Новини

Повернутися до переліку новин

Зміни у дозвільній системі в рамках імплементації Директиви ЄС про промислове забруднення: нова реформа

З набуттям чинності Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом українське законодавство в сфері охорони довкілля динамічно змінюється. Прийняті фундаментальні для галузі закони - про оцінку впливу на довкілля та стратегічну екологічну оцінку, які зобов’язують враховувати екологічні ризики в усіх важливих рішеннях окремих підприємств, держави, галузі.

На часі - нова реформа, що має на меті імплементацію положень Директиви 2010/75/ЄС про промислове забруднення, а точніше удосконалення дозвільної системи.

Директива 2010/75/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 24 листопада 2010 року про промислове забруднення (інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення
Використання європейських підходів у цій сфері дасть змогу вчасно запобігати переміщенню забруднення між різними компонентами довкілля та, загалом, зменшити негативний вплив промисловості на навколишнє природне середовище. Більше того, нова дозвільна система означає зменшення адміністративного навантаження на підприємства.

Реформа дозвільної системи передбачає:

  • застосування комплексного підходу, що на практиці - консолідація кількох природоохоронних дозволів (на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, спеціальне водокористування, на скиди промислових стічних вод в системи централізованого водовідведення та управління відходами) в один – інтегрований або уніфікований дозволи;
  • застосування диференційованого підходу до регулювання діяльності промислових підприємств з огляду на значення їх виробничих потужностей та продуктивності виробництва. Для найменших забруднювачів очікується скасування природоохоронних дозволів та замінна їх на реєстрацію;
  • впровадження галузевих «керівництв» з переліком найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ);
  • удосконалення системи моніторингу, контролю та звітності;
  • забезпечення доступу громадськості до інформації та її участі у процесі прийняття рішень.

Кого торкнуться зміни?

Варто наголосити: реформа дозвільної системи торкнеться не усіх суб’єктів господарювання, що зараз отримують природоохороні дозволи.

Зміни відбудуться для найбільших забруднювачів - видів діяльності, зазначених у Додатку 1 Директиви ЄС про промислове забруднення, зокрема енергетики, металургії, хімічної промисловості, агропромислового комплексу тощо.

За попередніми оцінками, це – 3 000 - 3 500 підприємств. Частина підприємств з цього переліку отримуватиме дозвіл відповідно до спрощеної процедури (уніфікований дозвіл), а частина – реєструватиметься

Експертна стаття за темою – у № 11 журналу «Екологія підприємства» роз’яснить: мету та напрямки реформи, автори закцентують увагу тих, кого торкнуться зміни (3 000 - 3 500 підприємств), а хто отримуватиме дозвіл відповідно до спрощеної процедури (уніфікований дозвіл), а також – про додаткові вимоги інтегрованого дозволу, про особливість процедури його видачі, про  висновки НДТМ та ін.

Триває передплата на 2019 рік! Нагадуємо передплатні індекси: 68155, 89880

Джерело: журнал «Екологія підприємства» 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!