Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні запустили мобільний додаток для відстеження перешкод на річках – The Barrier Tracker

Реальна кількість перешкод на українських річках наразі невідома. Відсутність такої інформації є значною перешкодою для прийняття обґрунтованих рішень з управління водними ресурсами України.

Вирішити цю проблему допоможе спеціальний мобільний додаток з відстеження перешкод на річках – The Barrier Tracker, який 6 червня презентували в Києві під час панельної дискусії «Що заважає вільно текти українським річкам?»

Відтепер виявити перешкоди на річках та порахувати  їх може допомогти кожен небайдужий  українець. Таким чином, до справи буде залучена громадянська наука (civil science).

Мобільний додаток The Barrier Tracker дозволяє користувачеві зробити фото перешкоди на водоймі, вказати додаткові дані (тип, розмір, робочий стан, наявність рибоходів тощо) та місце її розташування (геолокацію). Після проходження модерації зібрана інформація завантажується до загальної бази даних.

Щоб збирати дані за допомогою The Barrier Tracker, не обов’язково вирушати у тижневу експедицію річками України. Користувачі можуть, наприклад, під час прогулянки позначити перешкоди вздовж річки, раніше не зареєстровані у системі.

Усі функції додатку, окрім мапи, працюватимуть і за відсутності покриття. Тож користувач зможе зберегти зібрану інформацію в додатку, а коли інтернет-з’єднання відновиться – вказати місце розташування перешкоди на водоймі за допомогою Google Maps й надіслати дані модераторам.

Зібрана в такий спосіб інформація буде дуже корисною для експертів, які матимуть змогу підтвердити чи актуалізувати відомості про поширеність і гущину перешкод на водоймах України. Це дозволить розробити та реалізувати ефективний план із управління перешкодами для збереження та покращення здоров’я водойм.

«З'явився новий інструмент, що дозволить дізнатися більше про річки України, а в майбутньому, сподіваюся, стане у нагоді для управління річковими басейнами. Тепер кожен може змінити життя українських річок на краще. Ми очікуємо, що додаток буде популярним передусім серед волонтерів та екосвідомої молоді», – розповіла керівниця прісноводного напряму WWF в Україні Ольга Денищик.

Для зручності користування, всі зібрані мітки перешкод на річках, зареєстровані в додатку, згодом буде розміщено на окремій онлайн-мапі – першій мапі річкових перешкод в Україні – у вільному доступі.

Додамо, що над розробкою цього додатку працювали Всесвітній фонд природи WWF, World Fish Migration Day Foundation, Technical University of Denmark та інші.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами wwf.panda.org 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!