Новини

Повернутися до переліку новин

Як зберегти природний потенціал території присутності виробництва: ПАТ «ДОНБАСЕНЕРГО»

ПАТ «ДОНБАСЕНЕРГО»: перетворювати проблеми на можливості

Від редакції: Технічне переоснащення і забезпечення відповідності бізнес-процесів вимогам міжнародних стандартів у сфері управління якістю, охорони навколишнього природного середовища, охорони праці та промислової безпеки — такий ряд пріоритетів відрізняє компанії, для яких модернізація та екологізація виробництва стали невіддільними частинами розвитку. Саме про таку компанію піде мова далі.

Довідково: Публічне акціонерне товариство «ДОНБАСЕНЕРГО» — це сучасна енергогенеруюча компанія, стратегія розвитку якої передбачає успішну інтеграцію інновацій у традиційне виробництво. У 2017 році в ПАТ «ДОНБАСЕНЕРГО» впроваджена, ефективно працює і постійно вдосконалюється система екологічного менеджменту відповідно до вимог стандарту ISO 14001: 2015.

Проактивність, економічна ефективність та соціальна відповідальність, публічність та прозорість — основні принципи діяльності компанії. Впроваджена на підприємстві система екологічного менеджменту заснована на систематизації, вдосконаленні раніше розроблених внутрішніх процедур, діючих зовнішніх нормативних вимог, вимог і очікувань внутрішніх і зовнішніх зацікавлених сторін, що дозволило створити ефективну систему управління екологічними аспектами і ризиками.

Для реалізації своїх зобов’язань, одним із яких є збереження природного потенціалу території присутності виробництва, компанія щорічно визначає цілі та завдання, а також розробляє детальний план заходів та застосовує комплексний підхід до впровадження екотехнологій на власних підприємствах.

Серед таких завдань було знизити споживання енергії для власних потреб.
У ПАТ «Донбасенерго» щорічно виконується заміна 215 дугових ртутних світильників на світлодіодні - марок EU-ДБУ-140-0905-7Х і EU-ДБУ-156-0905-67Х. Ефект від установки цих ламп дозволить знизити сумарне споживання електроенергії за рік при орієнтованому часі експлуатації 3650 годин до 667 038 кВт. Також світлодіодні лампи в порівнянні з люмінесцентними більш екологічні - відсутня ртуть та інші шкідливі речовини, що знижує ризик забруднення атмосферного повітря. Окрім того, для утилізації відпрацьованих світлодіодних ламп не потрібен спеціальний порядок поводження з відходами як небезпечними, а так як світлодіодні лампи мають більш тривалий термін служби (30-100 тисяч годин), знижується і обсяг відходів.

Для зниження споживання електроенергії на власні потреби і оптимізації продуктивності насосних агрегатів питної води придбані та встановлені частотні перетворювачі. Ефект від установки цих частотних перетворювачів дозволить знизити споживання електроенергії щомісячно до 53 89кВт.

Задля збереження водних біоресурсів було встановлено електроградієнтні рибозахисні пристрої типу ЕГРЗ – М на двох берегових насосних станціях забору води та впроваджено систему обліку і раціонального використання технічної води на ТЕС. Також Розроблено проєкт «Автоматизована система контролю водоспоживання (Асквит-1) технічної води № 11-701-П-ОПЗ-1», та отримано позитивний експертний звіт ДП «УКРСТРОЙЕКСПЕРТІЗА». Згідно з цим проєктом у 2019 році було впроваджено автоматичну систему контролю технічної води, яка дозволяє оперативно отримувати точні дані щодо витрат і обсягів води, яка забирається береговими насосними станціями №2а та №1, та які надалі будують використані для програми по зменшенню обсягів забору води та аналізу можливих втрат природних ресурсів. Така система обліку на енергооб’єктах в Україні встановлена вперше.

Впроваджувати екотехнології на виробництві потрібно комплексно, вважають у компанії. Саме такий підхід гарантує дійсно ефективний результат. Одним із напрямків таких проектів є утилізація та повторне використання золошлакових відходів, а саме золи-виносу, або сухої золи на об’єктах компанії.

Протягом багатьох років при оштукатурюванні ізоляції промислового обладнання і трубопроводів з температурою ізольованих поверхонь до 600 0С до складу штукатурних сумішей входив азбест — шкідливий для здоров’я людини матеріал, до того ж дорогий. Його заміна була лише питанням часу. Саме тому, ще у 2013 році структурна одиниця (СО) компанії — «Донбасенергоспецремонт» почала вивчати можливості застосування нових матеріалів, які здатні замінити азбестові склади. Після здійснення ряду досліджень, менеджмент компанії вирішив розглянути не просто застосування нових матеріалів, які здатні замінити азбест, а в яких як наповнювачі можуть використовуватися відходи виробництва ТЕС, зокрема — зола.

Довідково: Зола виносу — це відходи, що утворюються в результаті спалювання вугілля в пилоподібному стані та вловлюються електрофільтрами або іншими пристроями.

Утилізація та повторне використання золошлакових відходів є однією з основних екологічних проблем в Україні. Тож здійснивши хімічний та мінералогічний аналіз золошлакових відходів, які утворюються при згорянні вугілля на ТЕС, було запропоновано використання відходів як сировинного компоненту – одним з таких інгредієнтів і стала зола-виносу. Вона покращує пластичність суміші і, завдяки своїм характеристикам, дозволяє зменшити кількість використання цементу в приготуванні суміші на 5-10%. Наприклад, для приготування 1 тони сухої мінеральної суміші необхідно 85 кг золи-виносу.

Як результат — було розроблено новий склад сухої штукатурної суміші для внутрішніх і зовнішніх робіт при будівництві, реконструкції і ремонті теплоізоляції енергообладнання. Суха мінеральна суміш «Перлізол» – це виготовлення в промислових умовах оптимізованої за змістом суміш-наповнювачів, заповнювачів, в’яжучих речовин і різних функціональних інгредієнтів з оптимальним вмістом призначена для внутрішніх і зовнішніх робіт при будівництві, реконструкції, ремонті теплоізоляції промислового енергообладнання з температурою поверхні до 600 0С, а також підвищення теплоізоляційнних якостей огороджувальних конструкцій. Серед основних її переваг — водостійкість; висока адгезія; гігроскопічність, підвищення теплозахисних властивостей поверхонь. Суміш не горюча, не містить азбесту та екологічно безпечна.

Перші виробничі потужності з виготовлення «Перлізолу» були відкриті на базі Старобешівської ТЕС; у 2017 році виробництво перенесли на Слов’янську ТЕС.

Використання золошлакових відходів як вторинної сировини — один з ключових пунктів енергетичного порядку денного останніх років. Такий підхід дозволить знизити обсяги накопичення відходів спалювання вугілля і, отже, їх негативний вплив на навколишнє середовище, економно витрачати природні матеріали, які може замінити зола наприклад в будівництві, а також сформувати стабільну статтю доходів для ТЕС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!