Новини

Повернутися до переліку новин

Україна посилює співпрацю з Фінляндією для розбудови національної системи моніторингу води та біорізноманіття

Ключові вектори партнерства між Україною та Фінляндією обговорили у місті Гельсінкі перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький та Міністр з питань довкілля та клімату Фінляндії Kai Mykkänen.

Зокрема, йшлося про реалізацію ІСІ-проєкту  «Підтримка України в оцінці шкоди довкіллю та розвитку моніторингу якості поверхневих вод і біорізноманіття». Відповідну проєктну пропозицію від фінської сторони Україна отримала ще у жовтні 2023 року під час Міжнародної конференції «United for Justice. United for Nature” в рамках реалізації п. 8 Формули Миру Президента Володимира Зеленського. Нагадаємо, Фінляндія є співголовою у робочій групі по зазначеному пункту.

Відтак проєкт технічної допомоги планують реалізовувати у 2024-2027 роках для посилення екологічного моніторингу води і біорізноманіття в Україні відповідно до вимог Європейського Союзу.

Серед досягнутих домовленостей між Україною та Фінляндією також

  • допомога Україні у розробленні дорожніх карт моніторингу води та біорізноманіття для стратегічного планування та окреслення кроків з імплементації вимог директив ЄС;
  • технічна підтримка українських лабораторій та кадрового потенціалу в дослідженні хімічних речовин та у використанні інструментів дистанційного зондування.

За словами першого заступника Міністра, система моніторингу довкілля Фінляндії є однією з найкращих в Європі. Україна лише створює необхідну правову базу для запуску аналогічної цілісної національної системи. Так, наприклад, моніторинг біорізноманіття в нашій країні здійснюється фрагментарно та потребує трансформації і приведення до європейських стандартів. 

“Україна розуміє – вибудувати якісну довкіллєву політику можливо лише на основі достовірних даних про кожен компонент природи. Тож сьогодні ми зосереджені на розвитку власної комплексної системи моніторингу. Досвід Фінляндії також цінний для нас в частині використання дистанційного зондування для територій, що перебувать під впливом військових дій”, – наголосив Олександр Краснолуцький. 

Серед порушених під час робочого візиту питань також моніторинг мікропластику та PFAS-сполук у елементах довкілля. Українська делегація відвідала Інститут навколишнього середовища Syke та ознайомилась з роботою лабораторії, зокрема щодо визначення мікроплатику.

 

Джерело: Міндовкілля

 

Також читайте:

Чи зобов’язане підприємство, яке продовжує працювати, проводити згідно з виданими дозвільними документами моніторингові дослідження води, атмосферного повітря, шуму в період воєнного стану?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!