Новини

Повернутися до переліку новин

Українськими та японськими науковцями обрано дослідницькі полігони для вивчення міграції радіонуклідів у зоні відчуження

Зону відчуження відвідала делегація японських науковців у галузі моніторингу довкілля з Інституту радіоекології Університету Фукусіма (Японія), які працюють в рамках спільної українсько-японської науково-технічної програми SATREPS. Японські дослідники спільно із керівництвом та фахівцями ДСП «Екоцентр» обговорили стан виконання робіт за проектом «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій» в рамках спільної українсько-японської науково-технічної програми SATREPS.

«Очікуємо, що результати спільних наукових досліджень дозволять використати отриманий досвід у подоланні наслідків радіоактивного забруднення. До того ж реалізація міжнародного проекту позитивно вплине на розбудову та технічне оснащення системи радіаційного моніторингу територій, які зазнали радіоактивного забруднення, а також будуть напрацьовані рекомендації щодо зміни режиму управління зоною», — заявив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

За його словами, наприкінці 2015 року з ініціативи Мінприроди, ДАЗВ, Держатомрегулювання та 12-х провідних наукових колективів були підготовлені та подані заявки до японської програми САТРЕПС – програми країни, яка теж має досвід з ліквідації наслідків ядерної аварії та наукові дослідженя.

У рамках виконання спільного проекту на луках і в лісових насадженнях зони відчуження відібрано та облаштовано дослідні ділянки для вивчення поверхневого стоку на різних слідах радіоактивних випадінь з різною щільністю забруднення ґрунту та фізико-хімічними формами радіонуклідів. Ще одним з ключових напрямів робіт цього візиту було проведення оцінки технічних можливостей  використання  мікро-квадрокоптера  для  визначення  об’ємів лісової біомаси на забруднених майданчиках зони відчуження.

Джерело: menr.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!