мешканці проводять вільний час в кінотеатрах і на концертах поп-музики. Особливо помітна ця різниця була на півночі Італії.

Крім того, виявилося, що прихильники елітарної культури сортують сміття з ідейних міркувань, а прихильники масової — в очікуванні матеріальних бонусів або зі страху штрафів.

Однак, за спостереженнями дослідників, найбільш відповідальний підхід до роздільного збору сміття залежить від місцевої політичної культури. У районах, де населення частіше спілкуються з виборними представниками влади (наприклад, місцевих рад) і довіряють їм, більше сміття збирають роздільно.

У дослідженні розглядалися 8 тисяч муніципалітетів в 90 % населених пунктів Італії. Результати булі опубліковані в науковому журналі Ecological Indicators.

В цілому італійці сортують більше половини відходів — 52 % від загальної ваги сміття. При цьому на півночі країни частка виявилася вищою, ніж на півдні (за винятком Сардинії, де теж сортується більше 50 % відходів).

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Євро Пульc

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!