Новини

Повернутися до переліку новин

Британські експерти пропонують ввести маркування екологічного сліду продуктів

Дослідники з Оксфордського університету пропонують ввести обов'язкове маркування екологічного сліду продуктів. На їхню думку, це змінить споживчі звички і зробить підхід до покупок більш відповідальним. Про це повідомляє The Guardian.

Як зазначив дослідник сфери сільського господарства та навколишнього середовища з Оксфордського університету Джозеф Пур, обов'язкове маркування дозволить виробникам вимірювати екологічний слід власної продукції та відповідати за результати, використовуючи єдиний механізм. Пур додав, що для моніторингу екологічного сліду компанії зможуть використовувати безкоштовні платформи, такі як Fieldprint або Cool Farm Tool. Подібні інструменти дозволяють знаходити способи зниження екологічного сліду. Наприклад, постачальники органічних курячих яєць роздрібного торгового підприємства Costco за допомогою однієї з таких платформ змогли скоротити свій вуглецевий слід на 14 %.

Крім того, маркування сприятиме сталому споживанню. Так, дослідження Оксфордського університету показало, що продукти, які мають однаковий зовнішній вигляд, смак і вартість, можуть значно відрізнятися за розмірами навантаження виробників на навколишнє середовище. Зокрема шоколадний батончик з вуглецевим слідом в 6,5 кг еквівалента СО2 може мати нульовий екологічний слід, якщо дерева какао продовжують рости і поглинати вуглець. Виробники яловичини з високим вуглецевим слідом використовують на 5700 % більше територій і створюють на 1000 % більше вуглецевих викидів, ніж виробники з низьким екологічним слідом. Таким чином маркування дозволить споживачам розуміти відмінності між виробниками.

Обов'язкове маркування сприятиме поширенню інформації про продовольчу систему. Як підкреслює Пур, це вплине на політику в цій сфері, зокрема на податкове регулювання та розподіл субсидій. Щорічно фермери отримують близько $ 0,5 трлн субсидій, які в основному не пов'язані з екологічними проблемами.

За даними Дослідницької програми зміни клімату, сільського господарства і продовольчої безпеки (CCAFS), на виробництво тваринницької продукції припадає близько 14,5 % світових викидів СО2. Як підрахували фахівці Farm Animal Investment Risk and Return (FAIRR), близько 60 % виробників м'яса і риби не ведуть облік стійких ризиків або не надають інформацію про свій екологічний та соціальний вплив.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами The Guardian

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!