Новини

Повернутися до переліку новин

Як великі підприємства роблять крок в майбутнє, встановлюючи джерела альтернативної енергії?

Можливість кліматичної катастрофи, яку пророкують в майбутньому якщо і далі будуть вестися видобувні роботи, суттєво змінила напрямок інвестицій в енергетиці в останні роки. З кожним роком все менше коштів поступає в видобувний бізнес та все більш популяризується та розвивається альтернативна енергетика.

У 2020 році в Україні потужність ВЕС та СЕС складала понад 1,11 ГВт та 5,98 ГВт, а фактичне виробництво - 2,57 млрд.кВт год та 5,78 млрд.кВт год відповідно. Великі підприємства вже давно взяли на замітку цей ефективний спосіб екологізувати своє виробництво, перевірши його частково на споживання енергії з альтернативних джерел. Про успішні кейси спеціалісти таких підприємств доповіли на масштабному онлайн-брифінгу стейкхолдерів зелених змін, який провела ПАЕУ та ECOBUSINESS GROUP.


«1 травня 2021 року ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» запустили в комерційну генерацію за «Зеленим Тарифом» 1ї Черги 98 МВт, завдяки чому можливо буде зменшити СО2 на приблизно 1 млн тонн щорічно. Зараз саме сфера енергетики потребує значної модернізації, так як українські ТЕС найбрудніші в Європі. Розмір інвестицій в 1шу Чергу Запорізької ВЕС склав $150 млн. і наразі Компанія працює над залученням інвестиції в 2гу чергу аби ввести повну потужність 500 МВт. Це в свою чергу дасть змогу забезпечити загалом близько 780 000 домогосподарств та зменшить вуглецеві викиди на 4,6 млн тонн», - доповів Михайло Вікторович Чулков, виконавчий директор ТОВ «Юрокейп Юкрейн І».

«Компанія «Helios Strategia» реалізує проєкти сонячної енергетики та забезпечує повний цикл послуг. Основна частина наших проєктів була виконана на підприємствах для знищення викидів, адже це одне з найкращих рішень для зниження витрат на електроенергію. Такі проєкти окуповуються через близько 5-8 років», - розповів Максим Одінцов, Керівник комерційного відділу.

«ДТЕК ВДЕ активно проводить моніторинг птахів, рукокрилих та рослинності на площадках вітроелектростанції і в буферних зонах площадок. В рамках моніторингу у нас є понад 10-річний досвід у співпраці з науковою організацією, яка постійно вдосконалює свою базу та використовує новітні технології. В результаті ми маємо чіткі дані про дію вітроелектростанції на довкілля», - окреслила Ольга Цвітанська, начальник відділу з охорони праці, промислової та екологічної безпеки ДТЕК ВДЕ.

«ТОВ «КРІГЕР ЕНЕРГІЯ» за період 20 років побудувала близько 3 тисяч проєктів на відновлювальних джерелах енергії в Україні та близько 100 в європейських країнах. Наші основні задачі це ефективне використання аграрної біомаси, відходів деревообробки та інше.
Ми активно підвищуємо власну енергоефективність: у нас енергоефективне освітлення та електроавтомобілі. Ми реалізували проєкт утилізації медичних відходів з рекуперацією тепла і сучасним очищенням димових газів»
, - розповів Дмитро Хробок, директор ТОВ «КРІГЕР ЕНЕРГІЯ».

«В 2015 році «Clear Energy» почали виробляти електричну енергію з біомаси. У нас також є станція, яка виробляє електричну і теплову енергію з газифікаторів, які ми самі виробляємо. На виході ми маємо синтез газ, який йде газопоршневий двигун, а далі виробляється електрична енергія і з подушки двигуна забирається теплова енергія, яке ми даємо на 25% дешевше», - повідомив Сергій Савчук, виконавчий директор Групи компаній Clear Energy.

«EDS Engineering будує об’єкти відновлюваної енергетики виключно на землях, непридатних для ведення сільського господарства. До прикладу, ми збудували СЕС на 10 МВт у селищі Маків на землях, які раніше використовувалися для переробляння цукрового буряка та у Харківській області – на заболоченій місцевості. Тобто ми свідомо йдемо на додаткові затрати із вирівнювання рельєфу та очищення землі, тримаючи в голові єкоспрямовану ідеологію. Після будівництва ми організовуємо збір, сортування та передачу близько 95% будівельних відходів», - окреслив Микола Олександров, менеджер проєктів EDS.

«TIU Canada була першим канадським інвестором у проекти відновлювальної енергетики в Україні. Компанія інвестувала понад 54 млн євро в енергетичну незалежність України, будуючи сонячні електростанції загальною потужністю більше 53 МВт», - повідомила Валентина Бєлякова, директор ТІУ Канада в Україні.

«Елементум Енерджі Україна будує джерела відновлювальної енергетики таким способом, щоб вони були екологічні. Ми детально вивчаємо вплив на довкілля, займаємося моніторингом птахів та рукокрилих, та компенсуємо будь-який негативний вплив. До прикладу, ми висадили майже 5 тисяч дерев. Ми вже розпочали будівництво другої черги ВЕС, яку буде запущено у першому півріччі 2022. Дністровська ВЕС загальною потужністю 100 МВт вироблятиме 360 млн кВт*год на рік, і цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 180 тисяч домогосподарств протягом року. Використання цієї зеленої енергії дозволить уникнути викиду в атмосферу еквівалента 280 тисяч тон СО2», - повідомила Вікторія Гацко, начальник відділу розвитку бізнесу.


Джерело Прес-служба Ecobusiness Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!