Новини

Повернутися до переліку новин

Управління промисловими відходами як необхідна складова в сфері утилізації відходів. Що потрібно бізнесу для розвитку?

Директива Європейського Парламенту та Ради 2008/98/ЄС про відходи визначила, що управління відходами – збирання, перевезення, оброблення (включаючи відновлення та видалення), нагляд за такими операціями і подальший контроль, догляд за об'єктами видалення відходів після їх закриття, а також діяльність брокерів та дилерів. Впроваджуючи цю директиву, уряд в минулому році прийняв реформу управління відходами, в рамках якої прийняли відповідний законопроєкт та розробку спеціального законодавства про відходи.

Проте, щоб бізнес по переробці відходів розвивався, необхідно вирішити ще низку проблем, таких як нестача місць поховання відходів, які відповідають екологічним нормам, відсутність нормативної бази, технологій і / або фінансування новітніх способів переробки та утилізації відходів виробництва і споживання, відсутність селективного збору, недостатнє екологічна освіта населення, недостатня кількість контейнерів для збору селективного сміття, відсутність систематичного збору і вивозу відходів із сільської місцевості, існування несанкціонованих місць для скидання відходів, відсутність технічного контролю за полігонами і сміттєвозами.

Держава повинна контролювати ситуацію з відходами, використовуючи при цьому законодавство. Варто почати з посилення контролю в регіонах над поводженням з відходами, визначити конкретні рамки допустимого обсягу відходів і такого, який перевищує ліміт. Необхідно стягувати плату за перевищення ліміту відходів з підприємств і заохочувати ті організації, які займаються утилізацією. А також потрібно:

  • Посилити державний контроль за збір і переробку відходів;
  • Дати зобов'язання утилізувати відходи великим компаніям, таким як нафтопереробні, машинобудівні, хімічні та інші, які створюють найбільш небезпечні відходи;
  • Створити ліміт на захоронення твердих побутових відходів;
  • Заохочувати пільгами організації, які займаються утилізацією відходів;
  • Створити сформовану інфраструктуру всього циклу переробки відходів;
  • Навчити населення екологічної грамотності;
  • Прийняти управлінські рішення по селективного збору відходів на федеральному, регіональному і муніципальному рівнях.

Також, щоб покращити ситуацію з переробкою сміття необхідно прийняти такі кроки:

  1. Залучати фінанси за рахунок інвестицій для створення переробної інфраструктури. Держава повинна видавати кредити, застосовувати пільги, субсидії з бюджету. Якщо підприємство займається переробкою, то держава буде застосовувати пільги на податок від прибутку. Така практика добре працює закордоном. Наприклад, в Швеції дають субсидії організаціям, які будують заводи з переробки відходів. У вигляді субсидій держава виплачує таким організаціям 50 % від усіх витрат на будівництво об'єкта. Схожа практика існує і в США, але виплачується організаціям тільки 25 % від вартості будівництва. У Західній Європі держави видають кредити з нульовим або з дуже маленьким відсотком для такої діяльності. Те саме існує і в Японії.
  2. Стимулювати інноваційні розробки в сфері переробки сміття. Україна сильно відстає від Європи в сфері технологій переробки відходів. Наприклад, в США компанія GLES зробила величезний інноваційний ривок в сфері переробки. Вона створила систему переробки сміття в енергію. В Україні компаніям потрібно більше вкладати кошти в інноваційний розвиток переробки відходів. Але, на жаль, більшість організацій до сих пір бачать перспективу лише у відправці відходів на захоронення.
  3. Розрахувати еколого-економічну ефективність рециклінгу. Переробка повинна позитивно впливати на екосистему і мати економічний потенціал.

 


ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ»:

29 березня — Охорона атмосферного повітря
30 березня — Промислові відходи
31 березня — Вода в промисловості

Знайдемо рішення разом! Долучайтеся!


Джерело: прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!