Новини

Повернутися до переліку новин

У 2019 зросли екологічно відповідальні інвестиції: найкращі екорішення попереднього року

Не карантином єдиним… Вже зараз треба всім думати, як в умовах світової кризи не втратити шанс на глобальний порятунок існування людини на Планеті.

У 2019 ми багато писали про проблеми сфери довкілля: аномальні температури, небувалу швидкість танення льодовиків, викиди CO2, наслідки зміни клімату, вплив пластику на наше життя... Навіть знаменитий Оксфордський словник назвав словом року вираз «надзвичайна кліматична ситуація». Фарби навколо цих тем згущуються все сильніше. Події останніх тижнів в Україні – яскраве тому підтвердження.

Однак для планети Земля не все втрачено! Ресурс www.rubryka.com розповів про ТОП-10 успішних екологічних рішень 2019 року, які здатні врятувати світ від глобальної кліматичної катастрофи.

1. У 2019 зросли екологічно відповідальні інвестиції

Соціально та екологічно відповідальні інвестиції зросли в 2019 році. Згідно з даними Business Green, інвестиції в зелені фонди з критеріями навколишнього середовища і соціального управління (ESG) виросли на 34% за останні три роки. Ще більше фондів вирішили додати положення ESG, щоб скористатися зростанням свідомого капіталізму.

Розвиток бізнесів, які звертають увагу на проблеми екології, не тільки покращує поточну екологічну ситуацію, а й задає тренд: з кожним роком компаній, які налаштовують своє виробництво, відповідно до вищезазначених критеріїв, стає все більше.

2. ЄС заборонив одноразові пластикові вироби

У 2019 країни ЄС схвалили закон, що забороняє одноразові пластикові вироби з 2021-року. Так, в країнах Євросоюзу не можна буде продавати посуд, столові прибори, трубочки, контейнери, ватяні палички і деякі інші предмети з пластику.

Крім того, на Асамблеї ООН з навколишнього середовища 170 країн домовилися про скорочення використання пластику до 2030 року. А в штаб-квартирі ООН всі кафе та їдальні вже повністю відмовилися від пластику і перейшли на паперовий або алюмінієвий посуд.

3. У 2019 вітроенергетика стала дешевша за газ

У Шотландії вітряні турбіни у перші шість місяців 2019 року майже удвічі збільшили внутрішні потреби країни в електроенергії. І тим самим встановили новий рекорд!

За ціни близько 40 фунтів стерлінгів за мегават-годину (МВт), ціна стала на третину нижчою, ніж на останньому аналогічному аукціоні електроенергії, проведеному в 2017 році, коли найнижча вартість становила 57,50 фунтів стерлінгів / МВт. І це також нижче поточних оптових витрат на газ, що означає, що нові вітряні електростанції можуть виробляти електроенергію дешевше, ніж діючі газові електростанції. Економно і екологічно — за такими рішеннями майбутнє.

3. З 2019 року в Китаї 300 тисяч електричних автобусів щодня виїжджають на вулиці міст

Електричний транспорт — це не тільки для приватних власників авто, які мають кращий доступ до електромобілів (EV), ніж будь-коли раніше. На сьогодні у світі є 160 моделей електромобілів і гібридних транспортних засобів. На жаль, не всі муніципалітети звертають на це увагу.

У Китаї вже сьогодні 300 000 електричних автобусів щодня виїжджають на вулиці міст. Їх широке поширення в Китаї — економічний і політичний переворот, який, ймовірно, задасть тренд і для решти світу.

4. У Великобританії прийнято рішення, яке не дасть 200 млн пластикових пляшок потрапити в сміттєві баки

У 2019 готельний гігант IHG, власник Holiday Inn, Crowne Plaza і InterContinental, прийняв революційне рішення для готельного бізнесу.

Так, IHG пообіцяв до 2021 року позбутися маленьких пластикових пляшечок зі своїх 843 тисяч номерів. Що означає, що заборона не дозволить 200 мільйонам пластикових пляшок потрапити в сміттєві баки.

Відповідні кроки вже були застосовані до третини готельної власності мережі, і замість індивідуальних банних наборів гостям пропонують шампуні і гелі у великих пляшках.

5. У 2019 найбільше людей в історії приєдналися до вегетаріанського руху

Все почалося з того, що ще в 2014 році благодійний фонд «Veganuary» запустив кампанію усвідомленого споживання. За місячну винагороду фонд закликав людей відмовитися від м’яса, риби, яєць і молочних продуктів протягом 31 дня.

А в січні 2019 року, за даними кампанії, до вегетаріанства приєдналися 250 000 осіб у всьому світі. В історії вегетаріанського руху це рекордні цифри, і явно рекорд цей буде не останнім.

Чому важливо відмовлятися від м’яса чи хоча б скорочувати його споживання? Річ у тому, що 24% глобальних викидів парникових газів створюється сільським господарством, а 14% з них припадають на тваринництво, що перевищує показники викидів від усіх видів транспорту: поїзди, трамваї, літаки всі разом завдають такої ж шкоди, як і виробництво м’яса. Якщо залишити все як є, то до 2050 року сільське господарство буде винуватцем 50% всіх викидів людства.

Крім того, кліматичний слід м’яса жуйних тварин у 100 разів більший, аніж у рослинних продуктів. Це пов’язано з ферментацією — процесом травлення, в результаті якого всередині кишківника тварини утворюється метан, сильний парниковий газ. Негативний вплив на навколишнє середовище також викликає гній, його зберігання та накопичення.

6. У 2019 Ефіопія поставила за мету висадити 4 мільярди рослин

В Ефіопії зародилася ініціатива «Зелена спадщина», головною метою якої стало висадити 4 мільярди рослин.

А вже 30 липня 2019 року в Ефіопії встановили світовий рекорд. З ініціативи прем’єр-міністра Абий Ахмед Алі за 12 годин висадили понад 353 мільйонів дерев, щоб боротися зі зміною клімату.

За даними ООН, на початку XX століття 35% території Ефіопії було вкрито деревами.

На початку «нульових» їх кількість впала до 4%. Щоб досягти мети з озелененням, ініціатива «Зелена спадщина» проходить в тисячі міст по всій країні.

7. Інтенсивне зростання світлодіодного освітлення

Енергоефективне світлодіодне освітлення швидко замінює традиційні лампи розжарювання в американських будинках і, як очікується, досягне 84% ринку до 2030 року.

Тільки в 2030 році світлодіодні світильники скоротять споживання енергії на 40%, що забезпечить економію в розмірі 26 мільярдів доларів США з урахуванням сьогоднішніх цін на енергоносії. Вже це є великим досягненням як для екології, так і для економії, однак даними Міністерства енергетики, США все ще можуть досягти додаткових 20 % економії енергії шляхом збільшення інвестицій у світлодіодні світильники. На досягнутому зупинятися все ще зарано.

А що прогнозує 2020 рік світу й Україні? Як вплине COVID-19 на дотримання принципів сталого розвитку?

Той, хто справді почав рух за принципами сталого розвитку, не буде шукати виправдання в локдауні, а буде продовжувати впроваджувати його принципи. Ймовірно, не так швидко, з переоцінкою ситуації і власних можливостей. Бо сталий розвиток — це нова парадигма життя і відповідей на виклики сьогодення.

ЕКОтрансформацію не зупинити! Долучайтеся до когорти тих, хто розуміє важливість цьогорічного виклику!

Визнання «ECОtransformation-2020» (ЕКОтрансформація) покликане сприяти формуванню нової системи цінностей, підтримувати лідерів бізнес-спільноти, які попри економічні труднощі формують справжні національні цінності — повагу до своєї землі, піклування про її збереження і процвітання

Пресслужба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!