Новини

Повернутися до переліку новин

Впровадження системи управління та керування відходами: кейс Дніпропетровської області

29 липня 2016 року Дніпропетровська обласна рада затвердила в рамках реалізації Дніпропетровської обласної комплексної програми екологічної безпеки та запобігання змінам клімату Стратегію поводження з твердими побутовими відходами. Стратегія передбачає зменшення кількості полігонів з 13 до 6, а також умовний розподіл території області на 6 зон, у кожній з яких буде споруджено регіональний полігон відповідно до європейських норм. Кінцевою метою Стратегії є досягнення максимальної переробки твердих побутових відходів (ТПВ) та зменшення обсягу їх захоронення.

Сьогодні громади перебувають на різних стадіях готовності до оптимізації процесу поводження з ТПВ. Дехто — лише на етапі організації надання послуг із вивезення та централізованого збору сміття у населення, не кажучи вже про роздільний збір. Проте наочним прикладом є Зеленодольська об’єднана територіальна громада (ОТГ), де завдяки спільному плану дій обласної та місцевої влади організовано процес управління ТПВ, впорядковано систему надання послуг населенню з вивезення ТПВ та запроваджено роздільний збір відходів.

Втілюючи завдання Стратегії, важливу роль відіграє донесення інформації до містян, тому команда періодично проводила локальні інформаційно-просвітницькі заходи.

Відвідуючи різні країни, ми часто спілкуємося з нашими іноземними колегами, які вже пройшли цей шлях, і вони теж підтверджують, що 40 % ресурсів треба задіяти на просвітницьку роботу з населенням та підвищення культури поводження зі сміттям.

Рішучим кроком у реалізації Стратегії став проєкт «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ»

Програми «U-LEAD з Європою», що втілюється спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ. Реалізацію проєкту започатковано навесні 2019 року, до якого одразу долучилися 14 ОТГ Дніпропетровщини.

Фахівці департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА спільно з Дніпропетровським центром розвитку місцевого самоврядування провели низку тренінгів та інформаційно-просвітницьких заходів для громадян і зацікавлених осіб у громадах.

Увага! Матеріал публікується частково. Повна версія в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» № 10, 2019
Автор: Руслан Стрілець, директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 10, 2019

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!