Новини

Повернутися до переліку новин

У Жмеринці допомагають бізнесменам поширювати сучасні методи збору сміття

У 2019 році за допомогою проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС) у Жмеринці об’єдналися бізнесмени, які виготовляють металопродукцію, у громадську спілку «Жмеринський промисловий кластер». У лютому 2020 року Жмеринська міська ради та Проєкт ПРОМІС сприяв тому, що спілка почала реалізовувати ініціативу закупівлі листозгинальний гідравлічний прес.

Таким способом один з учасників спілки зміг почати виробляти підземні смітники для роздільного збирання сміття та виграв відповідний тендер у Вінниці. В результаті у місті вже встановили 24 інноваційні сміттєві баки, які виготовили на замовлення міської ради, а ще дев’ять — на замовлення забудовників житлових комплексів. Побачивши позитивний результат, Івано-Франківськ також встановив подібні смітники.

«Ми першими в Україні виготовляємо підземні смітники, які є повністю автономними та живляться від сонячних батарей. Це інноваційна розробка, аналогів якій наразі немає навіть у країнах Європи. Наші смітники — це «розумні» конструкції, підключені до Інтернету, які самі повідомляють комунальну службу про ступінь заповнення контейнерів, сигналізуючи тим самим, коли час вивозити сміття. Коли бак повністю заповнений, спеціальний магнітний замок блокує сміттєприймач, і кидати туди нічого вже не можна. На сміттєвих майданчиках встановлено сонячні панелі: вони дають живлення для акумуляторів, магнітних замків, системи індикації, WIFI-з’єднання, освітлення.

Щоб викинути сміття, людині достатньо натиснути ногою на спеціальну педаль і покласти пакет в отвір сміттєприймача. Під землею всі відходи зберігаються в герметичних чашах, відтак не потрапляють у ґрунт, не засмічують територію довкола та не виділяють запахів назовні», — розповів Віталій Кабаровський, керівник ГС «Жмеринський промисловий кластер», директор ТОВ «Синдикат Компані».

Під час облаштування сміттєвого майданчика, встановлюються по 3–6 підземних баків. Так як передбачається сортування сміття, то на кожному баку міститься надпис про те, який саме тип відходів необхідно викидати. До прикладу, у Вінниці сухі відходи з таких баків вивозять на сміттєсортувальну станцію для подальшої переробки. 

«Мешканці міст неодноразово помічають, що посортоване сміття працівники комунальних служб скидають в одну купу й вивозять на полігон. У Вінниці впроваджуємо чіткий контроль: якщо на маршрут по місту виїхала машина за сухими відходами, то контейнери з вологим сміттям вона брати не може. Якщо це станеться, система миттєво повідомить про інцидент різні міські служби. Після повноцінного запуску цієї програми у Вінниці першими в Україні планують запровадити сортування сміття на п’ять типів відходів», — поділився Віталій Кабаровський.

«Охайно і цивілізовано – інноваційний сміттєвий майданчик на вулиці Мури. Вже третій у Вінниці. Знову «ховаємо» сміття з його запахами під землю. Одразу змінюється навіть сприйняття простору. А до очевидних переваг цього майданчика додається і повна автономність – живиться він від енергії сонця», - прокоментував Сергій Моргунов, Вінницький міський голова.

Джерело: pleddg.org.ua

www.facebook.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!