Новини

Повернутися до переліку новин

ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» збереже родючий шар ґрунту у відповідності до взятих зобов’язань

З 8 липня Біляївський збагачувальний комбінат почав переміщати знятий шар чорнозему з ділянок, площа яких 10 га, на склад, що зазначений у робочому проєкті. В подальшому цей ґрунт використають під час рекультивації земель та відновлення верхнього родючого шару. Для таких дій комбінат попередньо отримав дозволи на зняття та перенесення ґрунтового покриву на території Павлівської сільської ради Запорізького регіону, виданих ГУ Госгеокадастра в Запорізькій області в 2019 році.

Також комбінат має необхідні дозвільні документи від державних органів на здійснення господарської діяльності на Східному ділянці Біляївського родовища каолінів і їх збагачення. Незважаючи на те, що протягом останніх років громадська організація «Вольтерра» безуспішно намагалася підірвати діяльність комбінату, оскаржуючи в суді велику кількість дозвільних документів, які були отримані за всіма правилами українського законодавства.

Для переміщення ґрунтів на сусідню ділянку, яка передбачена робочим проєктом, як тимчасовий склад чорнозему, відповідно до Земельного Кодексу України, комбінат скористався послугами підрядних організацій, які використовували вантажну техніку і два самоскиди. Проводячи ці роботи, комбінат в черговий раз зіштовхнувся із людьми, які блокували роботу спецтехніки та не дозволяли перевозити чорнозем. Серед цих людей були також депутати з Павлівської громади.

Щоб вирішити конфліктну ситуацію на місце прибула поліція. Представники інвестора повідомили про перешкоджання законної господарської діяльності, а протестувальники заявили, що комбінат нібито незаконно переміщає родючий шар ґрунту. Поліцейські виконали ретельну перевірку документів робочого проєкту, який узгоджений із екологічною інспекцією, та виявили, що комбінат здійснює переміщення ґрунту на законних підставах.

Ці роботи триватимуть приблизно місяць та дозволять забезпечити збереження ґрунтів без втрати його характеристик. Також комбінат має домовленість із громадою про проведення масштабних досліджень радіологічний ситуації в регіоні з залученням експертів міжнародного рівня. У відповідності до даних робочої групи при Запорізькій ОДА, вже провели всі необхідні дослідження, вже озвучили проміжні результаті і до кінця липня 2021 опублікують у повному обсязі остаточні висновки.

Дії інвестора свідчать про те, що він здійснює діяльність виключно в рамках законів і позитивно впливає на регіон, не тільки вносячи платежі за користування надрами і землею, а й забезпечуючи роботою понад сто жителів.

Підприємство й надалі планує розвивати територію громади, в якій знаходиться, зокрема допомагати вирішувати проблему із водоводом, допомагати школам і дитячим садкам, співфінансувати будівництво доріг та інших об'єктів для поліпшення якості життя в громаді.

Джерело Прес-служба ПАЕУ

#Біляївський збагачувальний комбінат

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!