Новини

Повернутися до переліку новин

Через пару років в Україні закінчиться вода: прогнози експертів лякають

У найближчому майбутньому, на думку експертів, Україна може зіткнутися з дефіцитом води. Причина подібних заяв у тому, що зима була практично без снігу.

Саме це призвело до того, що в 2020 в Україні спостерігається найнижчий рівень води за сто років, повідомляє КорреспонденТ.

Автор: Заружко Валерія, віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.

 

Сьогодні серед всіх країн світу Україна займає 125 місце за рівнем забезпечення водою. У порівнянні з багатьма європейськими країнами наш запас води дуже малий і становить навіть менше однієї тисячі кубічних метрів на людину.

"Для порівняння у Великобританії - це 5 тисяч кубометрів на людину, в Німеччині - 3 тисячі. Дефіцит води значно посилився цієї весни, тому що у нас була тепла зима без опадів і не відбулося наповнення наших природних джерел і басейнів за рахунок опадів", - прокоментував Андрій Нікітін, директор КП "Житомирводоканал".

Є ризики того, що деякі міста забезпечити водою не вдасться. Крім того, річки зникають зі стрімкою швидкістю: це пов'язано з тим, що в Україні не навчилися раціонально споживати воду. За прогнозами вчених, запасів води може вистачити до 2050 року, а що буде далі - незрозуміло. Незважаючи на це, в Державному агентстві водних ресурсів стверджують, що використання води підтримується приблизно на одному рівні і в водосховищах запасів більш ніж достатньо.

 

Ще більш безрадісна картина безпосередньо з питною водою. На думку президента Професійної асоціації екологів України Людмили Циганок, артезіанську воду варто використовувати тільки для питного водоспоживання, так як вже сьогодні Україна масштабними темпами втрачає питну прісну воду. За словами експерта, це серйозна проблема, яка не може не лякати.

"Ми бачимо дефіцит питної води, при цьому не знаємо реальної кількості питної артезіанської води", - зазначила вона.

Еколог повідомила, що артезіанські джерела не пораховані державою. За її словами, в Україні немає жодного фахівця, який би міг сказати: «У нас на найближчі 50-100 років є ось-така кількість питної артезіанської води».

"По-перше, потрібно провести моніторинг і зрозуміти поточну ситуацію. По-друге, треба заборонити використовувати унікальні джерела артезіанської води для потреб сільського господарства. Зараз це роблять, тому що законом не заборонено. Хоча, на мій погляд, це взагалі неприпустима, кримінальна аномалія ", - заявила фахівець.

 

На жаль, людей все ще потрібно переконувати в тому, що бути відповідальними по відношенню до природних ресурсів - вже не просто правило хорошого тону, а життєва необхідність.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!