Новини

Повернутися до переліку новин

У Івано-Франківську встановлюють пристрої моніторингу стану якості повітря

В межах проекту EcoCity в Івано-Франківську облаштують п’ять станцій, які визначатимуть забрудненість, температуру та вологість повітря, а також атмосферний тиск і рівень шуму, повідомляє Рубрика.

«Перший такий пристрій встановлений у центральній частині міста на фасаді ресторану Urban Space, а другий – на електронному табло зупинки «Золота Нива» на вул. Симоненка, – повідомив Олег Ганчак, начальник міського управління транспорту і зв’язку.. – Також плануємо встановити дані пристрої на вокзалі, на електронному табло біля ЦУМ та на табло біля кінотеатру «Космос».

Дані з сенсорів на станції обробляються платформою Arduino і надсилаються на сервер, після чого показники виводяться у зручному вигляді на сайті FreeАrduino, які може переглянути кожен житель міста, пояснює Олег Ганчак.

«Таким чином можна контролювати забрудненість у місті, аналізувати дані з метою виявлення джерел забруднення, доводити інформацію про стан забрудненості повітря до населення і популяризувати екологічний рух, – каже він. – Екологи можуть використовувати ці дані для різного роду розрахунків».

Показник PM 2.5 відображає концентрацію твердих частинок діаметром до 2.5 мікрометра, а показник PM 10 – концентрацію твердих частинок діаметром до 10 мікрометрів, пояснює фахівець. «Нормальним рівнем концентрації вважається ≤ 50 мкг/м3, а от тверді частинки діаметром 2.5 мікрометра, які настільки малі, що їх можна побачити тільки за допомогою мікроскопу, без перешкод проникають глибоко у дихальні шляхи, минаючи захисні системи організму людини, – розповідає Олег Ганчак. – Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, що тверді частинки PM 2.5 та PM 10 впливають на людей у всьому світі більше, ніж будь-який інший забруднювач».

За словами Олега Ганчака, Івано-Франківськ першим в Україні встановлює пристрої моніторингу стану якості повітря. «Такі проекти реалізують країни Європейського Союзу, США, Китаю, бо одна така станція коштує від 1000 доларів США, – розповідає фахівець. – Ми ж за ці кошти створили п’ять пристроїв для моніторингу якості повітря, які не поступаються якістю і точністю».

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!