Новини

Повернутися до переліку новин

У Києві відбувся форум із питань поводження з відходами, що об’єднав понад 200 учасників із України, Білорусі, Литви, Польщі, Франції

30 вересня у Києві відбувся Перший муніципальний форум з питань поводження з побутовими відходами Waste Forum Kyiv 2019, що об’єднав більше 20 спікерів, зокрема з Польщі, Литви, Франції ті наших країн, а також понад 200 учасників з усієї України. Його організаторами виступили Київська міська державна адміністрація та комунальне підприємство «Київкомунсервіс». Відкрив захід заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Участь у першій панельній дискусії, де обговорювали національну стратегію України в питанні побутових відходів та відповідні регіональні плани, взяли народні депутати України Олександр Маріковський та Олександр Юрченко, Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, голова Київської обласної державної адміністрації Михайло Бно-Айріян, голова Держенергоефективності України Сергій Савчук, заступник голови Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Маріна Петров, директор Львівського комунального підприємства «Зелене місто» Вадим Ноздря.

Під час обговорення проблематики заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зауважив, що система ефективної та правильної переробки сміття не здатна запрацювати без відповідних законодавчих змін.

«Я це стверджую, спираючись на кілька років досвіду столиці. Ми провели чи не перший в Україні конкурс із метою залучити інвесторів у будівництво сміттєпереробного заводу, однак без створення сприятливого підґрунтя для розвитку галузі українські міста не становитимуть інтересу для міжнародних компаній», – зазначив Петро Пантелеєв.

Він навів п’ять ключових пропозицій змін чинного законодавства.

Перше. Скасування податку на додану вартість на вторинну сировину, що поступово налагоджуватиме економіку роздільного збору і збільшуватиме обсяги відходів, які перероблятимуться.

Друге. Поки захоронення є дешевим способом утилізації сміття, конкурувати з ним неможливо. Необхідно збільшувати податок на захоронення відходів, адже це застарілий та неефективний метод, що негативно впливає на навколишнє середовище.

Третє. Екологічний податок необхідно спрямувати на рівень громад. Кошти екологічного податку мають іти за призначенням – на правильне утримання і рекультивацію полігонів, створення нових переробних підприємств тощо.

Четверте. Необхідно впровадити фінансову відповідальність виробників тари й упаковки. Адже у вартості упаковки має закладатись вартість її подальшої переробки. І логічно, що за цю переробку мають платити підприємства, що на цьому заробляють.

П’яте. Гарантії інвесторам з переробки сміття від муніципалітетів. Як вже було зазначено, Київ безуспішно провів конкурс на залучення інвестора. Без відповідного механізму гарантій обсягів відходів і сталої ціни, інвестори не зайдуть в Україну, що має бути змінено.

«Гадаю, що ці ініціативи підтримають і представники інших регіонів», – сказав Петро Пантелеєв.

Waste Forum Kyiv тривав один день і передбачив роботу чотирьох панелей:

  • Національна реформа у сфері поводження з відходами, регіональні та місцеві плани управління відходами;
  • Сучасні підходи до переробки відходів;
  • Інфраструктура збирання та вивезення відходів;
  • Роздільний збір вторинної сировини та розширена відповідальність виробників тари і упаковки та сучасні підходи до захоронення відходів.

Джерело: прес-служба Waste Forum Kyiv 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!