Новини

Повернутися до переліку новин

У Мінприроди за участю бізнесу відбулося обговорення напрацювань із впровадження системи моніторингу, звітності та верифікації (МЗВ) викидів парникових газів

У Мінприроди  за участю представників від бізнесу відбулося обговорення напрацювань у впровадженні системи моніторингу, звітності та верифікації (МЗВ) викидів парникових газів в Україні. Захід відбувся за підтримки Світового банку в рамках проекту «Партнерство заради ринкової готовності» (PMR Ukraine).

Під час робочого діалогу йшлося про нормативно-правове забезпечення впровадження системи МЗВ, готовність України до впровадження системи моніторингу і звітності в основних секторах економіки та сам процес акредитації верифікаторів та верифікації.

«Мінприроди активно займається питанням запровадження  системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Зараз маємо перші значні результати спільної роботи. На завершальній стадії офіційного погодження національний пакет законодавства щодо засад впровадження системи МЗВ викидів парникових газів в Україні. Далі його має розглянути Уряд та парламент», - розповів заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо.

Він нагадав, що процес підготовки Проекту Закону «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» проходив із залученням широкого кола зацікавлених сторін, у тому числі представників ЦОВВів, бізнесу, громадськості та наукової спільноти. 

«Для нас важливо спільними зусиллями розробити дійсно дієвий та надійний інструмент, який слугуватиме одним з основних джерел інформації для розробки заходів зі скорочення викидів парникових газів, звітності за міжнародними угодами, при оптимізації наявних механізмів, таких як податок на викиди діоксиду вуглецю, а також - бути основою для подальшого введення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів», — наголосив Микола Кузьо.

Водночас Менеджер проекту PMR Ukraine Наталія Парасюк зазначила, що під час розробки національного пакета законодавства, експерти використовували вже чинні правила, які ефективно працюють в інших країнах. 

«Представлені для Мінприроди рекомендації ґрунтувалися на принципі максимального наближення до законодавства ЄС з урахуванням особливостей структури та стану національної економіки і законодавства в Україні. Саме тому, за результатами проведеної роботи, було рекомендовано багаторівневу структуру нормативних актів щодо системи МЗВ в Україні», - зазначила Наталія Парасюк.

Нагадаємо, що впровадження системи МЗВ викидів парникових газів є невід’ємною частиною кліматичної політики в Україні. Зокрема, її запровадження передбачено Планом заходів з виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Крім того, це одне із зобов’язань України  в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та вимога Паризької кліматичної угоди.

Для забезпечення комплексного підходу у запровадженні системи МЗВ, Мінприроди спільно з проектом Світового банку розробло повний пакет підзаконних актів, а також методичні керівництва щодо системи МЗВ. Документи доступні тут та тут

Джерело: www. menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!