Новини

Повернутися до переліку новин

Водокористування: вимоги законодавства, контроль, технології

Водокористування — використання водних об’єктів для задоволення потреб населення, промисловості, сільського господарства, транспорту й інших галузей господарства, разом із правом на забір води, скиданням стічних вод та іншими видами використання водних об’єктів.

Водокористувачі можуть бути первинними і вторинними.

Первинні водокористувачі мають власні водозабірні споруди й відповідне обладнання для забору води (типовим прикладом є міські водоканали).

Відповідно до ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є первинні водокористувачі. Із 01.01.2018 року вторинні водокористувачі (абоненти) не є платниками рентної плати за спеціальне використання води.

Вторинні водокористувачі (абоненти) не мають власних водозабірних споруд, отримують воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів і скидають стічні води в їх системи на підставі договору про водопостачання (поставку води) та/або про водовідведення без отримання дозволу на спеціальне водокористування (типовим прикладом є абоненти водоканалів, зокрема і юридичні особи).

Вторинні водокористувачі здійснюють скидання стічних вод у водні об’єкти на підставі дозволів на спеціальне водокористування.

Водокористувачі повинні здійснювати засобами вимірювальної техніки, зокрема й автоматизованими, облік забору та використання вод.

Отже, водокористування: які вимоги законодавства? Як здійснюється контроль в умовах воєнного стану? Які рішення вже зараз доступні підприємствам? Пропонуємо прикладні роз’яснення, які будуть під рукою і допоможуть в роботі, а саме:

Одним із руйнівних наслідків війни росії проти України є постійне знищення цивільної інфраструктури, у т. ч. тієї, яка забезпечує життєві процеси населення, зокрема системи централізованого водопостачання та водовідведення. Як не допустити гуманітарно-техногенної катастрофи на період воєнного стану? З’ясували з експертом.

Ефективне використання водних ресурсів передбачає централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, які регламентуються відповідними правилами. Правила поширюються і на споживачів, і на виконавців послуг із централізованого водопостачання та водовідведення, у них визначено порядок та умови користування цими водопровідними мережами. Як забезпечити ефективне користування системами централізованого водопостачання та водовідведення, без порушень? З’ясовували з експертом

Питання необхідності локальних очисних споруд на підприємстві врегульовано Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення. Наявність локальних очисних споруд є обов’язковою для підприємств, якщо виробничі процеси підприємства входять до Переліку, що наведені в додатку 1 вказаних Правил, а також при систематичному скиді понаднормативних забруднень. Локальні очисні споруди споживача мають відповідати вимогам технічних умов, виданих виробником відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України. Як проводити моніторинг і розрахувати ефективність роботи ЛОС? Розглянемо в статті.

Вода стічна утворюється в процесі господарсько-побутової та виробничої діяльності (крім шахтної, кар’єрної і дренажної води), а також при відведенні з забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів. Суб’єкти господарювання, які здійснюють скид стічних вод, повинні вести документацію за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти. Які документи мають бути в наявності для функціонування очисних споруд на підприємстві? Який світовий досвід із врегулювання питання стічних вод. Розглядаємо в матеріалі.

Особливі умови надрокористування передбачають:

  • вимоги до ефективності робіт;
  • сучасні технології видобування та перероблення корисних копалин;
  • порядок видобування корисних копалин, зокрема для запобігання негативним екологічним наслідкам і забезпечення безпеки забудованих територій;
  • види, обсяги та строки виконання робіт на ділянці надр;
  • підстави для припинення діяльності, пов’язаної з використанням ділянки надр.

В сьогоднішніх реаліях існує сотні випадків, коли анулювали спецдозвіл на користування надрами через некоректну процедуру внесення змін до існуючого дозволу. У статті розглянемо всі підстави для внесення коректив до спеціального дозволу на користування надрами.

Порушення законодавства про надра призводить до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності згідно із законодавством України. У статті розберемо практичні ситуації із порушення законодавства про надра, як врегулювати та які штрафні санкції передбачені.

У період гострого дефіциту водних ресурсів і значного нарощування темпів економічного розвитку вкрай необхідно знайти розумний баланс між обмеженими ресурсами та необмеженими потребами. Як знайти цей баланс? Та які зобов’язання потрібно виконати? Розглядали в матеріалі.

Екологічні виклики сьогодення потребують великої уваги і відповідних дій від держави, спрямованих на зниження шкоди, що завдається навколишньому природному середовищу, з одночасною підтримкою сталого економічного зростання. Держава має у своєму розпорядженні значну кількість інструментів, важливим з яких є екологічний податок. Як функціонує та які зміни в екологічному податку в Україні важливо врахувати в 2022 році? Та чи має країна спроможність виконати майбутні жорсткі вимоги і нормативи? З’ясовували в матеріалі.

Кожен суб’єкт господарювання, який здійснює свою діяльність у сфері водокористування повинен отримати відповідний дозвіл. Отримання дозволу на спеціальне водокористування є обов’язковим для тих суб’єктів, які здійснюють забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів. Який алгоритм отримання дозволу на спеціальне водокористування? Які підстави можливі для анулювання дозволу? З’ясовували в статті.

Стічна вода — вода, що утворилася в процесі господарсько-побутової та виробничої діяльності (крім шахтної, кар’єрної і дренажної води), а також відведена з забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів. Контроль стічних вод є важливою складовою, порушуючи або недотримання вимог і періодичності передбачає відповідальність. Тому, яка періодичність контролю? Та як здійснити розрахунок? З’ясовували в матеріалі.


Нагадаємо!

Вересневий номер журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 9, 2022 має СПЕЦТЕМУ – «Трансформація водокористування та сталість води у промисловості» з найактуальнішою інформацією про:

  • Європейські водні директиви та процес їх імплементації в Україні
  • Вимоги законодавства, правила та відповідальність суб’єктів господарювання щодо раціонального водокористування
  • Кращі технології та обладнання
  • Сталість води: які компанії дають обіцянки і як вони можуть це зробити
  • Як максимізувати рентабельність інвестицій в обладнання для промислової очистки стічних вод
  • Судова практика

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!