Новини

Повернутися до переліку новин

Які вимоги до очищення стічних вод на підприємстві молочної промисловості та допустимі концентрації забруднюючих речовин у стічних водах?

Очищення стічних вод підприємств молочної промисловості — актуальна проблема України. З одного боку, це внутрішньодержавна проблема охорони навколишнього природного середовища, з іншого — необхідна умова для реалізації продукції підприємств харчової промисловості України на зовнішній ринок.

Молочна промисловість — одна з провідних галузей агропромислового комплексу України. Під час промислової переробки молока у кисломолочні продукти, вершкове масло, сири та казеїнати отримуємо побічні продукти: знежирене молоко, сколотини, молочну сироватку.

На заводах з виробництва молока виробничі стічні води утворюються в основному в процесі миття тари, обладнання та під час прибирання виробничих приміщень. Стічні води також забруднені втратами молока і молочними продуктами, відходами виробництва, реагентами та домішками, що змиваються з поверхні обладнання. Зважені речовини — це частинки твердих продуктів переробки молока і домішки, що потрапляють у воду при митті обладнання і тари.

Свіжі виробничі стоки молокопереробних підприємств мають білий або жовтуватий колір. Оскільки в стічних водах містяться білкові речовини, вуглеводи і жири, вони швидко піддаються загниванню і закисанню. Настає зброджування молочного цукру у молочну кислоту та супроводжується виділенням дуже неприємного запаху, рН стічних вод при цьому знижується до 4,5.

Стічні води характеризуються високими концентраціями жиру що призводить до ускладнення роботи очисних споруд через відкладення на поверхні труб та очисних споруд, забивання прорізей решіток, налипання на деталях насосів, загниванню, яке супроводжується утворення газів, корозійними явищами та нерівномірним режимом водовідведення (різка зміна PH, температури та концентрації забруднюючих речовин) Також стічні води молочних заводів містять хімічні сполуки, що застосовуються для миття тари, технологічного обладнання, приміщень. Органічні речовини, що потрапляють у водойми зі стічними водами молокопереробної промисловості, викликають процеси гниття, у результаті чого різко зменшується вміст кисню у воді, що призводить до масової загибелі риб та інших тварин.


Одним з головних документів, яким керуються у своїй роботі підприємства молочної промисловості, є Відомчі норми технологічного проєктування Міністерства аграрної політики України для підприємств з переробки молока ВНТП-АПК-24.06.


Стічні води підприємств молочної промисловості — висококонцентровані стоки по вмісту органічних сполук та нестабільному складу. Стічні води молочної промисловості можна розділити на два види:

  1. Низькоконцентровані розчини — залишки молока та продуктів його переробки, хімічні засоби для миття приміщень, технологічного обладнання і тари.
  2. Висококонцентровані стоки — відходи від виробництва різних сортів сирів, кисломолочних продуктів та молочного цукру (сироватка та сколотини).

Висококонцентровані стоки насичують відпрацьоване середовище органічними сполуками, жирами і білками. Тому очищення стічних вод від такого роду забруднень — обов’язковий етап підготовки стоків перед скиданням у водойми або в систему міської каналізації для подальшого очищення і скидання.

Очищення та скидання стічних вод молочної промисловості повинно обов’язково здійснюватися відповідно до проєкту (проєкт будівництва підприємства або локальний проєкт, яким вирішується питання очищення та скидання стічних вод).

Якщо підприємство здійснює скид стічних вод:

  • у водні об’єкти — необхідно отримати та виконувати умови дозволу на спецводокористування.
    Скид стоків молочної промисловості у водний об’єкт без наявності дозволу на спецводокористування — це факт порушення природоохоронного законодавства та екологічна інспекція за фактом виявленого правопорушення може скласти розрахунок відшкодування збитків, які заподіяні державі;
     
  • у систему міської каналізації чи систему водовідведення іншого підприємства — необхідно укласти договір та виконувати умови нормативів скиду підприємства, якому січні води скидаються.
    Тоді нормативами ГДС для підприємства будуть нормативи, зафіксовані у договорі з підприємством, яке здійснює водовідведення.
     

Які вимоги до очищення стічних вод на підприємстві молочної промисловості в Україні та Європі

Допустимі концентрації забруднюючих речовин у стічних водах не повинні перевищувати гранично допустимі концентрації (ГДК) речовин, які нормуються до того типу водного об’єкта, куди стічні води скидаються.


Довідково: Згідно з Водним кодексом України, гранично допустима концентрація (ГДК) речовини у воді — встановлений рівень концентрації речовини у воді, вище якого вода вважається непридатною для конкретних цілей водокористування.


Нормування скиду забруднюючих речовин зі зворотними водами проводиться шляхом встановленням гранично допустимих скидів (ГДС) речовин. Перелік показників складу і властивостей зворотних вод для встановлення величин ГДС речовин включає речовини, ідентифікація яких у зворотних водах є обов’язковою та присутність яких в зворотних водах обумовлена діяльністю водокористувача і його технологічним регламентом.

В Україні наразі існує прогалина у законодавстві з нормування гранично допустимих концентрацій (ГДК) та орієнтовно-безпечних рівнів впливу забруднюючих речовин, що скидаються у рибогосподарські водойми (на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 року № 94-р. СанПіН 4630-88 «Санітарні правила і норми охорони поверхневих вод від забруднення» не застосовується на території України).

Чинні лише такі нормативно-правові документи:…

Увага! Стаття публікується частково!
Повна версія – в журналі №8, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Автор: Олена Кошелева, еколог, експерт ПАЕУ, внутрішній аудитор систем ISO 9001, ISO 14001

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!