Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні 184 тис. кв. м офісної нерухомості охоплено «зеленою» сертифікацією

В Україні близько 184 тис. кв. м офісних приміщень збудовано з урахуванням більш екологічних та енергоефективних принципів.

Про це йдеться у дослідженні консалтингової компанії Colliers Ukraine, що входить до Colliers International, передає interfax.com.ua

Саме офісну нерухомість найчастіше сертифікують за «зеленими» стандартами.

«Зелена» сертифікація в Україні стає цивілізаційним стандартом, стандартом комфорту та відповідальності, – зазначає Олександр Носаченко, керуючий директор Colliers Ukraine. - Як і у всьому світі, найбільш активним на старті є офісний сегмент, але його швидко наздоганяють логістика та житло, а щодо ритейл-проектів, то їхню сертифікацію трохи гальмували великі порівняно з офісними проектами обсяги приміщень, а відповідно вища вартість самої сертифікації».

Згідно з дослідженням, за системою BREEAM (стандарт оцінювання екологічної ефективності та рівня енерговитрат будівельних конструкцій) сертифіковано такі офісні приміщення, як бізнес-центри Astarta Organic Business Center, Eurasia, Grand, Horizon Park, Prime у Києві та бізнес-парк «Оптіма Плаза» у Львові.

Сертифікацію LEED(стандарт вимірювання енергоефективності та екологічності проектів та будівель) отримали будівлі у рамках проектів Unit.City та Lviv Innovation Park, а також бізнес-центри Mag.nett та K/MOST.

Серед об’єктів складської нерухомості, які будуть сертифіковані за стандартом BREEAM, аналітики відзначають логістичний парк класу А від інвестфонду Amstar(340 тис. кв. м), логістичні комплекси East Gate Logistic, West Gate Logistic та West Logistic Park(раніше Amtel) від інвест-групи Dragon Capital у Київській області та розподільний центр мережі Novus площею 40 тис. кв. м(у межах $100 млн кредиту від ЄБРР).

Водночас «зелена» сертифікація(BREEAM) має лише один об’єкт торговельної нерухомості в Україні – Торгово-розважальний центр Forum. У дослідженні також йдеться про розпочатий процес сертифікації ТРЦ Victoria Gardens(Львів) та ТРЦ Sky Park(Вінниця), які перебувають в управлінні Dragon Capital.

Аналітики Colliers наголошують на необхідності активного впровадження BREEAM в Україні з метою підвищення ефективності експлуатації нерухомості та зниження викидів вуглекислого газу.

«Зелена» сертифікація скорочує операційні витрати ТРЦ. «У Victoria Gardens було проведено роботи з реконструкції випускного колектора каналізації та встановлено лічильники, модернізовано систему вентиляції та встановлено LED-освітлення з технологією інтелектуального управління, – каже директор з управління нерухомістю Dragon Capital Property Management Олександр Шморгун. - Загалом за два роки нашій команді вдалося знизити комунальні витрати у ТРЦ Victoria Gardens на 25%».

Colliers International – провідна багатопрофільна компанія з надання професійних послуг у сфері комерційної нерухомості. Офіси компанії представлені у 67 країнах світу.

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!