Новини

Повернутися до переліку новин

У Києві вдруге вручили відзнаки «ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ»

У Києві вдруге на форумі стейкхолдерів зелених змін «ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ-2019» відзначено лідерів, які ведуть Україну до нової парадигми — зеленої економіки, зеленого ВВП, нової якості життя та довкілля!

16 грудня вручили понад 50 відзнак за реалізовані успішні проєкти представникам бізнесу, держави, громадськості.

«Давайте говорити правдиво: ми на межі екологічного лиха. І всі ми разом це допустили! Іншого варіанта, як трансформувати все довкола, немає: підходи до державного управління, до використання природних ресурсів, до печерних технологій!

І це не станеться за один рік! Це процес дуже непростий, невідворотний і коштовний, але, ймовірно, ми останнє покоління, що може вплинути на дуже невтішний прогноз.

Проєктом «ЕКОтрансформація» ми прагнемо підтримати тих, хто зміни розпочав, хто робить це, незважаючи на безліч перешкод. Ми формуємо запит на зміни!

Звісно, у будь-яких рейтингів є чимало тих, хто не погоджується, і скептиків. Тому цей проєкт не про конкуренцію! Ми стверджуємо — у мети врятувати довкілля немає конкурентів, немає критерію, який покаже більшу важливість охорони вод чи повітря, роботи з екосвідомістю чи вдосконалення законодавства!

У сфері екологізації важливий кожен крок, кожна перемога, які потрібно масштабувати! Після підбиття підсумків проєкту кожен пишатиметься і причетністю до важливої місії, і своїм вкладом, і нашою державою», — озвучила у вступному слові засновник проєкту «ЕКОтрансформація», президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Єгор Фірсов, голова Державної екологічної інспекції України, також акцентував увагу: «Зупинити екотрансформацію неможливо через ті самі причини, через які неможливо зупинити технічний прогрес. Світ уже усвідомив, що майбутнє потребує інших підходів та стандартів. Те, що вважалося нормальним на початку ХХ століття, є неприйнятним зараз. Людство більше не може собі дозволити безмежно спалювати нафту та вугілля, виробляти та звалювати сміття без жодної переробки. Відповідно, зміна підходів до використання природних ресурсів змінює також економіку: формує нові галузі, з’являються нові технології. Ми вже сьогодні бачимо, як Європа відмовляється від вугілля. Наступними кроками будуть відмова від викопного палива, заборона дизельних двигунів, перехід на електромобілі.

Виникає нова галузь — галузь переробки сміття. Сьогодні в європейських країнах вже дешевше сортувати та переробляти, ніж просто викидати сміття на полігоні. Ми так само прямуємо цим шляхом, проте з певним запізненням. Усі ці виклики вже постають перед нами, або ще постануть. Адже неможливо бути частиною Європи, частиною глобального світу і при цьому ігнорувати правила, за якими він живе».

Про відповідальність усіх суб’єктів взаємодії за процес екотрансформації розповів учасникам форуму і Олег Бондаренко, голова Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування, зазначивши: «Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політки та природокористування має чітко визначені пріоритети у вирішенні екологічних проблем. Переконаний, що всі перетворення мають відбуватись у форматі діалогу між державою, бізнесом, громадськістю та науковою спільнотою».

Олександр Черних, директор Департаменту промислової політики Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України висловив впевненість, що лише ресурсоефективність — це єдиний шлях розвитку та можливість для бізнесу бути конкурентним. Олександр додав: «Якщо українська промисловість не почне підвищувати свою енергоефективність, то через 10 років ми втратимо не тільки зовнішні, а й внутрішні ринки. Адже не витримаємо конкуренції з більш дешевими та якісними європейськими постачальниками.

Український потенціал енергоефективності втричі більший за європейський. Інвестуючи в енергоефективність, підприємства забезпечують не лише свій сталий розвиток та конкурентоспроможність, а й роблять великий крок для свого процвітання в майбутньому.

Вже неодноразово зазначалося, що не існує більш дешевої та екологічно чистої енергії, ніж та, яка не є використаною».

Про першочергові кроки виконавчого органу влади на найближчий період учасникам форуму розповів Руслан Стрілець (Мінекоенерго): «Наше короткострокове завдання — автоматизувати процес видачі дозволу на операції у сфері поводження з відходами та дозволу на транскордонне перевезення небезпечних відходів. Далі все це необхідно об’єднати з екологічними деклараціями, які вже 3 роки функціонують в електронному вигляді. І на базі цього створити єдину державну систему управління відходами».

Як і з ким починати екопроєкт, де взяти фінанси для модернізації потужностей, якщо перший бар’єр, ментальний, подолано? Укргазбанк започаткував власний експертний рейтинг надійних підрядників для будівництва масштабних промислових об'єктів відновлюваної енергетики. Тож не дивно, що минулого року більше половини всіх проєктів було реалізовано в Україні саме за допомогою Укргазбанку.

Євген Мецгер, Заступник Голови Правління «Укргазбанку», зазначив: «Екобанк вирішує актуальні потреби суспільства і держави в сфері захисту довкілля. Тому ми відкрито і регулярно звітуватимемо як перед нашими ековкладниками, так і перед широким загалом, і про реалізовані, в тому числі і за їхні кошти, проєкти, і про ефект від їх впровадження, а також про зменшення шкідливих викидів та обсяг виробленої чистої енергії. Таким чином, кожен з мільйонів наших клієнтів зможе оцінити власний внесок в зелене майбутнє України».

«За останні роки ми зробили чимало для розвитку сфери енергоефективності та відновлювальних джерел енергії. Наступний крок — створення повноцінного бренда Україна — екологічна держава. Ми знаємо, як нам це зробити швидко, ефективно та з користю для людей», — зазначив Сергій Савчук, виконавчий директор «Кліар Енерджі», екс-голова Держенергоефективності.

«Глобальні проблеми нашого майбутнього: вугілля, нафта і брудна світова економіка! Світ і людство потребують чистої і чесної енергії! Багато експертів зараз вкрай занепокоєні швидким настанням нової світової економічної кризи, але нам належить не забувати, що екологічна криза вже давно настала. На жаль, вона не оминає й Україну.

Постає логічне питання: чи потрібне нам просто зростання ВВП за будь-яку ціну — особливо за ціну здоров’я та довголіття українського народу? — очевидно, що пріоритетом України має стати чисте зростання — чиста енергія — чистий ВВП. Без екотрансформації економіки та енергетики ми не отримаємо чистого та зеленого ВВП. Новий економічний курс може базуватися тільки на зеленому ВВП — альтернативи цьому немає, світ це зрозумів, має зрозуміти і Україна!», — продовжив Олександр Домбровський, голова правління Global 100 RE UKRAINE.

Трансформації потребує все: свідомість, міста, бізнес — вся Україна!

Чи готові міста до змін?

Згідно з дослідженнями, невдовзі майже 70 % населення проживатимуть у містах і при цьому саме міста є великими забруднювачами навколишнього середовища. Приваблюючи нових мешканців, міста не завжди провадять відповідальну політику щодо забезпечення комфортного життя для своїх мешканців.

А тому уваги потребує старт ще однієї ініціативи — Green City Challenge 2020 Ukraine, ініціаторами якої виступили платформа Global 100 RE Ukraine та Professional Association of Ecologists of Ukraine.

У майбутньому саме лідери рейтингу, де найчистіше повітря, прозора вода та зелене довкілля, залучатимуть найбільше інвестицій, туристів та нових мешканців — а це, своєю чергою, податки, підтримка держави та мірило успішності вашої роботи.

Що потрібно вчинити місцевій владі, щоб зробити своє місто більш сучасним та екологічним? Облаштувати багато будинків сонячними батареями, побудувати електростанції для підзарядки електромобілів та електроциклів, а може, спорудити міні-станції для переробки рослинної біомаси в теплову та електричну енергії? Що готова зробити українська влада для екотрансформації міст та громад?

Уже 2020 року буде проведено дослідження на оприлюднено список міст, які перебувають попереду руху ЕКОтрансформації в Україні та претендують на звання «green city 2020», надихаючи своїм прикладом інших!

На ці та інші питання шукатимуть відповіді в процесі проведення Green City Challenge 2020 Ukraine.

А чи готові підприємства до змін?

Організатори ще на початку проєкту поставили непросту мету — повернути бізнес обличчям до довкілля!

Сьогодні багато хто навчився говорити красномовно про екологію, приховуючи за гучними гаслами пласт гострих проблем. Всі, хто долучився до проєкту у 2019 році, одностайні в переконанні: настав час навчитися «слухати» мову ДІЙ.
Про цінності не висловлюються, їх реалізовують щоденною працею. Тому, розуміючи, що в сучасному світі комунікацій всі дії є глобальними, було відзначено підприємства, структури, проєкти, які своїм прикладом змінюють сьогодення задля майбутнього наступних поколінь.

Цього року відзнаки вручили за реалізовані зелені проєкти стейкхолдерам-підприємствам, що прямують шляхом екотрансформації: «Віндкрафт Україна», «Обухівміськвторресурси», Tesla Energo, «Фармак», Interprojekt GmbH, Metro Cash and Carry, Carlsberg Ukraine, Danone, «Югенергопромтранс», «Укргідроенерго», «Запоріжсталь», «Астарта-Київ», Goodwalley, МХП, «Київводоканал», ДТЕК Енерго, Полтавська газонафтова компанія, Ernst&Young, «Техноекос», «Агропроект-Україна», «Вчасно Сервіс», ДеЛаМарк, «Еконіс-центр», «Екоренсінг», «ЕСКО України» та ін.

Також відзначено проєкти, що є взірцем екологізації громад — Проєкт «Енергонезалежна громада у промисловому масштабі» (смт Криве Озеро, Миколаївська область), Біогазовий завод та екологізація бізнесу у Тетіївській ОТГ (Київська область), Комунальна сонячна електростанція в Мереф’янській ОТГ (Харківська область), Енергетично незалежна будівля медичної амбулаторії у проекті «Енергоефективне село» (Харківська область).

Лідери проєктів розповіли про шлях екотрансформації у 2019 році:

«Для «Фармак», як для фармацевтичної компанії, важливо зробити доступним лікування сучасними і ефективними лікарськими засобами. Саме тому ми застосовуємо в роботі інноваційні підходи та європейські стандарти якості, випускаючи щорічно більше 20 нових лікарських засобів. У цьому наша основна місія.

Щодо питань екології та енергоефективності у нас аналогічний підхід — використовувати всі доступні технології для мінімізації впливу на навколишнє середовище. За 9 місяців 2019 споживання електроенергії зменшено на 9,32 %; газу — на 19,49 % на гривню випущеної продукції порівняно з аналогічнім періодом 2018 року. Також ми активно займаємося питаннями екологічної освіти школярів. Розуміючи, що запобігти глобальній екологічній проблемі можливо, тільки виховуючи нове екосвідоме суспільство — з 1 вересня 2019 року «Фармак» запровадив всеукраїнську освітню платформу «Екошкола». Тут отримати знання про те, як економити природні ресурси з користю, може кожен український школяр, а також зможе зібрати команду однодумців у школі і взяти участь в конкурсі на найкращий екологічний проєкт для своєї школи і виграти грант від компанії «Фармак» на його реалізацію» — зазначає Олена Зубарєва, керівник Департаменту корпоративних комунікацій та сталого розвитку АТ «Фармак».

Олег Грамотенко, генеральний директор ТОВ Tesla Energo погодився і додав, висловивши сподівання, що нові екологічно чисті проекти будуть робити бізнес не лише прибутковим, а й сучасним, естетичним, інноваційним.

«Ми розуміємо актуальні виклики, що постають перед бізнесом сьогодні, пов’язані зі змінами клімату, соціальною та екологічною відповідальністю. Ми допомагаємо компаніям зреагувати на ці виклики та адаптуватись до динамічних ринкових умов, а також використати це як можливість підвищити свою конкурентоспроможність», — додав Андрій Кітура, компанія «Ернст енд Янг».

«Інвестиції великого бізнесу в екологічні рішення та їх впровадження — це єдиний правильний підхід, який дозволяє не тільки локально зменшувати вплив на довкілля, але і досягати глобальних цілей сталого розвитку», — наголосив Андрій Шевчук, заступник голови правління Миронівського заводу з виробництва круп і комбікормів Групи МХП

Інна Холіна, начальник управління охорони навколишнього середовища ПАТ «Запоріжсталь», зазначила: «Сьогодні дуже важливо інвестувати кошти не тільки і не стільки в подолання наслідків забруднення оточуючого середовища, як в зниження саме шкідливих викидів та мінімізації їх впливу. Цим ми керуємося при реалізації комплексної програми екомодернізації «Запоріжсталі» та готові ділитися власним досвідом».

Тетяна Оверіна, директор з регіональної політики ДТЕК Енерго додала: «ДТЕК з 2007 року є учасником Глобального договору ООН. І 17 цілей Глобального договору для нас — важливий орієнтир в стратегії зі сталого розвитку. Освітній проєкт «Енергоефективні школи», що вчить ощадливо ставитись до електроенергії, — наш внесок у досягнення мети № 12 — тобто це відповідальне споживання. Отримання нагороди «ЕКОтрансформація» для нас це почесний і важливий знак, що ми рухаємось у вірному напрямку».

«Електронний документообіг впливає на виконання бізнесом усіх принципів екологічності і є одним із найпростіших інструментів корпоративної соціальної відповідальності. Перехід компаній на електронні документи матиме не лише економічний, але й суттєвий екологічний ефект на рівні всієї країни. Лише за 2,5 роки через систему електронного документообігу «Вчасно» пройшло понад 5 млн. документів. А це означає збереження понад 1000 дерев», — висловив свою думку Антон Скоков, керівник сервісу обміну електронними документами «Вчасно».  

Про важливість модернізації «нирок» столиці розповів Дмитро Новицький, голова правління — генеральний директор ПрАТ «АК «Київводоканал», водночас додавши: «Масштабна реконструкція очисних споруд Бортницької станції аерації дасть змогу знизити концентрацію шкідливих та небезпечних сполук в очищених водах відповідно до вимог європейських директив. Це один з найважливіших наших проєктів. Водночас ми реалізуємо ще кілька дуже важливих ініціатив, які дозволять зробити вагомий вклад у збереження природних ресурсів та захист довкілля. Так, на Деснянській водопровідній станції «Київводоканал» впроваджує сучасні технології очищення промивних вод. Також ми замінюємо застаріле обладнання насосних станцій на нове енегоефективне і зменшуємо обсяги споживання електроенергії, завдяки сучасним системам обліку. Ми проводимо масштабні акції, щоб привернути увагу суспільства до необхідності відповідального ставлення до водних ресурсів, зокрема необхідності заборонити в Україні використання і виробництво фосфатних мийних засобів».

«Поняття лідерство для нас це не лише економічні показники, а й безпечне виробництво, запобігання шкоді довкіллю, охорона, раціональне використання і відтворення природних ресурсів у процесі прийняття управлінських рішень. Тому ініціатива щодо створення об’єкта природно-заповідного фонду — ландшафтного заказника місцевого значення «Світлівщина» в межах наших ліцензійних площ — яскравий приклад рішення на користь довкіллю та свідчення успішної взаємодії бізнесу — громадськості — науки і держави, — продовжила Тетяна Темнюк, директор департаменту стратегічного розвитку спільного підприємства «Полтавська газонафтова компанія».

«Тільки чесний бізнес може бути успішним. Ще 2 роки тому, коли ми втілювали екологічну ініціативу щодо повернення пластикової упаковки від нашої продукції, ми прагнули стимулювати українського споживача бути більш свідомим та відповідальним у поводженні з відходами. Нам вдалося оптимізували виробництво, зробивши його максимально екологічним, не знижуючи при цьому якість самої продукції. Ми продовжуємо змінюватися разом з нашими клієнтами. І це вірно, адже компанія, яка не розвивається, помирає», — зазначає Олексій Веренікін, власник, ідеолог та генеральний директор компанії «Де Ла Марк», провідного українського виробника безпечної побутової хімії та засобів особистої гігієни нового покоління

Не оминули увагою і необхідність трансформації суспільної думки, підходів до освіти.

Зокрема, народний депутат Олександр Маріковський, заступник голови Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування звернувся до присутніх: «Кожен активний екологічно свідомий сучасний лідер громадської думки має пам’ятати про 5 найважливіших кроків: будь-які зміни варто розпочати із себе, необхідно пам’ятати про виконання міжнародних зобов’язань нашої країни, а отже, і кожного з нас, дуже важливо сьогодні консолідувати та об’єднувати зусилля всіх та кожного, важливо першочергово вирішити вже нагальні проблеми довкола та зробити все можливе для забезпечення сталого розвитку нашої держави».

Світлана Сушко, комітет міжнародної взаємодії Професійної асоціації екологів України погодилася і додала:
«Екологічні рішення у промисловості часто є тривалим і надто витратним процесом. Україна, як й інші держави, прийняла виклик сучасності — розвиватися відповідно до цілей сталого розвитку. Як буде здійснюватися цей процес, значною мірою залежить від кожного з нас — підприємця, громадянина, державного управлінця. Проте вже сьогодні чимало екологічних проблем мають свої рішення та позитивний ефект. Знання про наслідки прийняття/неприйняття екологічних рішень — це невід’ємна частинка великого пазлу на шляху сталого розвитку країни. Міжнародний досвід найкращих екорішень для української промисловості та об’єднання зусиль задля збереження довкілля — основне завдання на найближчий період!».

Вочевидь, ЕКОтрансформація багатогранна, проєкти-учасники різнопланові і за масштабом, і за коштами інвестицій, і за екологічним впливом. Та кожен з реалізованих проєктів стає дедалі значущим в океані вкрай потрібних змін.
Команда проєкту продовжує ретельно вивчати досвід компаній, які підтримують екологічний дух і розвиток «зеленої» економіки. ЕКОтрансформацію не зупинити!

Організатори проєкту — «ECOBUSINESS Group» вдячні за сприяння в організації форуму Проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що виконується GIZ за дорученням Уряду Німеччини та команді «Укргазбанку».

Пресслужба ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!