Новини

Повернутися до переліку новин

Успішні проєкти Харківського енергетичного кластеру в «ЕКОтрансформації-2019»

У проекті «ЕКОтрансформація» організатори прагнуть визначити справжніх зелених трансформаційних лідерів і надати їм стимул для подальшого зростання, показати їхні найкращі приклади та масштабувати цей успіх по всій країні.

«Міські голови та керівники громад, ми запускаємо конкуренцію за комфорт і довголіття для громадян! У майбутньому саме лідери рейтингу, де найчистіше повітря, прозора вода й зелене довкілля, залучатимуть найбільше інвестицій, туристів та нових мешканців. А це і податки, і підтримка держави, і мірило успішності вашої роботи», — зазначають в оргкомітеті «ECOBUSINESS Group».

У 2019 році будуть відзначені проекти, спрямовані на перехід територіальних громад на 100 % ВДЕ та впровадження ініціатив з екологізації бізнесу та громад, вирішення місцевих екологічних проблем.

Успішні приклади екологізації громад:

Приклад 1.

Так, у смт Криве Озеро Миколаївської області громада є енергонезалежною у промисловому масштабі. Ініціатором проекту стали ТОВ «Кодима енерджи», Кривоозерська селищна рада.

Вже зараз енергоспоживання громади переведено на 100 % ВДЕ за допомогою будівництва 2-х промислових енергогенеруючих об’єктів:

  • сонячної електростанції ФЕС «Кодима» потужністю 12 МВт;
  • ТЕЦ на лушпинні соняшника на Кривоозерському МЕЗ потужністю 8,0 МВт електричної та 10,2 МВт теплової енергії.

Слід зазначити, що ФЕС «Кодима», побудована на деградованих заболочених землях, вирішила місцеву екологічну проблему з підтопленням населеного пункту шляхом виконання водозниження.

Приклад 2.

Біогазовий завод та екологізація бізнесу у Тетіївській ОТГ.

Тетіївська ОТГ спільно з компанією Ecodevelop реалізувала проект із виробництва біогазу та електричної енергії (установка потужністю 2,4 МВт) з відходів спиртового заводу (спиртовій барді). Таким чином, громада не лише отримала зелену електричну та дешеву теплову енергію, а й вирішила місцеву екологічну проблему із забруднення ґрунтів, підземних та поверхневих вод спиртовою бардою шляхом утилізації відходів та отримання високоякісного органічного добрива.

Також громадою реалізуються проекти з виробництва органічної сільськогосподарської продукції із замкненим циклом (безвідходного) виробництва: малини та яблук, а також сирів за власною рецептурою.

Приклад 3.

Комунальна сонячна електростанція.

На території Мереф’янської ОТГ вже рік працює сонячна електростанція (потужністю 3,8 МВт), що повністю покриває витрати громади в електричній енергії. Сонячна електростанція побудована на деградованих ґрунтах, затопленій території з використанням так званих «геошурупів» (найбільша СЕС в Україні на «геошурупах»). Екологічний ефект — скорочення викидів двоокису вуглецю на 7,2 тис. тонн/рік.

Приклад 4.

Енергетично незалежна будівля медичної амбулаторії у проекті «Енергоефективне село».

Перша в Україні будівля медичного закладу, яка є на 100 % енергонезалежною та автономною. Будівля опалюється тепловим насосом, електрична енергія для власних потреб генерується із сонячної електростанції, що встановлена на даху, а надсучасні технології утеплення дозволяють заощаджувати на опаленні до 0,5 млн грн за опалювальний період (Веселівська сільська рада Харківської області, компанія «Золотий переріз», компанія Vaillant Group).

Що потрібно зробити місцевій владі, аби громада стала більш сучасною й екологічною? Облаштувати багато будинків сонячними батареями, побудувати електростанції для підзарядки електромобілів та електроциклів, а може, побудувати міні-станції для переробки рослинної біомаси в теплову й електричну енергії? Що готова зробити українська влада для екотрансформації міст та громад?

Нагадаємо, вже 16 грудня у м. Києві в Прем’єр Паласі відбудеться форум стейкхолдерів зелених змін, де буде презентовано найкращі проекти.

ECOtransrormation-2019

Джерело: ECOBUSINESS Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!