Новини

Повернутися до переліку новин

Україна може стати cleantech-хабом для Центральної та Східної Європи

Підчас спеціального заходу 16 січня, організованого українською мережею енергетичних інновацій Greencubator спільно Європейським Банком Реконструкції та Розвитку для нагородження переможців програми Кліматичних Інноваційних Ваучерів, EcoTown мав нагоду поспілкуватися з Роном Бломерсом, засновником та управляючим партнером Start-U-Up  - європейського бізнес-акселератора в галузі cleantech (чистих, екологічних технологій), який успішно вивів на світовий ринок  продукти більше 10 інноваційних компаній, які починалися зі стартапів.  

Одним з таких продуктів є автономний сонячний ліхтар WakaWaka (на фото). Комерційні продажі цього пристрою в співвідношенні 1:1 супроводжуються безкоштовним його розповсюдженням в країнах Африки в рамках гуманітарних та освітніх програм для дітей. Завдяки цьому діти в регіонах без доступу до централізованого електропостачання можуть читати та навчатися по вечорах. Окрім запуску подібних продуктів та масштабування бізнесу інноваційних компаній, Start-U-up також надає консультації та тимчасові послуги з управління інноваційними проектами для приватних компаній та державних установ.  

Про його бачення перспектив cleantech-індустрії в Україні читайте в нашому інтерв'ю.

Пане Бломерс, чи бували Ви раніше в Україні?

Я був тут півроку тому (2017) в контексті конкурсу ClimateLaunchpad, який зараз є найбільшим в світі майданчиком для змагання зелених бізнес-ідей. Минулого року він відбувся у 36 країнах, і Україна була однією з них.

Ви бачите щось особливе в тому що відбувається в Україні?

В Україні наразі виникає власна "екосистема" для cleantech-компаній. Мені здається що всі будівельні блоки для цієї "екосистеми" вже є, і вони починають працювати спільно. Ми бачимо на одному майданчику Greencubator, ЄБРР, Європейський Союз, інноваційні компанії, інженерів, науковців, стартапи. Усі зацікавлені сторони потенційної "екосистеми" починають працювати разом, і це може стати ключовим фактором успіху. Я думаю, що Україна на порозі переходу до широкого впровадження відновлюваних джерел енергії та чистих технологій, можливо навіть cleantech-революції, якщо енергетична політика покращиться. Необхідний потенціал є.

Як щодо західних та глобальних приватних інвесторів, чи цікавляться вони українськими еко-технологіями?

Україна сама по собі є великим ринком, але те, що викликає застереження - це інституційний контекст України. Мені кажуть про те, що існує невпевненість щодо правил на ринку, законодавчої бази, процедур створення юридичних осіб, тощо.

Чи існують центри розвитку еко-технологій в Східній Європі, які можуть конкурувати з Україною?

Східна Європа знаходиться на більш ранньому етапі розвитку, ніж Західна Європа, в плані системної розбудови cleantech-галузей, але тут є величезний потенціал. Одним із конкретних прикладів є Естонія. Коли я вперше з естонським сектором cleantechприблизно 3-4 роки тому, у них вже було кілька чемпіонів, наприклад Skeleton Technologies (компанія що виробляє енергетичне обладання на основі суперконденсаторів). Тепер їх cleantech-сектор дійсно починає швидко прогресувати, зокрема тому що всі сторони почали співпрацювати.

Чи вірите ви, що більш екологічне "точне землеробство" (precision agriculture) може стати великою галуззю в Україні?

Україна експортує багато зерна та інших сільськогосподарських продуктів по всьому світі. Тут є великий ринок для цих технологій, питання в тому чи будуть їх впроваджувати зарубіжні інноваційні компанії, знаходячи тут свій ринок, чи українські новатори самі будуть це робити на своєму внутрішньому ринку. Перехід на точне землеробство так чи інакше відбудеться, я впевнений.

Чи може Україна створити власну еко-індустрію, спираючись на попит на інновації з боку сільського господарства, де впроваджується точне землеробство, та інших галузей?

Я багато років подорожував по різних країнах, і всюди успіх базується на побудові власної "екосистеми", людях з технічною освітою, яким допомагають здобути практичні навички в бізнесі та довести власну інновацію до ринкової готовності. Технічним людям не так просто знайти справжніх клієнтів з грошима. Моя найбільша порада для України - створювати програми підтримки стартапів для  прискорення розробки та комерціалізації чистих технологій. Я знаю, що у вас вже є програми-акселератори для стартапів, але галузь cleantech є досить специфічною. Коли у вас в Україні з'явиться власний постійно діючий cleantech-акселератор, ви побачите що відсоток успішних стартапів, які впроваджують інноваційні чисті технології, суттєво збільшиться. Ми спостерігали це на прикладі європейського акселератора Climate-KIC.

Які ваші очікування щодо розвитку cleantech в Україні?

Україна потенційно може стати центром розвитку чистих технологій,  cleantech-хабом для Центральної та Східної Європи. Це найбільший ринок в регіоні, і тут багато розумних людей. Більшість необхідних "будівельних блоків", які потрібні для побудови успішної  "екосистеми", тут вже існують.

Джерело: precisionagricultu.re 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!