Новини

Повернутися до переліку новин

Як «Clear Energy» перетворює проблему метану на сміттєзвалищах в можливості

Навесні 2021 року стартував вчетверте медіапроект «Екотрансформація-2021», котрий збирає найкращі рішення для стійкого розвитку. Своїм шляхом досягнень і здобутків діляться еколідери.

«Компанія «Кліар Енерджі Груп» працює на ринку України з 2015 року. Протягом цього терміну ми змогли наростити близько 20 проєктів, які сьогодні вже діють на території України та генерують електричну й теплову енергію для того, щоб випускати її в мережу», - зазначає Сергій Савчук, виконавчий директор компанії

Наші станції генерують електричну енергію не лише з біомаси, але й з біогазу. Це метан, який сьогодні генерується на сміттєзвалищах. Тобто проблему, яка сьогодні існує на полігонах ТПВ, ми перетворили в можливість виробництва та продажу електричної енергії. Обсяги відпуску нашої електричної енергії стрімко ростуть з року в рік.

Вартість електричної енергії із газу метану складає 12,4 євроцента за 1 кВт/год до 2030 року. Одночасно на деяких об’єктах ми маємо можливість ще відпускати енергію в мережі теплопостачання.

На нашій станції в Чернігівській області, зокрема, в місті Корюківка, ми встановили 4 МВт електричної потужності. В основному, це деревина — не ділова, а відходи дерева з лісогосподарств. В рік на цій станції ми відпускаємо до 30 мільйонів кВт/годин такої електричної енергії. Також у нас є газифікатори, за допомогою яких можна виробляти та електричну і теплову енергію, використовуючи синтез-газ із тріски. На виході електрична енергія йде в мережу, а тепло ми даємо місту на 25% дешевше.

Також проєкти з дегазації полігонів є в Харкові, Кривому Розі, Кременчуці, Херсоні, Одесі та Луцьку. Один із проєктів, які ми запустили в цьому році, знаходиться в Тернополі. Там абсолютно нова станція, з американським обладнанням для виробництва такої енергії.

Окрім цього наша компанія управляє великим полігоном ТПВ в Одесі — на 100 гектарів. Ми звозимо понад 300 тисяч тонн сміття, і наступний наш проєкт — це буде енергетична утилізація, де ми зможемо виробляти не лише електричну енергію з газу метану, але й теплову енергію разом з електричною на новому заводі енергетичної утилізації відходів. При цьому відсортована органіка буде далі йти на сміттєзвалище для генерації енергії з метану.

В Україні ціни на газ різко зростають, а з врахуванням того, що через загрозу добудови «Північного потоку – 2», може виникнути дефіцит дешевого газу для теплокомуненерго. Ми вважаємо, що тут “Кліар Енерджі Груп” може підставити плече нашим регіонам у заміщенні газу альтернативними видами палива при виробництві тепла. Загальний потенціал інвестицій в наші проєкти складає понад 80 мільйонів євро. В нас є домовленості з місцевою владою, й ці інвестиційні проєкти вже розроблені. Тому сьогодні, з метою скорочення споживання газу, важливо об’єднати зусилля уряду, органів місцевої влади та бізнесу для сприяння розвитку подібних проєктів.

Також компанія планує інвестувати в новий завод, який вироблятиме біоетанол із кукурудзи для заміщення бензину. Інвестиції в даний проєкт плануються на рівні 30 млн євро.

Увага! 
Національний марафон «ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ-2021: концентрат зеленої практики» вже вчетверте  поспіль відбудеться 17 грудня у Києві.

Всіх учасників чекає концентрований день рішень та кейсів екомодернізації! 

Учасники четвертого щорічного форуму поділяться досвідом впровадження безвідходного виробництва, рішеннями проблем очистки повітря та утилізації небезпечних відходів, розкажуть, як займаються екологічним просвітництвом і поширюють принципи раціонального природокористування та енергозбереження.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!