Новини

Повернутися до переліку новин

Які вимоги до операторів висуває Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» від 12 грудня 2019 року № 377-IX?

У сьогочасних умовах всесвітнього карантину, наближення економічної кризи та геополітичної нестабільності у світі може здатися, що питання сталого низьковуглецевого розвитку та зміни клімату відходять на другий план. Проте це зовсім не так. Які ж зміни очікують підприємства, коли з початку 2021 року запрацює нова для України система моніторингу, звітності та верифікації?

Які вимоги до операторів висуває Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» від 12 грудня 2019 року № 377-IX (далі — Закон № 377)? Як працюватиме ця система?

Передусім необхідно зазначити, що під дію цього Закону потрапляють оператори, які здійснюють види діяльності, що будуть затверджені Кабінетом міністрів України. Сьогодні з ними можна ознайомитись на сайті Мінекоенерго у проєкті Постанови КМУ «Про затвердження переліку видів діяльності, на які поширюються моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів, і особливостей його застосування».

Якщо коротко, то система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів буде працювати наступним чином.

1) Оператори установок, на які поширюються вимоги щодо моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, будуть зобов’язані визначати обсяги викидів своїх установок і звітувати про них відповідно до вимог законодавства та затвердженого плану моніторингу (далі — ПМ).

2) Методи моніторингу викидів визначаються ПМ викидів для конкретної установки, який розробляється відповідним оператором та підлягає затвердженню уповноваженим органом.

3) Затверджений ПМ є основою для моніторингу та звітності про викиди. Оператори установок повинні затвердити в уповноваженому органі свій план моніторингу.

4) Наприкінці календарного року оператор готує звіт про викиди, який має пройти процедуру верифікації.

5) До 31 березня року, що передує за звітнім, верифікований звіт про викиди та верифікаційний звіт мають бути надані до уповноваженого органу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!