Новини

Повернутися до переліку новин

У чотирьох областях України прокладають «зелені» шляхи для туристів

У Київській, Рівненській, Івано-Франківській та Тернопільській областях прокладають «зелені» шляхи(greenways) для туристів.

Проекти: "Долина двох рік", "Медове коло", "Прадавній Велет", частиною якого є, зокрема, "Тернопільське Придністер'я" - покликані розвивати туристичний та економічний потенціал регіонів, передає Погляд.te.ua.

Проект "Тернопільське Придністер'я", ініційований ГО "Українська асоціація активного та екологічного туризму" спільно з відділом туризму Тернопільської ОДА, презентували експерти-розробники Сергій Підмогильний та Андрій Гінкул 25 січня.

«Європейську модель розвитку туристичних територій впроваджуватимуть завдяки пілотним проектам зі створення Зелених Шляхів (Greenways) у Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Монастириському та Чортківському районах, - пояснює Сергій Підмогильний. - До підготовки та реалізації проекту також залучені об'єднані територіальні громади, місцеві ради, підприємці, громадські організації та суб'єкти туристичної діяльності: готельєри, ресторатори, власники сільських зелених садиб, баз відпочинку». 

За його словами, стратегія розвитку туризму Зеленого Шляху "Тернопільське Придністер'я" розроблена на 2018-2022 роки. «Документ передбачає розвиток території 5-ти районів, прилеглих до Дністра, з подальшим плануванням територіального туристичного продукту, створенням пропозиції видових туристичних продуктів, визначення необхідної для них інфраструктури, - пояснив експерт. – Документ підготовлено з урахуванням наявності ресурсів для туристичного розвитку, доступності і комунікацій, інфраструктури, управлінського та кадрового потенціалу».

Крім того, Зелені Шляхи створюють можливості для пожвавлення активності місцевих громад і розвитку щонайменше 15-ти видів підприємництва, продовжує Сергій Підмогильний.

"Розвиток таких проектів дозволяє створити самими учасниками ринку та представниками місцевих громад конкурентний територіальний туристичний продукт, що буде інтегрований в національну і європейську мережу Зелених Шляхів, - пояснює він. - Зелені маршрути є також основою для реалізації місцевих ініціатив соціального характеру і проектів, пов'язаних з охороною природи ландшафтів, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і транспортом, що не забруднює навколишнє середовище".

За словами Сергій Підмогильного, вздовж маршруту передбачається встановлення малої інфраструктури - місць для відпочинку, щитів з інформаційними таблицями єдиного взірця з графічними картами і логотипом маршруту. «Також будуть прокладені велодоріжки, щоб створити безпеку для велосипедистів», - додає експерт.

Перший в Україні проект Зеленого шляху «Долина двох рік» з'явивився у Києво-Святошинському районі Київської області у 2016 році. Головними його родзинками є долини річок Ірпінь та Бобриця, а також соснові ліси поряд, на основі яких планується створення Національного природного парку «Приірпіння та Чернечий ліс». Протяжність головної нитки шляху близько 50 км, разом з тим, на території готується ще кількадесят кілометрів тематичних маршрутів. 

Особливістю цього Зеленого шляху є насамперед активність місцевих мешканців. Завдяки їх зусиллям, вже традиційними тут стали ярмарки, мистецькі та інші події, змагання з тріатлону і кінного туризму, велосипедні прогулянки. Освоююється для сплавів річка Ірпінь яка, попри зарегульованість, зберегла багато рис «дикої» річки. Територія Зеленого шляху «Долина двох рік» є дуже цікавим місцем для відпочинку киян, оскільки знаходиться недалеко від столиці.  

На даний момент проект на етапі втілення. Створено туристичну карту та перші інформаційні стенди,  готується маркування маршрутів та створення туристично-інформаційного центру.

Основу шляху «Медове коло» формують басейни Горині і Случа, він проходить вздовж або поряд з річковими долинами. Саме тому ключовим для Медового Кола є туризм на природі – зелений, екологічний, активний, спортивний та інші нішеві види, а також оздоровлення та відпочинок. В першу чергу мова йде про найбільш притаманні території види – агротуризм, велосипедний, водний, кінний та піший.

Головний шлях Медового Кола становить близько 250 км та налічує ще кількасот кілометрів локальних маршрутів. Доповнюючими туристичними продуктами території є: бортництво (попри те, що даний древній промисел лише частково притаманний Дестинації, працівники Рівненського краєзнавчого музею досліджують його), екологічна освіта (використання можливостей Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща», Надслучанського регіонального ландшафтного парку, а також лісгоспів), археологічні пам’ятки (насамперед, давньоруські городища через розвиток на базі городищ Погориння експериментальної археології, організацію історичних реконструкцій, майстер-класів, спеціалізованих тематичних подій), популяризація здорове харчування (насамперед медових продуктів).

На даному етапі готується створення навігаційних елементів шляху.

Основу Зеленого шляху «Прадавній велет», частиною якого є "Тернопільське Придністер'я", формує долина річки Дністер (майже 300 км) та його лівосторонні притоки Коропець, Стрипа, Джурин, Серет, Тупа, Нічлава та Збруч. Основні туристичні ресурси регіону найбільше концентруються в їх долинах. Окрім цього, і Дністер, і його притоки у своїй нижній течії меандруючи, протікають у каньйоноподібних долинах. Це формує характерні і неповторні ландшафти і клімат, збагачені природними об'єктами і територіями. Насамперед це Національний природний парк «Дністровський каньйон» та однойменний Регіональний ландшафтний парк. 

Проектована територія «оточена» і іншими значущими теритріями, такими як Галицький національний природний парк, Регіональний ландшафтний парк «Дністровський». Саме тому зелений (в т.ч. екологічний) туризм є основою концепції розвитку туризму Придністер'я. 

Тут давні традиції активного туризму, в першу чергу водного та спелеологічного (в зоні проекту знаходиться понад сто великих і малих печер). Місцевість багата на геологічні пам'ятки. Тут велика кількість фортифікаційних і культових споруд, а також своєрідні етнографічні особливості, що теж визначає туристичну привабливість Зеленого шляху.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!