Новини

Повернутися до переліку новин

Як провести оцінку економічної доцільності процесу рециклінгу відходів?

В останні десятиліття спостерігається тенденція у розвинених країнах, що все більше підприємств переходять на економіку замкненого циклу. В її рамках перероблення відходів, яке посідає центральне місце, дозволяє не тільки зберегти довкілля, не забруднюючи його, а й ще непогано заробити. До того ж, світові тенденції показують, що компанії, в яких є репутація дружніх до екології, мають більше симпатій від покупців та партнерів.

Перш ніж відкривати завод по переробці сміття або відходів та почати заробляти на вторинній сировині, потрібно визначити обсяги та динаміку виробництва відходів, актуальність цього бізнесу, а також дослідити попит на ринку: наскільки затребувана вторинна сировина в Україні та в Європі. А на основі цього дослідження підібрати постачальників для перероблення відходів. Наразі є багато прикладів, коли відходи одного виробництва стають виробничими матеріалами для іншого.

До прикладу, за приблизними оцінками в Україні 4-7 % площі займають сміттєзвалища, а одна людина в середньому за рік виробляє 300 кілограм сміття. Все це може бути джерелом сировини для заводу з перероблення сміття. До того ж є можливість обрати для початку якусь основну сировину для переробки: папір, деревина, пластик, будівельні відходи, батарейки, скло, автомобільні шини та ін.

До переваг такого заводу можна віднести:

  • Постійне збільшення обсягів виробництва «сировини»;
  • Висока актуальність проблеми, яка полягає не тільки в погіршенні екологічної обстановки, але і в піднятті цього питання на міжнародному рівні;
  • Величезні перспективи для розвитку, хоча почати бізнес можна з невеликого цеху;
  • Рентабельність бізнесу становить від 60 до 80 %.

А до недоліків:

  • Бюрократія і особливості законодавства;
  • Дороге обладнання;
  • Конкуренція. Почати бізнес в регіонах, де вже є монополісти, практично неможливо;
  • Відсутність культури сортування сміття.

Перший крок на шляху реалізації бізнес-плану з переробки відходів – отримання екологічного висновку та ліцензії. Після цього можна приступати до пошуку відповідного приміщення, яке повинно бути приблизно 300-500 квадратних метрів, і бажано, щоб розташовувалося воно в промисловій частині району або навіть за межами. Далі необхідно буде придбати спеціалізоване обладнання, найняти працівників та закупити сировину. Дохід заводу по переробці сміття буде залежати від виду відходів, методів переробки та обсягів виробництва.

При розгляді ефективності рециклінгу слід звернути увагу на два ключові питання у сфері ресурсозбереження: ефективність використання ресурсів і передбачення забруднення навколишнього середовища. Індекс ефективності рециклінгу залежить від трьох складових: економічної складової оцінки процесу рециклінгу (Ен) – відображає економічну ефективність усього процесу рециклінгу; екологічної (Ел) – відображає ступінь передбачення негативного впливу відходів на навколишнє середовище; масштабної (М) – відображає кількісний вміст відібраних ресурсоцінних компонентів відходів на території регіону.

Значна частина процесів рециклінгу відходів становить комерційний інтерес як достатньо ефективна. 

При цьому номенклатура продукції, що випускається із використанням відходів, досить різноманітна і визначається якістю відходів як вторинної сировини, а також відношенням цін та місцевими особливостями попиту на взаємозамінні види продукції із первинної і вторинної сировини. 

Усі відходи (або їх компоненти) з точки зору економічної ефективності можна класифікувати на високоліквідні (високоякісна вторинна сировина, переробка якої в місцевих умовах дозволяє отримати продукцію, що користується попитом – брухт чорних і кольорових металів тощо); середньоліквідні (до них можна віднести і відходи, які являють собою вторсировину середньої якості, продукція із яких користується попитом, але доходи від реалізації якої рівні витратам на збір, транспортування, переробку і обробку, до них відносять макулатуру, що містить картон, змішану макулатуру, полімери із включеннями, текстильні відходи, кускові деревні відходи, склобій, зношені шини тощо); слаболіквідні та неліквідні відходи.

Таким чином, оцінку економічної доцільності процесу рециклінгу відходів слід проводити через показник ефективності переробки відходів, який ураховує всі супутні витрати (збір, сортування, транспортні і виробничі витрати тощо). 

Рециклінг відходів комерційно обґрунтований, якщо ефективність переробки суттєво перевищує середню ефективність по галузі, або економічно доцільний, якщо ефективність виробництва рівна середній по галузі. Можливо здійснювати процес рециклінгу слаболіквідних і неліквідних ТВ, якщо певна «третя сила» (державна, регіональна тощо) візьме на себе компенсацію витрат щодо збору, сортування, транспортування тощо таких відходів, що забезпечить ефективний виробничий процес рециклінгу або ж примусить постачальника відходів покривати ці витрати. Усі інші відходи, які не відповідають цим вимогам, не відповідають і комерційному рециклінгу відходів.

Прес-служба Ecobusiness Group


Запрошуємо до вирішення проблем поводження з відходами на ІІ Щорічному бізнес-форумі з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ», 30 березня — Промислові відходи

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!