Новини

Повернутися до переліку новин

Як отримати дозвіл на спецводокористування в умовах війни?

Спеціальне водокористування передбачає забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, зокрема й забір води та скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів. Для нього є обов’язковим отримання дозволу на користування.

У зв’язку зі вторгненням військ росії на територію України та веденням бойових звичайний ритм цивільного життя та господарської діяльності було змінено.

  • Як контролювати якість стічних вод в умовах війни?
  • Та чи реально отримати дозвіл на спецводокористування в нинішніх реаліях?

Стаття 46 Водного кодексу України наголошує на тому, що водокористування може бути двох видів: загальне та спеціальне.

Спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (далі — дозвіл на СВК), який видається Державним агентством водних ресурсів України та його територіальними підрозділами.

Пам’ятайте!

Отримання дозволу є обов’язковим для тих суб’єктів, які використовують воду в об’ємі від п’яти кубічних метрів на добу.

Дозвіл на СВК не отримується для забору та/або використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва, тобто входить до складу, напоїв та фасованої питної води.

 

У ст. 48 Водного кодексу України наведені всі умови, за яких дозвіл не отримується.

 

Отримання дозволу на СВК регламентується:

  • Водним кодексом України.
  • ПКМУ № 321 від 13.03.2002 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на спеціальне водокористування та внесення змін до ПКМУ від 10.08.1992 № 459».
  • Наказом Мінприроди № 116 від 12.04.2018 «Про затвердження форми заяви для отримання дозволу на спеціальне водокористування».
  • Наказом Мінприроди № 234 від 23.06.2017р. «Про затвердження форми дозволу на спеціальне водокористування та форми нормативного розрахунку водокористування і водовідведення».

Дозвіл на СВК встановлює:

  • ліміт забору води;
  • ліміт використання води;
  • ліміт скидання забруднюючих речовин.

Заявник (юридична або фізична особа, фізична особа — підприємець) подає заяву на отримання дозволу на спеціальне водокористування та відповідні документи через портал електронних послуг Державного агентства водних ресурсів України.

Подання заяви про одержання (переоформлення, одержання дубліката, анулювання) дозволу на СВК та відповідних документів, а також видача (відмова у видачі, переоформлення, видача дубліката, анулювання) їй цього дозволу здійснюються в паперовій або електронній формі. 

До заяви обов’язково додаються:

  • обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення;
  • опис та схема місць забору води та скиду зворотних вод;
  • нормативи гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин у водні об’єкти із зворотними водами (з розрахунком на кожний випуск (скид) окремо);
  • затверджені індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (для підприємств та організацій житлово-комунального господарства, суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення, житлово-експлуатаційних підприємств та організацій);
  • копія правовстановлюючих документів на водні об’єкти (для орендарів водних об’єктів).

Міндовкілля затверджує форми дозволу на спеціальне водокористування та заяви для його отримання, а також форму нормативного розрахунку водокористування і водовідведення.

Видача або надання відмови у видачі дозволу на спеціальне водокористування здійснюється протягом 30 календарних днів з дня надходження заяви та документів, необхідних для видачі дозволу.

________________________________________________

Увага! Матеріал публікується частково!

Повна версія – в статті Надії Соломатіної, провідного інженера-еколога хімічного підприємства, члена комітету з охорони водних ресурсів і водного врядування та комітету з екологічного права і законотворчості ПАЕУ в е-журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2022 


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!