Новини

Повернутися до переліку новин

ЄБРР пропонує Україні впроваджувати аукціони замість "зелених" тарифів для стимулювання ВДЕ

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) пропонує Україні стимулювати розвиток відновлюваних джерел енергії шляхом впровадження аукціонів, а не "зелених" тарифів.

Як зазначає заступник директора ЄБРР Марина Петрова, у сучасному світі набагато адекватнішим вважається проведення аукціонів, на яких потенційні виробники" зеленої "електроенергії пропонують тарифи, за якими вони готові продавати енергію з новозбудованих потужностей. 

"Ми вже обговорюємо з Радою і Міненерговугілля необхідність розробки нового законодавства, яке замінить наявний механізм "зелених тарифів" і запропонує інші способи стимулювання, - розповіла вона. - Правильно було б зберегти "зелений тариф" для тих електростанцій, які вже запущені або запускаються зараз, водночас для нових проектів доцільніше виробити більш прогресивні механізми стимулювання».

За словами Марини Петрової, запуск механізму аукціонів може знизити тарифи на електроенергію. 

«Потрібно тестувати ринок і намагатися отримати конкурентну ціну, за якою він готовий вводити нові потужності, - пояснює заступник директора ЄБРР. – З іншого боку невідомо, наскільки адекватно враховується амортизація існуючих основних фондів в ціні традиційної енергетики – про це дізнаємося від першого гравця, який побудує нові енергопотужності в традиційній енергетиці і заявить ціну, за якою він готовий продавати електрику - не факт, що ціна електроенергії з цієї нової ТЕС буде значно дешевше, ніж ціна, за якою буде продавати електрику «зелена» енергетика якщо провести конкурентний тендер».

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!