Новини

Повернутися до переліку новин

Збулася мрія Тесли! Бездротова передача електрики

Нова Зеландія тестує першу в світі бездротову передачу електрики

Стартап Emrod втілив в життя мрію відомого винахідника, уклавши контракт на першу комерційну бездротову передачу електроенергії.

У Новій Зеландії стартап по бездротової передачі електроенергії на великі відстані уклав контракт на роботу з другим за величиною дистриб'ютором в країні. Про це повідомляє New Atlas.

Мрія про бездротової передачі енергії не нова, ще в 1890-х роках винахідник Нікола Тесла змушував загорятися лампочки на відстані в 3 км за допомогою котушки Тесли. Мрія винахідника полягала в тому, щоб розмістити величезні вежі по всьому світу, які могли б передавати енергію по повітрю в будь-яку точку земної кулі, забезпечуючи електрикою будинки, підприємства, промисловість і навіть гігантські електричні кораблі в океані. Ідею Тесли одним питанням знищив інвестор Джон Пирпонт Морган, який запитав, куди в такому випадку ставити лічильник?

На вирішення цього питання пішло 120 років. Новозеландська компанія Emrod переконала великого дистриб'ютора в можливості використовувати бездротову мережу в комерційних цілях. Компанія-постачальник Powerco погодилася інвестувати в стартап. Технологія передбачає передачу електроенергії на великі відстані в будь-які точки, які можна з'єднати за допомогою реле прямої видимості.

"Ми хочемо з'ясувати, чи зможе технологія Emrod доповнити звичні способи подачі електроенергії. Технологія може допомогти доставляти електроенергію у віддалені місця або через райони з труднопроходимой місцевістю. Також з'явиться можливість не відключати клієнтів від поставки електроенергії під час ремонтних роботи існуючої інфраструктури", - говорить представник мережі Powerco Ніколас Вессей.

На даний момент у Emrod вже є робочий прототип свого пристрою, але стартап збирається створити ще один для Powerco з планами поставки до жовтня. Пристрій ще кілька місяців буде проходити випробування в лабораторії, перш ніж перейти до польових випробувань.

Поки прототип буде видавати "всього кілька кіловат" потужності, але її можна буде легко збільшити.

"Ми можемо використовувати технологію, щоб передавати в 100 разів більше енергії на набагато більші відстані. Бездротові системи, що використовують технологію Emrod, можуть передавати будь-яку кількість енергії, яке можуть поставляти провідні електромережі", - заявив засновник Emrod Грег Кушнір.

Система використовує передавальну антену, серію реле і ректенну (випрямна антена, здатна перетворювати мікрохвильову енергію в електрику). Разом всі ці компоненти виглядають, як великі квадрати на вишках. Пристрій використовує радіодіапазоні ISM - це частини радіоспектра, зарезервовані на міжнародному рівні для промислових, наукових і медичних цілей, крім телекомунікацій.

https://focus.ua/storage/pub/files/files8/power2.jpg

На відміну від більш масштабної задумки Тесли, енергія буде передаватися безпосередньо між певними точками, без випромінювання навколо променя. Також система безпеки буде негайно відключати передачу енергії при наближенні сторонніх об'єктів, таких як птахи, дрони, вертольоти і так далі.

Автори стартапу стверджують, що з їх винаходом не залишиться питань, де розміщувати лічильник.

Крім цього, в Emrod стверджують, що пристрій буде працювати в будь-яких атмосферних умовах, таких як туман або пил. Відстань передачі енергії буде обмежено лише лінією прямої видимості між реле. Пристрій зможе передавати енергію на тисячі кілометрів без зайвих витрат на інфраструктуру і її технічне обслуговування.

У стартапі розглядають свій пристрій, як найкраще рішення для передачі відновлюваної енергії, джерела якої не завжди знаходяться в доступних місцях. Така система може доставляти відновлювану енергію в міські мережі без необхідності використання гігантських акумуляторних батарей і так далі.

Технологія може стати в нагоді і при незапланованих відключеннях електроенергії. Вантажівка з антеною може створювати тимчасові бездротові підключення до мережі в зоні видимості реле.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!