Новини

Повернутися до переліку новин

Боротьба Китаю за чисте повітря прискорила глобальне потепління

Зниження аерозольних викидів призвело до підвищення середньої температури повітря в Північній півкулі.

Зусилля влади Китаю щодо поліпшення якості повітря і зниження пов’язаних з ним ризиків для здоров’я, які робили протягом 10 років, привели до потепління атмосфери в деяких районах Північної півкулі Землі. Стаття про це опублікована у виданні Environmental Research Letters.

З 2006 по 2017 рік уряд КНР в області екології вів політику, спрямовану на зниження концентрації аерозольних забруднень повітря. Аерозольні частинки, що викидаються в атмосферу в результаті людської діяльності (наприклад, при спалюванні вугілля і деревини) або в ході природних процесів (таких як виверження вулканів), завдають серйозної шкоди людському здоров’ю.

За оцінками вчених, заходи щодо боротьби з брудним повітрям, вжиті в Китаї, могли врятувати до 500 тисяч людських життів щорічно. Однак зворотним боком цього процесу служить прискорення глобального потепління.
 

Річ у тому, що частинки, зважені в атмосфері, розсіюють і відбивають сонячну радіацію, що нагріває нашу планету. У цьому аерозолі кардинально відрізняються від парникових газів на кшталт метану і водяної пари, які, навпаки, утримують тепло і сприяють нагрівання атмосфери.


«Це означає, що деякі ефекти глобального потепління маскуються аерозольним забрудненням», — говорить провідний автор дослідження Ісюань Чжен.


Чжен і його колеги провели докладне дослідження на тему того, як скорочення аерозольних викидів вплинуло на глобальний клімат. Для цього вчені використовували складну модель, яка базується на коливаннях параметрів атмосфери і океанів Землі за останнє сторіччя.

Моделювання показало, що екологічна політика Китаю «демаскувала» викликане глобальним потеплінням підвищення температури приблизно на 0,1 градуса Цельсія. Причому це позначилося не тільки на території КНР, але і на багатьох інших країнах Північної півкулі Землі.
 

Ця робота показує, наскільки складною і важкопрогнозованою є боротьба за поліпшення екологічних показників. «Ризики для здоров’я, пов’язані з аерозольним забрудненням, дуже серйозні, і зусилля по їх пом’якшенню, безсумнівно, корисні, — говорить співавтор роботи Кен Калдейра. — Але також важливо розуміти, як сьогоднішні і майбутні зусилля щодо поліпшення якості повітря створять додаткові проблеми для міжнародної боротьби зі зміною клімату».


Джерело: Cikavosti

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!