Новини

Повернутися до переліку новин

Три «кити» порушень норм законодавства: у розрізі атмосферного повітря

На тлі глобальної пандемії та поширеності захворювань органів дихання «забруднення повітря», як категорія природоохоронної діяльності, набула широкого соціального контексту та політичного резонансу. У суспільстві сталися зміни, через які «охорона атмосферного повітря» сприймається не як абстрактна категорія екологічного права, а як персональна проблема для кожного. Що ж змушує підприємства порушувати законодавство: у розрізі атмосферного повітря? З’ясовуємо в матеріалі.

З-поміж 18 питань щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства лише 8 є поширеними у сфері охорони атмосферного повітря. При цьому основні потенційні наслідки для суб’єктів господарювання пов’язані з перевищенням встановленого нормативу ГДВ та відсутністю належного виробничого контролю за викидами.

Практика застосування норм екологічного права в Україні сформувала дисбаланс між частотою (фактом) порушення законодавства та потенційними наслідками, що можуть виникнути:

  • штраф, як адміністративна відповідальність, у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • нарахування збитку, який заподіяний державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря згідно з чинною методикою;
  • тимчасове призупинення діяльності підприємства за рішенням суду.

Адміністративний штраф, враховуючи його мізерний розмір до 160 грн, вже ні для кого не є запобіжником порушення екологічного законодавства. Значні збитки (розмір яких може сягати декількох млн грн) фактично можуть бути нараховані тільки за результатами інструментально-лабораторних вимірювань та заходів нагляду і контролю. Ба більше, між нарахуванням збитків та їх реальним стягненням лежить «прірва» у вигляді складного, довгого та непередбачуваного судового процесу.


ВАЖЛИВО!
Природоохоронну діяльність в Україні формують радше не норми екологічного законодавства, а відсутність відповідальності за їх порушення. Саме цей принцип «безвідповідальності» визначив умови, у яких підприємці умисно чи вимушено порушують норми законодавства у сфері охорони атмосферного повітря.


Марно шукати єдину причину, що спонукає суб’єкти господарювання порушувати норми законодавства у сфері охорони атмосферного повітря. Кожний випадок свідомого чи вимушеного порушення є унікальним та потребує окремого аналізу. Ця стаття — є спробою узагальнити багаторічну практику управління природоохоронною діяльністю та сформувати перелік найпоширеніших причин.

Часто-густо джерелом порушень вважають недосконале законодавство. Шановні, ідеального законодавства не існує. Будь-яке порушення варто сприймати як наслідок неефективного менеджменту, як зі сторони суб’єкта господарювання, так і зі сторони державного регулятора. У цьому кон тексті джерелом усіх порушень є три «кити» неефективного менеджменту:

  • кадри управління, що є основою прийняття та виконання рішень;
  • гроші, що є основним джерелом будь-якої діяльності;
  • правила гри, що сформувалися в умовах ринкової економіки.

Більш детально щодо причин та рекомендацій для уникнення наслідків порушення норм законодавства у сфері охорони атмосферного повітря — розглядаємо в журналі «Екологія підприємства» №3/2021

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!