Новини

Повернутися до переліку новин

«Водна ініціатива плюс»: як ЄС допомагає Україні поліпшити управління водними ресурсами

Австрійські спеціалісти оцінили напрацювання України в межах проекту «Водна ініціатива Європейського союзу плюс» (EUWI+), який спрямований на вдосконалення системи управління водними ресурсами відповідно до стандартів ЄС.

Проект передбачає надання Україні фінансування для модернізації водної галузі, зокрема, забезпечення лабораторій сучасним обладнанням для аналізу якості води, навчання персоналу та правової допомоги – узгодження українського водного законодавства з принципами Рамкової директиви по воді ЄС. 

Цього року згідно з проектом EUWI+ інвестовано близько 500 000 євро в сучасне обладнання для лабораторії у Вишгороді, яка аналізуватиме якість води.

Оновлена лабораторія має газовий хроматограф, ртутний аналізатор, пристрої для вимірювання рівнів азоту та фосфору, систему очищення води тощо. Нове обладнання дозволить лабораторії оцінити хімічний стан поверхневих вод за 33 показниками з переліку 45 пріоритетних забруднюючих речовин, які завдають шкоди водному середовищу. Крім цього, особливість цієї лабораторії в тому, що вона надає можливість проводити гідробіологічний аналіз стану водних ресурсів.

Угоду про закупівлю устаткування уклали Міністерство екології та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України, Український гідрометеорологічний центр ДСНС та Агентство з охорони навколишнього середовища Австрії.

Додамо, що український парламент у 2016 році запровадив басейновий принцип управління водними ресурсами, відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Таким чином, в Україні виділили 9 районів річкових басейнів: Дніпра, Дністра, Дунаю, Південного Бугу, Дону, Вісли, а також річок Криму, Причорномор’я та Приазов’я. До 2024 року Україна має розробити 9 планів управління зазначеними районами.

Довідково: чотирирічний проект «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс» розпочався в вересні 2016 року. Проект допомагає Україні та п’яти іншим країнам Східного партнерства (Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії та Молдові) реформувати галузь управління водними ресурсами відповідно до стандартів ЄС, приділяючи особливу увагу транскордонним річковим басейнам, задля покращення якості води в довгостроковій перспективі і її доступності для всіх. Загальна сума інвестицій в межах проекту становитиме близько 24 млн євро.

Проект консультує Міністерство екології та природних ресурсів України щодо розробки Планів управління річковими басейнами. Проект фінансується Європейським Союзом. Його виконують Організація економічного співробітництва та розвитку, Європейська економічна комісія ООН та консорціум країн-членів ЄС, який включає Австрійське агентство з питань навколишнього середовища та Міжнародний водний офіс (Франція).

Водна рамкова директива ЄС встановлює основні (рамкові) положення для досягнення країнами ЄС доброго екологічного та хімічного станів  їх вод. Вона є основним документом у галузі водної політики ЄС.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!