Новини

Повернутися до переліку новин

Застосування сучасних технологій в модернізації систем централізованого опалення: міжнародний досвід

Миргородська ОТГ взяла участь у програмі DemoUkrainaDH, що фінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO і Шведським агентством з міжнародного розвитку Sida. Програму Demo Ukraina DH запровадили з метою продемонструвати українським містам нові технології та сучасні високотехнологічні рішення, які можна застосувати в системах централізованого опалення відповідно до новітньої практики підготовки проєктів, проєктування, закупівель, виконання проєктів та контролю результатів для впровадження більш енергоефективних та сталих послуг з опалення.

Обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства «Миргородтеплоенерго» було визначено одним з десяти підприємств комунальної теплоенергетики України, які включені до фінансової Програми DemoUkrainaDH. Загальна вартість проекту 689,54 тис. євро, з яких 300 тис. євро – грантові кошти.


Яка ситуація з модернізацією у Європейському Союзі?

Міжнародним Енергетичним Агентством, в роботі «Combined Heat and Power: Evaluating the Benefits of Greater Global Investment» проведено дослідження щодо впровадження систем комбінованого виробництва теплової та електричної енергії (CHP) і централізованого опалення та охолодження (DHC). Висновками проекту визнано найбільш ефективною національну політику та стратегію розвитку зазначених напрямів восьми країн світу. За підсумками дослідження лідерами стали Данія, Фінляндія та Німеччина.

Данія визнана однією з найбільш енергоефективних країн світу. Значною мірою цього вдалося досягти шляхом активної випереджаючої енергетичної політики, яка стимулює заощадження енергії, збільшення використання поновлювальних джерел енергії та сучасні технології. Розвиток систем централізованого опалення (DH) та CHP стали основою виконання програми країни з енергетичної ефективності.

Фінляндія є світовим лідером з CHP з високим рівнем розвитку DH, промислового CHP та використання біопалива. У період дослідження системами CHP вироблялось 75% теплової енергії для DH та близько 20% електроенергії в країні. Частку CHP у виробництві електроенергії на теплових електростанціях було доведено до 65%.

У Німеччині на час дослідження потужність теплоелектроцентралей країни перевищувала 70 ГВт з вироблення електроенергії та досягла майже 30 ГВт з теплоенергії. Закон країни про CHP сприяв розвитку централізованого теплоелектропостачання завдяки стимулюванню комбінованого вироблення електроенергії, модернізації електростанцій потужністю, меншою 2 МВт. На законодавчому рівні країни визначено мету – до 2020 р. подвоїти генерацію електроенергії CHP на всіх рівнях. Нормативно-правовими актами в країні визначено: впровадження енергоефективних будівельних норм та правил щодо зниження енергоспоживання, звільнення від податків на природний газ та паливо комунально-побутового призначення для CHP та введення пільгових тарифів для CHP на біогазі, що робить ринок CHP на біогазі країни одним з найбільш активних у світі. У Німеччині введено економічну підтримку розвитку CHP на паливних елементах.


Що було зроблено?

В рамках проекту замінено застарілі газові котли на сучасне обладнання з високою ефективністю, заміну трубопроводів централізованого теплопостачання, з оптимізацією маршруту прокладання труб, а також заміну насосів у котельні, автоматизацію, нового котла базового навантаження і встановлення індивідуальних теплових пунктів у 17 житлових будинках.

За 2016-2018 роки в рамках проекту було проведено повну модернізацію окремого теплового району «Авіамістечко»: замінено застаріле енергогенеруюче обладнання (старі газові котли) на сучасні енергоефективні з високим ККД, замінено старі теплові розподільчі мережі на нові попередньо ізольовані з оптимізацію маршруту трубопроводів, замінено насосне обладнання котельні.

Для ефективного використання теплової енергії, 17 житлових будинків теплового району оснастили індивідуальними тепловими пунктами (ІТП), 6 з яких працюють на опалення та гаряче водопостачання. Пріоритетом потужності цих 6-ти ІТП є забезпечення споживачів гарячою водою в години максимального водорозбору завдяки тимчасовому зменшенню передачі тепла в систему опалення. Це дозволить знизити рівень навантаження в пікові години гарячого водопостачання. З боку споживання, економія пов'язана із впровадженням ІТП та поділяється на дві частини: перша - уникнення «перетопів»; друга - облік споживання теплової енергії та оплата рахунків на основі фактично спожитих обсягів тепла.

Впроваджені заходи дозволили по котельні та житловим будинкам скоротити споживання теплової енергії на 28,3% (3073 МВт*год/рік), електричної енергії - загалом на 30%, природнього газу - на 28,3 % (322 тис. м3/рік).

Прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!