Новини

Повернутися до переліку новин

Які екологічні ініціативи вже впроваджено в громадах Київської області?

Перехід до кліматично-нейтрального впливу людства на довкілля неможливий без впровадження екологічно чистих джерел енергії та інших екологічних програм у звичайних містах та селах. Розглянемо, які екологічні ініціативи впроваджено у різних обласних територіальних громадах Київської області


Славутицька територіальна громада

Троє мешканців міста Славутич отримали підтримку міської влади та заснували громадську організацію «Greencubator». Завдяки цьому енергетичному кооперативу, вони об’єднали громадян, підприємства та організації з метою реалізації різноманітних локальних проєктів в енергетичній сфері, передовсім щодо децентралізованого, екологічного і незалежного від компаній та концернів виробництва енергії.

Кілька років тому Славутич підписав міжнародну Угоду мерів, яка зобов’язує скорочувати викиди шкідливих речовин і дбати про довкілля. Від тоді місто вдвічі скоротило використання газу, утеплили будинки і замінили вікна. Перевели місцеву котельню на використання торфу та подрібненої деревини. В структурі міськради з’явився департамент енергоменеджменту, фахівці якого здійснюють щоденний моніторинг енергопостачання в муніципальних спорудах. У більшості з них встановлені індивідуальні теплові пункти. Такі енергоефективні заходи, передбачені «Планом дій сталого енергетичного розвитку та клімату», вже дали змогу зекономити для міського кошторису понад 17 млн грн.

Наразі енергетичний кооператив працює над реалізацією проєкту «Сонячне місто».  В рамках проєкту споруджується сонячна електростанція, орендуючи для цього дахи муніципальних приміщень, попередньо перевіривши їх на спроможність тримати навантаження. Він приєднався до мереж Чернігівобленерго і з червня 2020 року вже реалізовує електроенергію за «зеленим тарифом». Інвестор отримує прибуток, громада – робочі місця, податки до бюджету, загальний розвиток регіону.


Білоцерківська територіальна громада

Влада запропонувала громаді нову політику місцевого рівня з озеленення, охорони і захисту зелених насаджень. Торік Білоцерківська міська рада підписала меморандум про співпрацю з одним із міжнародних фондів, який опікується розробкою ефективних смарт рішень у сфері екології. Карт-бланш управлінцям дали результати соціологічного опитування, відповідно до якого 59,7% городян назвали проблему озеленення пріоритетною. У листопаді 2019-го тут впровадили програмний продукт Smart Green БЦ, виготовили мобільний додаток.

Завдяки цьому сучасному ефективному інструменту для управління зеленими насадженнями в місті створена єдина електронна база, в якій зібрана докладна інформація про кількісний та якісний стан зелених насаджень у мміст. Ці дані необхідні передусім балансоутримувачам зелених зон, територій, насаджень. Вони корисні для містян, які можуть долучитися до озеленення вулиць і скверів. Жителі міста можуть нині впливати на хід озеленення – подавати заявки, пропозиції, брати безпосередню участь у всіх наших заходах.

Як пояснили автори, Smart Green БЦ став першим таким продуктом в Україні, що допомагає місту управляти своїм зеленим господарством. Водночас його аналоги успішно діють в багатьох європейських країнах. Цікавість до білоцерківської інновації виявили колеги з інших міст. Цю технологію вже купила Одеса, а також до смартизації управління зеленим господарством взялися Львів та Рівне.

В рамках проєкту відбуваються навчання волонтерів, проходять відкриті уроки з висадки садженців дерев і навіть масові еко-пікніки, після яких в парках і скверах залишаються не купи сміття і обгорілі кущі, а рівненькі алеї молодих платанів, яких вже висадили майже 40.

Джерело decentralization.gov.ua
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!