Новини

Повернутися до переліку новин

Від екомодернізації до екокомунікації: ДОСВІД «ЗАПОРІЖСТАЛІ»

ВІД РЕДАКЦІЇ:
Задля продовження роботи та забезпечування зайнятості сотні тисяч технологів металургійні підприємства вимушені трансформуватися — це сучасна запорука впевненого розвитку в майбутньому. Актуальність процесу екологічної трансформації зумовлена імплементацією європейських директив з охорони навколишнього середовища. Як цей шлях пройшов один із найбільших металургійних гігантів України — комбінат «Запоріжсталь», та які результати вже зараз представлені? З’ясовуємо в практичному кейсі.


Інна Холіна, 

начальник управління охорони навколишнього середовища ПАТ «Запоріжсталь»


ЕКОЛОГІЧНА МОДЕРНІЗАЦІЯ ЯК ЗАПОРУКА РОЗВИТКУ

Сьогодні «Запоріжсталь» Групи Метінвест — найбільш модернізоване підприємство запорізького промислового майданчика, один з лідерів у впровадженні природоохоронних технологій в українській важкій промисловості. Комбінат з 87-річною історією впевнено модернізується з 2012 року у рамках великої програми з екологічних перетворень основних промислових агрегатів.

Першочерговим завданням було знизити викиди найсуттєвішої забруднюючої речовини у металургії — пилу. Оскільки його більша частина утворювалася в аглодоменному переділі, комбінат розпочав масштабну програму з устаткування шести агломашин аглофабрики сучасними фільтрами. Перша агломашина отримала електрофільтр, друга — рукавні двоступеневі газоочистки, якізабезпечували очистку від пилу до 50 мг/м3, від сірчаного ангідриду — до 400 мг/м3. В процесі експлуатації найбільш ефективними виявилися саме рукавні фільтри, тому кожна наступна агломашина — з № 3 до № 6 — отримала технологічні газоочистки рукавного типу. Невдовзі комбінат збудував газоочистку рукавного типу і на агломашині № 1, повністю відмовившись від електрофільтрів.

Завдяки модернізації на аглофабриці вдалося досягти зниження викидів пилу на 90 %, сірки — на 50 %. Інвестиції тільки в екомодернізацію аглофабрики склали 1,2 млрд гривень.

Доменні печі також було реконструйовано з врахуванням екологічної складової. Три з чотирьох доменних печей отримали модернізовані або збудовані нові аспіраційні установки ливарних дворів та бункерних естакад. «Запоріжсталь» врахував успішний досвід аглофабрики, тому аспірації доменного цеху також були оснащені рукавними фільтрами, які забезпечують очистку від пилу на рівні до 20 мг/м3.

Щоб підвищити ефективність роботи аспіраційних систем домен, комбінатом розроблені індивідуальні проєкти з встановлення додаткового укриття прийомних воронок на трьох модернізованих доменних печах. Це дозволяє вловлювати ще більше пилу та повертати його у виробництво. Сумарні інвестиції «Запоріжсталі» у екомодернізацію доменного виробництва перевищили 4 млрд гривень.

Крім того, «Запоріжсталь» збудував нову сучасну лінію травлення прокату, що дозволило повністю припинити скид відпрацьованих вод до Дніпра та припинити викиди парів сірчаної кислоти. Комбінат встановив сучасні шлакопереробні комплекси, що дозволило суттєво знизити об’єми відходів металургійного виробництва, які накопичувалися десятиріччями.

Наразі сума зелених інвестицій, реінвестованих у виробництво з власних коштів, складає понад 15 млрд гривень.

«Запоріжсталь» Групи Метінвест взяв на себе додаткові зобов’язання з поліпшення власного впливу на навколишнє середовище у рамках меморандумів, відписаних з обласною державною адміністрацією та міською радою. Меморандумами комбінат закріпив перелік конкретних заходів зі зниження екологічного навантаження та строки їх виконання.

Серед перших проєктів, які комбінат вже завершив, є встановлення додаткових газоочисток на хвостових частинах агломашин. Існуючу систему очисних споруд кожної з шести агломашин вдосконалять двома рукавними фільтрами, які збільшать обсяг очищуваного від хвостових частин повітря в 1,5 раза з 1 600 000 до 2 400 000 м3/год. Під час вивантаження готового агломерату на транспортувальні стрічки пил уловлюватиметься і повертатиметься назад у виробництво як шихта.

Основне газоочисне обладнання для проєкту поставив найбільший український виробник — Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», тягодуттєве обладнання — компанія Reitz India, системи автоматики Siemens VAI встановлено українською компанією «ALD інжиніринг та будівництво».

На вимогу часу: «Запоріжсталь» оприлюднює дані онлайн-моніторингу

Усі нові та реконструйовані промислові об’єкти та їх очисні споруди з 2012 року обладнано датчиками контролю на джерелах викидів. Першочергово систему онлайн-моніторингу комбінат створював для забезпечення контролю ефективності роботи газоочисного устаткування і забезпечення надійності його роботи в проєктних параметрах.

Враховуючи зацікавленість громади у отриманні об’єктивних даних про стан повітря у місті, «Запоріжсталь» відкрив дані онлайн-моніторингу викидів та надав відкритий доступ до цих даних на власному сайті.

Надійну роботу газоочисних систем забезпечує спеціалізована служба моніторингу і контролю роботи газоочисток аглофабрики. Кожна агломашина оснащена датчиками контролю викидів, які в онлайн-режимі з дискретністю в мілісекунди показують ефективність роботи газоочисного обладнання. На сайті підприємства відображаються середньодобові показники роботи очисних систем з уловлювання найбільш відчутної забруднюючої речовини в металургії — пилу. Система моніторингу відображає роботу технологічних газоочисток всіх шести агломашин, а також аспірацій ливарних дворів і шихтоподавання доменних печей № 3 і № 4.


ДОВІДКОВО
Індикація системи онлайн-моніторингу передбачає повідомлення про справну роботу очисних споруд щодо чинних нормативів викидів, перевищення нормативів або про калібрування/ремонт приладу системи онлайн-моніторингу або виробничого агрегату, до якого належить очисна споруда.


Наразі «Запоріжсталь» — єдине запорізьке підприємство, яке відкрило дані про ефективність роботи очисних споруд для оприлюднення та готове ділитися власним досвідом із колегами за індустріальним майданчиком.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!