Новини

Повернутися до переліку новин

Уряд схвалив Національну стратегію управління відходами

Уряд розглянув та схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо.

За словами Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, документ є першим стратегічним документом національного рівня, який визначає цілісну державну політику у сфері поводження з відходами. Однак проблеми із накопиченням відходів виробництва і споживання – одна з ключових загроз екологічній безпеці держави. 

«Ухвалена Національна стратегія є першим несегментарним документом на період до 2030 року.  Маємо розуміти, що Європейський Союз до 2019 року перейде до  економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку. Виконуючи Угоду про асоціацію, Україна також повинна перейти на таку ж модель. Звісно, це потребує масштабної технологічної модернізації, перебудови свідомості і відмови від споживацького ставлення до природних ресурсів», — повідомив Остап Семерак.

Нова Стратегія передбачає  запровадження  принципів циклічної економіки та  розширеної відповідальність виробника, який заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці, а  також впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі.

«Ці принципи дуже прості: передусім запобігання утворенню відходів і лише в окремих випадках – захоронення», - пояснив Остап Семерак.

Стратегією також передбачено  зменшення кількості місць видалення твердих побутових відходів та загального обсягу їх захоронення. Також передбачено створення мережі з 50-ти регіональних полігонів, які відповідатимуть вимогам європейських директив.

Документ пройшов всі стадії обговорення  з громадськістю та експертами, отримав  підтримку  бізнес-асоціацій та комітетів Верховної Ради.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!