Новини

Повернутися до переліку новин

127 країн працюють над забороною використання одноразового пластику

127 країн-членів ООН планують ввести поправки до законодавства, що регулює відмову від використання одноразового пластику. Це становить 66 % від усіх існуючих держав світу.

Програма з охорони навколишнього середовища США та Інститут світових ресурсів представили доповідь за результатами масштабного дослідження. Під час дослідження було опитано представників 192 країн світу, і на підставі результатів підготували перший у своєму роді звіт про кількість інструментів національної політики, що регулюють виробництво, продаж, використання та утилізацію одноразового пластику.

У доповіді йдеться про те, що з початку 2000-х років країни почали експериментувати з різними заходами задля зниження залежності від пластикових пакетів, найбільш поширеним з яких є обмеження їх безкоштовного розповсюдження через роздрібні магазини.

Такі заходи можуть бути дуже ефективними: наприклад, Австралія нещодавно повідомила, що поступова заборона пластикових пакетів призвела до скорочення їх використання на 80 %.

Близько 27 країн вже ввели податок на виробництво пластикових пакетів, а в 30-ти країнах покупці платять за них при покупці. Ще 27 країн прийняли закони, які або забороняють, або обмежують використання іншого одноразового пластику – наприклад, трубочок або посуду.

Ще один спосіб, яким країни намагаються протистояти зайвому пластику – плата за повернуті пластикові вироби. Така схема вже працює у 23-х країнах світу, в основному — в Європі та на островах Тихого океану. Тут відкрили центри зі збору пластику або ввели систему знижок, яка дозволяє людям заробляти невеликі суми грошей, повертаючи, наприклад, пластикові пляшки.

Однак, як зазначено в доповіді, держави поки практично не регулюють заборону на мікропластик – пластмасові частинки розміром не більше одного міліметра, які зазвичай зустрічаються в косметичних засобах і миючих засобах. Тільки в восьми країнах, в тому числі в США, Великобританії, Кореї та Швеції, діють правила використання мікропластику, але вони часто застосовуються тільки щодо косметики.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами  www.fastcompany.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!