Новини

Повернутися до переліку новин

Активізм зворотньої дії: ризик маніпуляцій в екосфері

За останні кілька років увага до екологічних питань в Україні значно підвищилась, що, звісно ж, є позитивним явищем. Це, безперечно, результат активної позиції громадськості, змін державного курсу, трансформації бізнесу.

Однак, разом з цим в Україну прийшов світовий тренд використання теми екології в комерційних і політичних цілях. Цинічне використання даної теми, нарівні зі зниженням тарифів і боротьбою з корупцією вже рутинне сьогодення, яке ми спостерігаємо у ЗМІ, і є маніпулятивною передвиборчою технологією.

«Небезпека використання екологічної теми в політичних цілях полягає в тому, що реальні екологічні проблеми,  якими необхідно займатися на державному рівні, при цьому замовчуються. З’являється нове явище, як екотероризм, що використовує питання екології, як інструмент маніпуляцій.

Особливо зараз, напередодні дострокових парламентських виборів, як і під час президентської кампанії, насущні екологічні проблеми залишаються без уваги, штаби політиків вже почали роздмухувати аспекти, що існують не у вигляді реальних проблем, а у вигляді міфів у свідомості виборців. Проблеми, що представляють реальну загрозу для українців, знову залишаться в тіні. Ми переконані, що реальні екологічні проблеми вирішувати важко, а фейкові зникнуть самі.

Саме тому ми запросили до взаємодії провідні Асоціації, об’єднання, експертів, щоб спільними зусиллями створити високопрофесійне поле взаємодії, недопущення маніпуляцій в природоохоронній сфері, створення передумов для сталого розвитку», зазначає Людмила Циганок, президент Association of Ecologist of Ukraine, шеф-редактор «ECOBUSINESS»

Викликає занепокоєння й однобоке подання екологічної інформації в ЗМІ та соціальних медіа. Теми, що багато років не викликали занепокоєння у населення, несподівано стали токсичними. Виникли цілі об'єднання експертів, які заробляють політичні, маніпулятивні бали на критиці подібних тем.

Кілька яскравих (але геть не поодиноких прикладів,на жаль, які ми в Асоціації фіксуємо постійно, долучаючи фахових екологів і керівників підприємств). 

Іноді місцеві ЗМІ не готові зосередити свою увагу на гострих і актуальних природоохоронних темах, актуальних проблемах міста, а тому під всіма кутами зору розглядають «замовні» теми, наприклад  «шкідливості» БіоТЕС.

«Демонструючи часто такі «глибокі» знання у біоелектрогенерації, що інколи вже й сміятися не хочеться.  Убивче твердження, що «вони працюють тільки вночі» не витримує ніякої критики. Тут хочеться просто пояснити (в надії, що все ж очі побачать, вуха почують, розум ввімкнеться) - для запуску станції з нуля, виведення турбіни на номінальні оберти, потрібно не менше доби. Доби!

Як можна працювати тільки вночі? Нонсенс» - зазначає Голова Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха, експерт сфери з величезним досвідом роботи!

Низка екологічних інспекцій пройшла через це підприємство у м. Переяслав, що на Київщині, за їх висновками викиди з БіоТЕС, що працює в номінальному режимі за різними показниками від 6 до 10 разів нижче! встановлених норм. Нижче! В 6-10 разів! Матеріали екологічних експертиз викладаються на сторінці БіоТЕС. Кожен може ознайомитися!

«Внесемо ясність ще в одне питання. Закінчується повна наладка станції, майже всі компанії, які відповідали за ту чи іншу ділянку роботи, забрали вже своїх представників-наладчиків, незабаром ще один відповідальний пуск - пуск автоматизованого складу щепи, за роботу якого відповідає німецька фірма, і після цього станція виходить на проектну потужність в автоматичному режимі. Звісно, у процесі пусконалагоджувальних робіт можливі короткочасні неприємності у вигляді короткочасних шумів, короткочасного задимлення з труби.

Однак, дуже часто неприємні запахи чи шуми і не є наслідком діяльності БіоТЕС.

Якщо хочемо, щоб місто розвивалося - за інвестора ми повинні боротися! Прийде один - прийдуть і інші. На податках дрібних підприємців розвиватися важко. Буде у місті екологічно безпечне виробництво - буде жити і місто. Буде в місті інвестор - буде місто!» - зазначає експерт.

Тому важливо всім разом дати відповідь на запитання – чого ми справді хочемо: сталого розвитку, екологічно безпечного, але потужного прогресу, чи закриття діючих підприємств.

Маємо приклади, коли через необдумані дії закриті містоутворюючі комбінати і замість модернізації і світлого майбутнього населення отримало єдину перспективу – виїзд на заробітки закордон.

Природоохоронна діяльність повинна мати мету – стати інструментом розвитку, стимулом екомодернізації та економічного зростання, приклад найближчих сусідів України доводить, що це можливо! Але дії повинні бути виваженими і обґрунтованими, без замовних екоакцій, без політизації та необґрунтованих звинувачень.

Ще один приклад – підняття нами питання механізму розподілу коштів екоподатку, які наразі в Україні не мають цільового призначення. Ми, як Professional Association of Ecologist of Ukraine неодноразово зазначали – бізнес стурбований саме відсутністю цільового спрямування коштів, розпорошуванням їх у загальному казані коштів. Проте вперто в ЗМІ та мережах продовжується роздмухуватися тема необхідності підняття ставок екоподатку, який наповнить бюджет, проте за існуючого механізму ніяк не зможе вплинути на якість довкілля.

Однією із наймасштабніших маніпуляцій із екологічним контекстом в Україні була широка інформаційна компанія спрямована проти початку газовидобувних проектів компанії Royal Dutch Shell.

«Слід зазначити, що замовником цієї інформаційної компанії вважався російський нафтогазовий монополіст, який би втратив український ринок імпорту газу у разі успішних проектів Shell» - зазначає партнер PAEU, засновник Харківського енергетичного кластеру Станіслав Ігнатьєв.

В рамках інформаційної атаки формувався образ екологічно-ворожої компанії, що через свої газовидобувні проекти руйнує навколишнє середовище. Було відзнято відеофільм «Земля газа» (нікому не відомого режисера Джоша Фокса, який отримав популярність після виходу фільму), який перекладений російською та показує наслідки впливу гідророзриву пласта на стан грунтових вод, самопочуття світських тварин та людини. Разом з тим, вчені-геологи та екологи спростовують факти, відображені у фільмі, оскільки вони стосувались покладів метану під шаром грунту, що вивільнявся самостійно без впливу гідророзриву (пригадаємо історію про болотний газ у історії Шерлока Холмса «Собака Баскервілей»).

Також, у регіонах потенційного видобутку (Харківська та Донецька області) проводились акції протесту із блокування автозаправних станцій компанії Shell, псевдо екологічні круглі столи із нікому не відомими фахівцями-екологами, які пророкували неминучу екологічну кризу.

Однак, у цій компанії не було враховано, що видобуток на сході України планувався не у сланцях, про які так гучно розповідали, а із ущільнених пісковиків (зовсім іншою за генезисом та структурою осадковою породою у Дніпровсько-Донецькій западині). Крім того ДП

«Укргазвидобування» на Шебелинківському родовищі до початку роботи компанії Shell провело більше 70 гідророзривів пласту для підвищення дебету свердловин, що відбулось без суттєвих екологічних змін.

«Я особисто був присутній під час проведення гідророзриву пласта на майданчику у Близнюківському районі Харківської області. Потім, місцеві мешканці розчаровано питали: «Так ми весь день чекали землетрусу, що вода з колодязів пропаде, а вже все минуло? Нічого не відбулося?».

На жаль, через ряд обставин, зокрема і антигазової пропаганди, більшість Юзівської площини, газові ресурси якої могли перетворити Україну на новий Кувейт, знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Тому, ймовірно, що провальна псевдо-екологічна компанія була замінена на інші більш радикальні методи зупинення газових проектів» - зазначає Станіслав Ігнатьєв.

Саме тому ми, як професійне об’єднання - Professional Association of Ecologist of Ukraine, прагнемо забезпечити формат взаємодії без порожньої критики та неконструктивних пропозицій, залучаючи до діалогу всіх, хто професійно готовий вирішувати гострі проблеми, а не тільки про них говорити.

Ми наполегливо закликаємо всіх: активістів, політиків та усіх українців уникати маніпуляцій на екологічні теми. Так важливо не дозволити формувати недостовірний інформаційний порядок для суспільства, адже ми втрачаємо шанс на чисте і безпечне майбутнє.

Джерело: Прес-служба Professional Association of Ecologist of Ukraine

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!