Новини

Повернутися до переліку новин

Як в громадах України впроваджують сучасні методи поводження з відходами

Неконтрольоване продукування відходів чинить сильний негативний вплив на довкілля: чи то будуть небезпечні речовини з виробництва, чи то стихійне сміттєзвалище. Розглянемо, які ініціативи та проєкти, які впроваджують різні громади для формування сучасної та прогресивної системи управління відходами.


Дунаєвецька територіальна громада

В Хмельницькій області в Дунаєвецькій обласній територіальній громаді кілька років тому налічувалося близько 50 сміттєзвалищ. Деякі з них були паспортизовані, але більшість ні. Щоб вирішити цю проблему, почали укладати договори на вивезення сміття з мешканцями сіл. Пізніше у місті встановили контейнери для роздільного збирання сміття та один за одним прибрали стихійні сміттєзвалища.

Всі ці кроки призвели до відкриття сортувальної лінії. 

Оскільки лінія розрахована на 100 тонн на добу, то на початку її вмикали тільки один раз на тиждень. Завдяки лінії почали сортувати папір, пластик і здавати на переробку, з чого почали отримувати кошти на утримання сортувальної лінії і заробітну плату її працівників. 

В перший рік змогли продати 30 тон пластику, а пізніше лише за місяць могли продавати від 10 до 15 тонн пластику.


Шумська територіальна громада

У Тернопільській області в Шумській громаді, щоб покращити стан управління з відходами громада створила проєкт, реалізація якого передбачала поліпшення якості надання пріоритетної послуги у населених пунктах громади. Відтак, у рамках проєкту обрано 12 населених пунктів громади: місто Шумськ; села Онишківці, Рохманів, Обич, Залужжя, Бриків, Боложівка, Сураж, Кордишів, Новостав, Потуторів та Круголець. За підтримки Програми DOBRE громада придбала: 78 металевих контейнерів для сортування сміття (папір, скло, пластик), 26 конструкції для облаштування майданчиків, 2145 індивідуальних пластикових контейнерів, які роздані безкоштовно для домогосподарств.

За кошти інфраструктурної субвенції із державного бюджету Шумська міська рада закупила сміттєвоз, а за кошти міського бюджету облаштувала 26 бетонних майданчиків та встановила єдиний тариф, який набагато нижчий від того, що довелося би сплачувати кожному старостинському округу за вивезення сміття самотужки.

У 2019 році, щоб підвищити обізнаність мешканців про культуру сортування відходів, громадські активісти, молодь, працівники закладів культури та виконавчого апарату Шумської міської ради долучились до навчальних ініціатив, серед яких еко акції в освітніх закладах, наради із керівниками закладів культури, громадські слухання у населених пунктах, роздача близько 2 тис. інформаційних буклетів.


Іллінецька територіальна громада

У Вінницькій області в Іллінецькій громаді спочатку запровадили сортування сміття та відбір пластикової тари. У зв’язку із цим, виникла потреба в будівництві сміттєсортувального комплексу. На заводі сортують 60% від привезених відходів. Робота заводу починається від пункту прийому відходів, які надходять до сортувального барабану, де відокремлюється органіка, після чого відбувається подальше сортування сміття та спрямування під прес.


Талалаївська територіальна громада

В Чернігівській області в Талалаївській ОГТ волонтери почали популяризувати роздільний збір сміття. Спершу сортувальний пункт облаштували у приватному гаражі, де збирали пластикові пляшки та макулатуру, сировину сортували, а потім здавали у приймальні пункти. Потім волонтери звернулися до селищної ради громади і попросили приміщення. Вони запропонували будівлю старої лікарні, якою вже давно ніхто не користується. Частину грошей, яку отримують від здачі пластику та скла, використовують на закупівлю рукавичок, великих мішків для вторинної сировини та сітки для контейнерів, які самі виготовляють.


Боратинська територіальна громада

У Волинській області в Боратинській ОТГ запустили проєкт «ЕкоГромада»: шлях змін», в якому передбачили комплекс технічних, організаційних та мотиваційних заходів у двох ключових сферах – муніципальному енергетичному менеджменті (запровадження на базі закладів освіти системи роздільного збирання відходів і системи компостування решток органіки) та екологічній освіті і вихованні.
В рамках проєкту придбали контейнери для роздільного збирання ТПВ та встановили на спеціально обладнаних майданчиках саме поблизу навчальних закладів. Поруч своїми руками облаштували компостери для органічних відходів.


Бузівська об’єднана територіальна громада

В Черкаській області в Бузівській ОТГ розпочали з проведення екологічних тренінгів для мешканців, на яких навчали сортуванню відходів. Пізніше закупили 13 контейнерів для окремого збирання паперу, скла та пластику для створення на території громади кількох локацій для сортування сміття. Відсортовані тверді побутові відходи ОТГ доставлятиме до м. Умань, де їх здаватимуть на переробку. Контейнери встановили у школах, дитсадках, біля адмінбудівлі сільської ради. Органічні відходи громада забиратиме у населення окремо.

Джерело: decentralization.gov.ua
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!