Новини

Повернутися до переліку новин

Турбота про довкілля: відкритість бізнесу = довіра громадськості

Експертна думка головного еколога МХП Олександра Семенця та начальника відділу ОНС ВП «Спектр» ПАТ «МХП» Олени Грицак

Будь-яка виробнича діяльність так чи інакше впливає на довкілля. За масштабом дії її вплив може бути локальним або поширюватись на декілька складових і навіть виходити за межі допустимих значень. У кожному конкретному випадку необхідно оцінювати вплив на довкілля, враховуючі всі фактори і обмеження для певної зони здійснюваної діяльності.

Відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД), який почав діяти 18 грудня 2017 року, оцінювати вплив на навколишнє середовище необхідно ще на етапі планування виробничої діяльності, аналізуючи будь-які її наслідки для довкілля, у тому числі для безпечності життєдіяльності людей та їхнього здоров’я, флори, фауни, біорізноманіття, ґрунту, повітря, води, клімату, ландшафту, природно-заповідних територій та об’єктів, історичних пам’яток, а також можливий вплив на об’єкти культурної спадщини чи соціально-економічні умови, які є результатом зміни цих факторів.

Агроіндустріальний холдинг МХП — один з перших, хто розпочав і пройшов процедуру ОВД в Україні. Завдяки публічному розміщенню повідомлень, звітів з ОВД в Єдиному реєстрі з ОВД, доступ до якого має широкий загал, компанія стала ще більш відкритою для громадськості, яка, своєю чергою, інспектує діяльність холдингу. Невід’ємною складовою проходження процедури ОВД є громадські слухання, на яких можуть бути присутніми всі бажаючі громадяни нашої держави. Жодних обмежень для участі. Такі заходи проводяться задля презентації планованої діяльності. Будь-хто з присутніх на таких слуханнях може поставити запитання та отримати відповідь на нього або висловити свою думку, яку обов’язково врахують при плануванні виробничої діяльності.

Процедура ОВД дає змогу громадськості в повному обсязі ознайомитись з об’єктом планованої діяльності, зокрема: географією розміщення, технологією, можливими впливами на кожен з компонентів довкілля, а також направити через уповноважений центральний орган (УЦО) або територіальний орган (УТО) всі зауваження, запитання, коментарі.

Після проходження процедури ОВД компанії МХП стали більше довіряти не тільки громадяни нашої держави, а й зарубіжні інвестори, для яких вплив на довкілля планованої діяльності є суттєвим аспектом для інвестування.

Дотримання Закону «Про ОВД» дає змогу нашому холдингу успішно досягати цілей сталого розвитку, нарощувати економічні показники, відроджувати агросектор і відновлювати впевненість в безпечності збільшення потужностей виробництва для екології країни.

Матеріал підготували Олександр Семенець, головний еколог МХП та Олена Грицак, начальник відділу ОНС ВП  «Спектр» ПАТ «МХП».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!