Новини

Повернутися до переліку новин

Відсутність ЛОС на промислових підприємствах: уникнути ризику втрати бізнесу

Нагадаємо:
Понад 3 роки тому у лютому 2018 року набрали чинності Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення (далі — Правила) та Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення. Вони затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 1 грудня 2017 року № 316.


Що є проблемою?

Підприємства різних галузей промисловості та видів господарської діяльності скидають у каналізацію жири, відпрацьовані нафтопродукти, сміття, ґрунт, абразивні порошки та інші грубодисперсні зависі, гіпс, вапно, пісок, металеву та пластмасову стружку, жири, смоли, мазут, речовини з небезпечними бактеріальними, вірусними, токсичними забрудненнями, що іноді призводить до зупинки роботи каналізаційних насосних станцій. 

Великою загрозою є залпові скиди, які відбуваються в основному вночі. Їх дуже важко відстежити і саме вони значною мірою руйнують систему.

Постійні засмічення та пошкодження колекторів спричиняють вилив на поверхню стоків, у складі яких — шкідливі та небезпечні для життя та довкілля речовини, що може різко погіршити санітарно-епідемічну ситуацію в Україні.


Які перспективи?

Правила вводять нові поняття, зокрема: «стічна вода технологічного походження», «арбітражна проба»; замість терміна «умови на скид» вводиться поняття «вимоги до скиду стічних вод».

Вони визначають допустиму концентрацію забруднюючих речовин, що можуть скидати в систему централізованого водовідведення, врегульовують серед іншого питання відбору проб та документального оформлення цього процесу, умови скиду та оплати стічних вод.

Допустимі величини показників якості стічних вод приведені Правилами у відповідність до вимог стандартів Європейського Союзу.

ВАЖЛИВО! Також встановлено перелік виробничих процесів, при здійсненні яких споживач повинен мати локальні очисні споруди для попереднього очищення стічних вод перед їх скиданням до системи централізованого водовідведення та очищення стічних вод.


Хто повинен мати ЛОС (локальні очисні споруди)?

Насамперед їх повинні мати підприємства гальванічного виробництва, підприємства харчової промисловості (м’ясної, молочної, рибопереробної), заклади харчування, а також водокористувачі, в яких активно використовуються нафтопродукти (наприклад, автомийки), де концентрація забруднюючих речовин зазвичай є найвищою.

На підставі загальнодержавних розробляються місцеві Правила приймання стічних вод, які затверджуються органами місцевого самоврядування та враховують місцеві особливості приймання та очищення стічних вод.

Але для цього недостатньо правил, які регламентують, що всім промисловим підприємствам відведено п’ять років, аби вони встигли облаштувати локальні очисні споруди для попередньої очистки токсичних і забруднених стічних вод. Тобто визначено перехідний період.


Що ми спостерігаємо? 

Більшість підприємств не вживає жодних заходів.

90 % промислових підприємств в Україні не мають локальних очисних споруд.

Харчові, хімічні, агро підприємства, на жаль, в каналізацію скидають неочищені стічні води, іноді навіть токсичні.

Звісно, від цього страждають пересічні громадяни, все населення України, всі споживачі. 

 Важливо!
Варто визнати, коли на очисні споруди міста надходять дуже брудні стічні води, попередньо не очищені, то на їхнє очищення водоканали витрачають вдвічі більше електроенергії, а отже, ці витрати закладені в тариф для звичайного споживача.

Звісно, бізнес має розвиватися, має розбудовуватися, має сплачувати податки в Україні, але є обов’язок, невідворотне зобов’язання облаштувати локальні очисні споруди! Усе надсерйозно! 

Правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення визначають, що через п’ять років водоканали отримують право відключати підприємства від централізованої системи. 

А якщо виробництво відключать — це вже не питання репутації бізнесу, а ризик втрати бізнесу, адже зупинити неперервне виробництво, наприклад молочне або харчове, — це збій постачання споживачам.

Коли зупиняється молочний комбінат, то це втрата всього, що є в технології. Це стосується і виробництва пива, дріжджів, хліба та ін.


Як не допустити колапсу?

Проблема екомодернізації багатьох галузей така: вимоги законодавства досить жорсткі, проте недостатньо роз’яснювальної роботи, як впровадити такі зміни. Ми прагнемо це виправити! 

Ми беремо на себе відповідальність розказати бізнесу, як працювати за новими правилами, донести головний меседж — ми прагнемо не штрафів, а хочемо, щоб були нормальні локальні очисні споруди, тому що їх відсутність — загроза для українців, для населених пунктів, для водоканалів.


Ми запрошуємо представників «Укрводоканалекологія», а також інженерів, проектантів, технологів, щоб показати чіткий покроковий алгоритм, зокрема, як підготувати технічні умови (поради з проектування: наприклад, вже сьогодні водоканали готові робити попередні аналізи стічних вод для проектування) на ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ»




Прес-служба ПАЕУ
 

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!