Новини

Повернутися до переліку новин

У Полтаві «Кернел» побудував біоелектростанцію потужністю 10 мвт, яка працює на соняшниковому лушпинні

Когенераційна установка, яку «Кернел» встановив в рамках розвитку «зеленої» енергетики, має електричну потужність 10 МВт та теплову потужність 42 МВт

Мешканці Полтави два роки спостерігали, як на території олійноекстракційного заводу, що на вулиці Маршала Бірюзова, будували 8-поверхову споруду. Під її «коробкою» знаходиться когенераційна установка, яка вироблятиме теплову й електричну енергію для заводу. 14 лютого відбудеться її пробний запуск і через 10 днів електростанція має запрацювати у штатному режимі. Особливість цієї установки в тому, що в якості палива вона використовуватиме соняшникове лушпиння. Тобто завод зможе забезпечувати себе енергією, спалюючи побічний продукт під час виробництва соняшникової олії. Розповімо про встановлення цієї системи детальніше.

Монтаж біоелектростанції
Влітку 2018 року «Кернел» почав демонтувати старий цех збоку вулиці Маршала Бірюзова. Спочатку здавалося, що на підприємстві сталася аварія, але це був початок великого будівництва. Через рік розпочався монтаж нового корпусу. Роботи зі встановлення системи виконувало кременчуцьке підприємство «Котлогаз» за проектом харківського ПрАТ ХКП «Котлоенергопроект». Поряд із «коробкою» в якій розміщений котел, встановили 45-метрову димову трубу, щоби відводити залишки продуктів згоряння соняшникового насіння.

Система, яку «Кернел» встановив у Полтаві, має електричну потужність 10,4 МВт та теплову потужність 42,2 МВт. Для прикладу, котел турбомеханічного заводу, який опалює 15 багатоповерхівок 109-го мікрорайону, поліклініку, ТРЦ «Київ», будівлі заводу та дитячий клуб, має потужність 50 МВт. Однак головна особливість когенераційної установки не в потужності, а в тому, що котел працює на соняшниковому лушпинні.

Система складається із парового котла Vyncke паропродуктивністю 52 т/год з параметрами Р=65 бар, t=450 °С та одного турбоагрегату MAN електричною потужністю 10,4 МВт, з виробничим відбором пари з параметрами Р=12 бар, t=246 °С.

Сировиною для вироблення пари та електричної енергії є вода, яку братимуть зі свердловини. Для забезпечення необхідних показників якості живильної води й пари, вода зі свердловини проходитиме хімічне очищення.

Полтавський завод не єдиний, який отримає таку установку. «Кернел» поступово переводить на біоенергетику своє виробництво і в інших регіонах. Так, у 2019 році компанія отримала від ЄБРР та Фонду чистих технологій довгостроковий кредит у розмірі $56 млн для впровадження проектів «зеленої» енергетики на олійноекстракційних заводах. Залучені інвестиційні кошти «Кернел» спрямував на реалізацію проектів з виробництва відновлюваної енергії на олійноекстракційних заводах у Харківській, Миколаївській, Одеській та Полтавській областях. У 2020 році «Кернел» заявив, що загалом інвестує $170 млн на реалізацію проектів альтернативної енергетики. Станом на 2021-й рік в такому форматі мали запрацювати ще 6 заводів «Кернел» з сумарною генерацією понад 90 МВт.

Інші роботи на Полтавському олійноекстракційному заводі

Встановлення когенераційної установки відбувається в рамках реконструкції всього заводу, яка складається із наступних елементів:

  • монтаж когенераційної установки потужністю 10,4 МВт;
  • встановлення системи оборотного водопостачання;
  • реконструкція навісу над розвантажувачами автомобілів;
  • облаштування системи краплевловлювача;
  • буріння свердловини на території заводу.

Для роботи нової біоелекстростанції потрібно багато води. Реконструкцією заводу передбачили буріння свердловини на водозаборі підприємства. Раніше водозабір складався з однієї свердловини, яку спорудили у 2008 році. Для збільшення водозабезпечення підприємства запланували буріння нової свердловини, глибиною 720 м, яка має стати основною експлуатаційною. Стара свердловина буде переведена у розряд резервної. За рік планують споживати 552 тисяч м³ води.

Встановлення системи оборотного водопостачання призначені для охолодження технологічного обладнання. Новий навіс для розвантаження автомобілів складатиметься з двох систем пиловидалення із двох фільтрувальних установок. Також облаштують систему каплеуловлювача цеху добування олії, в якій фільтруватиметься сировина.

Джерело: poltava.to

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!